Haberler

Duble yol niye pahalı

Tarih: 25 Eylül 2008 Kaynak: Taraf Yazan: Süleyman Yaşar
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, duble yol çalışmaları için 2003 yılından beri 15 milyar YTL’nin üzerinde harcama yapıldığını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı, 2003 yılında duble yol ağının 4 bin 326 kilometre olduğunu, 2003-2007 yılları arasında 7 bin 437 kilometre duble yol daha yapıldığını belirtti. Bakan’ın açıklamasına göre duble yollara aynı dönemde harcanan 15 milyar YTL yaklaşık 12 milyar dolara denk düşüyor. Bu durumda yapılan duble yolların kilometresi 1,6 milyon dolara mal oluyor.

Halbuki Ulaştırma Bakanı, görevinin ilk yıllarında, duble yolların otoyollara göre çok ucuz olduğunu otoyolun kilometresi milyonlarca dolara mal olurken duble yolların kilometresinin sadece 200 bin dolara yapılacağını açıklamıştı. Hatta Türkiye’de 1750 kilometre otoyol yaptıran Turgut Özal’ı yüksek maliyetle otoyol yaptırdığı için eleştirmişti.

Ulaştırma Bakanı’nın yaptığı son açıklamasında duble yol maliyetlerinin söylendiği gibi çok ucuz değil, oldukça pahalı olduğu görülüyor. Çünkü, otoyol yapılırken yeni güzergâh açılıp köprü, tünel, viyadük ve kamulaştırma bedelleri dahil olduğu için maliyetler yükseliyor.

Duble yol yapımında ise yeni yol güzergâhı açılmayıp mevcut yol genişletilip, bazı küçük düzeltmeler yapıldıktan sonra, sıkıştırılan zeminin üzerine asfalt dökülerek yol hizmete açılıyor. Zaten beş yıl içinde 7 bin 437 kilometre duble yol başka türlü yapılamaz.

Diğer taraftan duble yolların trafiğin en yoğun olduğu bölgelerde bir türlü bitmediği sürekli bir inşaat halinin sürdüğü görülüyor. Buna en güzel örnek Bandırma- Balıkesir- Akhisar duble yol yapım projesi. Kamyon ve yolcu trafiğinin en yoğun olduğu bu yol tam beş senedir inşaat halinde ve bitecek gibi de görünmüyor.

Ucuza çıkacak denilerek yapılan duble yol çalışmaları öyle görünüyor ki kilometresi 1,6 milyon dolar gibi çok yüksek maliyetle yapılıyor. Ayrıca araç trafiğinin az olduğu bölgelere duble yol yapılarak Hazine kaynakları israf ediliyor.

Anlaşılan duble yol projeleri yeni bir savurganlık alanı olmuş. Trafiğin yoğun olduğu bölgelere duble yollar yapılıp kısa sürede tamamlansaydı ekonomiye çok daha fazla katkı sağlanırdı.

Diğer taraftan İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü yapmaya çalışırken Çanakkale Boğazı köprüsünü bir türlü gündeme getirmemek pek akılcı bir durum değil. İstanbul trafiğinin hafiflemesi ve Çanakkale bölgesinin gelişip ekonomiye yeni katma değer yaratması için bu köprü şart.

Ulaştırma Bakanlığı’nın karayolu projelerine yaklaşımı ihtiyaç önceliği sıralaması anlayışla yapılmıyor herhalde. Maliyet hesaplarının şaşması da tespitlerimizi doğruluyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.