Haberler

Küçükçekmece Kentsel Tasarım Yarışması Kolokyumu, Jüri Üyeleri ve Yarışmacıların Fikir Birliğine Sahne Oldu

Tarih: 23 Eylül 2008 Yazan: Burcu Karabaş
Geçtiğimiz hafta sonuçlanan Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Yarışması Kolokyumu, 20 Eylül 2008 tarihinde Küçükçekmece’deki Cennet Kültür Merkezi’nde yapıldı. Jüri Başkanı Prof.Dr. Zekai Görgülü, yarışmaya katılan ekiplere teşekkür ederek ve kamusal alan tasarımlarının yarışmayla seçilmesine verdiği önemi vurgulayarak yaptığı açılış konuşmasının ardından sözü Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a verdi.


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Sözlerine yarışmanın Küçükçekmece İlçesi için önemini belirterek başlayan Yeniay, belediye olarak 3 ay süren bir hazırlık ve değerlendirme süreci boyunca jüri üyeleriyle verimli bir çalışma ortamında bulunduklarını söyledi. Yarışmaya katılan tüm projelerin Küçükçekmece’nin değişimine katkıda bulunacağını belirten Yeniay’ın katılımcılara teşekküründen sonra Zekai Görgülü yarışmaya konu olan alanı değerlendirdi: “İstanbul metropoliten alanını doğu - batı, yani ‘iş - ikamet’ olarak ikiye ayırdığımızda, Küçükçekmece kentin batı yakasında önemli bir iş merkezi olmasıyla dikkat çekiyor. Ancak görüyoruz ki, ilçe aynı zamanda konut ağırlıklı,” dedi ve düzenlenen bu yarışmanın Küçükçekmece için herhangi bir ilçeden daha önemli olduğunu vurguladı. Bunun nedenini, ilçenin yoğun ve karma kullanımına karşın henüz planlamayla tanışmamış olması şeklinde açıklayan Jüri Başkanı, hem merkez konumda bulunan hem de farklı fonksiyonları barındıran Küçükçekmece için böyle bir yarışma düzenlenmesinin İstanbul’un batı yakası adına harekete geçirici özellik taşıdığını belirtti.

Yarışmaya katılan toplam 25 projenin tamamının nitelikli ve bölgeye uygun olduğunu ve yakalanması gereken çizgiyi tutturduğunu söyleyen Görgülü, çalışmaların tümünü Küçükçekmece ve İstanbul adına önemsediklerinin altını çizdi. Değerlendirme sürecinde hem şartname kriterlerini, hem de teslim edilen projelerden kaynaklanan spontane kriterleri göz önünde bulundurduklarını anlatan Görgülü, “3 eleme gerçekleştirdik. Son elemedeki tüm projeler ödüle layıktı, zaten katılan 25 projeden 13’ünün ödüllendirilmesi de bunun bir göstergesi,” dedi. 5 projeye Satınalma Ödülü verilmesini olumlu olarak değerlendiren Görgülü, “Birinci projenin uygulanması elbette uzun bir sürece yayılacak, bu oldukça doğal. Ancak projenin hayata geçmesinin Küçükçekmece’ye önemli katkıları olacak. Küçükçekmece Belediyesi’ni bu yarışma organizasyonu için tekrar kutlamak istiyorum,” cümleleriyle sözlerini bitirdi.

Konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yöneltmesi için çağrıda bulunan Görgülü, salondan uzun bir süre herhangi bir sorunun yöneltilmemesi üzerine “Bir problem olmaması olumlu. Bu, ortak paydada buluştuğumuzu gösteriyor,” yorumunu yaptı ve soru sorulmasının da olumsuz bir durum olarak yorumlanmaması gerektiğini ekledi.



Uzun süren bir suskunluğun ardından izleyiciler arasında bulunan Şehir Plancısı Melih Birik, katılımcı ekiplerden birine dahil olduğunu belirterek söz istedi. Yarışma sürecinin başından beri üzerinde durdukları “mülkiyet” konusunun sergide yer alan projeleri inceledikten sonra tekrar aklına takıldığını söyleyen Birik, ödül alan projelerde kentsel mekan kurgulamasını başarılı bulduğunu, ancak mülkiyet sorununun “genelgeçer” olarak nitelendirebileceği yaklaşımlarla ele alındığını düşündüğünü belirtti. Birik’in “Sanayi dokusunun alanı tanımladığı bir sistemde mülkiyet çok önemli, jüri olarak mülkiyeti nerede konumlandırdınız?” sorusuna “Bu bizim de tartıştığımız bir konuydu,” şeklinde cevap veren Jüri Başkanı, mülkiyet kavramını önemsememenin mümkün olmadığını, ancak programı bu kadar yoğun olan bir yarışmada bazı model eksikliklerini normal karşıladıklarını belirtti ve ekledi: “Ekonomik ve sosyal koşulların belirlediği alanlar da oldukça önemliydi, mülkiyet bölgede baskın unsur olmadığı için bir sonraki aşamada, yani uygulama sırasında halledilebileceğini düşündük.”

İzleyicilerden başka bir soru gelmemesi üzerine, Jüri Başkanı Birincilik Ödülü’nü alan proje ekibinden Ervin Garip, Banu Garip ve M. Türker Emeklier’e söz verdi. Ervin Garip, Küçükçekmece Belediye Başkanı’na, jüri üyelerine ve yarışmaya katılan ekiplere teşekkür ederek sözlerine başladı. 140 hektarlık yarışma alanında işlevsel bir proje geliştirmenin kolay olmadığını, 1/10000 ölçeğinden başlayan çalışmalarını 1/500’e kadar detaylandırmanın 1 aydan fazla sürdüğünü vurgulayan Garip, “Projede insan ölçeğini kaybetmeden bir kurgu oluşturmak ve alanı çevreleyen yoğun konut dokusuyla ilişki kurmak üzerinde durduğumuz önemli noktalar oldu,” dedi. Sundukları projenin henüz başlangıç aşaması olduğunu, uygulama aşamasına geçildiğinde jürinin ve belediyenin talepleri doğrultusunda bu proje temel alınarak gerçek projenin şekilleneceğini düşündüğünü söyleyen Garip, jürinin başlangıçta 1/2000 maket talep etmesi gerektiğini, ekibinin çalışırken bu ölçekte makete ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu ölçeğin alanın algılanmasında oldukça önem taşıdığının altını çizen Garip, projeyi geliştirme aşamasında ilk olarak 1/2000 ölçeğinde bir maket hazırlayacaklarını belirtti.

Toplantı, ödüllerin sahiplerine verilmesiyle devam etti ve törenin ardından düzenlenen kokteylle son buldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.