Haberler

Bu Yıl Dünya Mimarlık Günü Çocuklara Adandı

Tarih: 6 Ekim 2008 Kaynak: uia-architectes.org


1985 yılından beri her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün, İtalya Torino’da UIA Genel Kurulu’nda belirlenen bu yılki teması, Genel Kurul seçimlerinden bir gün önce vefat eden UIA Başkan adayı Giancarlo Ius’un sözlerini yazdığı şarkıya ithafen, “Daha Güzel Bir Geleceğin Mimarı Çocuklar Olsun!” olarak belirlendi.

UIA Başkanı Louise Cox, 2008 Dünya Mimarlık Günü için yayınladığı kutlama mesajında şunları söylüyor:

“Umarım Dünya Mimarlık Günü adına düzenlenen kutlamalardan siz ve çocuklarınız keyif alıyorsunuzdur. Dünya çapında düzenlenen etkinliklerde yanınızda olamadığım için üzgünüm. İtalya, Pordenone’de ailem, arkadaşlarım Giancarlo, Rod Hackney, UIA Kurulu üyeleri, UIA Mimarlık ve Çocuk Programı yöneticileri, UIA İtalya Şubesi üyeleri, şehir temsilcileri, yöneticiler, Pordenone Mimarları ve çocuklarla birlikte olacağım.

Hepimizin, doğuştan renk, şekil ve tasarım duygusuyla -çocuklarımızın ürettikleri işlerde görebileceğimiz gibi- doğduğumuzu düşünüyorum. Sürdürülebilir bir çevrede, nasıl sürdürülebilir bir hayat yaşayacabileceğimizi anlamak için eğitilebiliriz. Öyleyse neden bir yetişkin olduğumuzda, kentlerimizin ve kasabalarımızın, gerçekten korkunç bazı binalar ve duyarsız kent planlamasıyla biçimsizleşmesine izin veriyoruz? Ortak çevremiz üzerindeki bu lekeleri onaylayan politikacılar ve uzmanları suçlamak yararsız. Zaten, biz, toplum olarak bu kent suçları için kendi adımıza sorumluluk üstlenmek zorundayız.



Dünya Mimarlık Günü, bize, mimarlarımızın yaptığı iyi şeyleri kutlayabilmemiz, çocuklarımızın ne düşündüğünü -düşüncelerini ve sahip oldukları büyük idealleri- anlamamız ve yeşil, küresel ve kentle bağlantılı vizyonumuzu gerçekleştirmemize yardımcı olacak tüm bu fikirleri geliştirebilmemiz için mükemmel bir fırsat sunuyor. Sizin kentiniz ya da kasabanızdaki çocukların da, geleceğe yönelik vizyonlarını ortaya koyabileceğini, vizyonlarını kendi ağızlarından açıklayabileceklerini ve bu kutlama kapsamında da gösterebileceklerini umut ediyorum.”

2008 Dünya Mimarlık Günü kutlamaları sayesinde, “Daha Güzel Bir Geleceğin Mimarı Çocuklar Olsun!” temasının anlaşılması ve yayılması hedefleniyor. Bunun için de, tüm UIA Üye Şubeleri, dünyadaki bütün çocukların ve Giancarlo Ius’un bu ortak dileğini yorumlamaya davet ediliyor.



Giancarlo Ius’un çocukların ağzından tüm mimarlara seslendiği, eski UIA Başkanlarından Rod Hackney tarafından İngilizce’ye ve Aydan Erim tarafından Türkçe’ye çevrilen şiiri:

Ey mimar, sesimi duyuyor musun?
Çok şey istemiyorum, daha güzel bir çevre, planlama ve peyzajdan başka

Ey mimar, dünyayı kurtarmama yardım et
Tek isteğim sıcak bir yürek, temiz su ve solunacak temiz hava

Ey mimar, mekânları dönüştürmeme yardım et
Bilgini dikkatle kullan, çevrem dost bir mekân olsun

Ey mimar, güvenli bir yuva istiyorum
Teknolojiyi özenle kullan, yaşam kalitem daha iyi olsun

Ey mimar, belleğimizi korumama yardım et
Tarihle bağlarımızı koru, geçmişin güzelliklerine saygı duyulsun

Ey mimar, planların demokrasimizi kutsasın
Bırak ben de katılayım – bırak oyun oynayayım, kentim umutla dolsun

Ey mimar, birbirimize ve çeşitliliğe saygı duyalım
Öne çık ve becerilerini kullan, komşularım dostlarım olsun

Ey mimar, kültürel farklılıkları koru
Çalışmaların insani değerleri yüceltsin, tasarımların eşitlikçi ve anlayışlı olsun

Ey mimar, ben geleceğim, bırak arkadaşın olayım
Bırak yeni çevrelerinde başım dik dolaşayım
Düşlerimi bozma, ihtiyacım olduğunda seni bulayım
Küreselleşmeye evet, eğer barış içinse
Gel, bu geleceğin mimarı ol...
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.