Haberler

Boğaz’ın altında akustik cehennem

Tarih: 3 Ekim 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Sefa Kaplan

İstanbul Boğazı, uluslararası gemi trafiği, yerel ulaşım, avcılık gibi muhtelif sebeplerle kaos denilecek ölçüde hareketli.

Ama İTÜ’nün yaptığı bir araştırma, Boğaz’ın üstü kadar altının da bu karmaşadan payını aldığını gösteriyor. Araştırma, Boğaz’ın altında tam bir ’akustik cehennem’ yaşandığını ortaya koyuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Tayfun Akgül başkanlığında sekiz kişilik bir ekip tarafından yürütülen araştırma, İstanbul Boğazı’nın altının, en az üstü kadar kaos içinde olduğunu ortaya koydu. Sualtı Ortam Gürültüsü Ölçümü için TÜBİTAK desteğinde yapılan araştırmaya göre, Boğaz’ın en sakin zamanı, açık denizlerdeki en hareketli zamandan çok daha gürültülü. Bilim insanları, bunun için Boğaz’ın altında yaşananlara "akustik cehennem" adını taktı.

http:\\ www.su6.itu.edu.tr sitesinde yer alan bilgiye göre, ekip, Boğaz’ın farklı derinliklerine kendi tasarımı olan bir sistem yerleştirdi. Bu sistem tarafından alınan kayıtlar, doğrudan İTÜ Sinyal İşleme Laboratuvarı’na aktarıldı. Ortaya çıkan sonuç felaketti: Boğaz’daki sualtı gürültü kirliliği, en az Boğaz’ın üstündeki kadar dehşet vericiydi. Deniz canlılarının, böyle bir ortamda daha fazla yaşaması ise neredese imkánsızdı. Cumhuriyet Bilim Teknoloji Dergisi, ortayan çıkan sonucu netleştirmek için şöyle bir örnek veriyor: "Bunun nasıl bir mertebe olduğunu tahmin edebilmek için bir örnek verelim: Atatürk Havalimanı’nın uçuş pistinde oturup etrafı dinlediğimizi düşünelim. Orada, o anda duyduklarımız, havalanan, iniş yapan veya motorlarını ısıtan birçok uçağın birbirinden bağımsız oluşturdukları gürültülerin toplamı olacaktır. Böyle bir ortamın bize vereceği rahatsızlık yanında bir de yanımızdakilerle sohbet etmek istersek sesimizi duyurabilmek için sarf edeceğimiz enerji, uçaklar tarafından oluşturulan toplam gürültü seviyesinden daha güçlü olmak zorundadır." Bu kadar gürültü ise sualtı canlılarını ve doğal ortamı tahrip ediyor. Araştırmaya göre, Boğaz’ın Haliç ile Ortaköy arasınında kalan kesimi, deniz trafiği yoğunluğu dolayısıyla en gürültülü kesim. Karadeniz çıkışı ise daha sakin.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.