Haberler

Göç edenler hem memleketlerine hem de İstanbul’a zarar veriyor

Tarih: 9 Ağustos 2005 Kaynak: Zaman

Anadolu’dan ‘Taşı toprağı altın’ diyerek İstanbul’a göç edenlerin oluşturduğu sosyal sorunlar, göç veren ve göç alan bölgeleri tehdit eder hale geldi. Sorunu masaya yatıran İktisadi Araştırmalar Vakfı, büyük şehirlere göçün kontrol
altına alınması gerektiği açıkladı.

İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) Başkanı Prof. Dr. Orhan Dikmen, İstanbul’a göçün kontrolü üzerinde önemle durmak gerektiğini belirterek, “Göç eden kimseler bir taraftan ayrıldıkları yerin üretim ve tüketim kapasitesini düşürmekte, diğer taraftan da İstanbul’a yük olmakta ve aradığını bulamayınca da potansiyel bir tehlike haline gelmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Dikmen, yaptığı yazılı açıklamada, güncelliğini koruması gerekirken zaman zaman unutulan İstanbul’a göç sorununun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demeci ile yeniden üzerinde durulan ve çeşitli yönleriyle tartışılan bir konu haline gelmesinin sevindirici olduğunu kaydetti. İstanbul’a yönelik düzensiz ve kontrolsüz göçün basit bir yer değiştirme olayı olmadığını ve bunun çok önemli mahzurlara yol açtığını vurgulayan Dikmen, “Göçün ekonomik, mali, sosyal, siyasi, psikolojik, ahlaki ve polisiye alanlarda ortaya çıkan çok çeşitli ve çok tehlikeli etkileri üzerinde titizlikle durmak gerekir.” dedi.

“İstanbul’a göçü önlenmek değil, belli bir düzene bağlamak ve kontrol altına almak gereklidir.” diyen Dikmen, İstanbul’a göçün nedenleri arasında gösterilen ‘bölgeler arası dengesizlik, işsizlik, yoksulluk ve eğitimsizlik önlenmeden göçün kontrolünün mümkün olmadığı’ yönündeki görüşlere katılmadığını da ifade etti. Açıklamasında “Köyünü, kasabasını bırakıp İstanbul’a gelenlerin meydana getirdiği olumsuzluklar gerçekte iki yönlüdür.” diyen Prof. Dikmen, göç eden kimselerin bir taraftan ayrıldıkları yerin üretim ve tüketim hacmini ve kapasitesini düşürdüklerini, diğer taraftan da göç ettikleri büyük şehirlere yük olduklarını belirtti. Bu insanların büyükşehirlerde aradığını bulamadığında potansiyel bir tehlike haline geldiklerini savunan Prof. Dikmen, şunları söyledi:

“Şehirciliğin ve şehirleşmenin başlıca engellerinden biri olan gecekondu (son zamanlarda gündüz kondu yahut şipşak kondu) mahallelerinin kurulması, şehre ve hukuka karşı isyankar bir varoş mantalitesinin oluşması ve bunun bazen suç sayılan fiilleri mazur göstermeye, hatta bazen teşvik etmeye kadar varan derinleşmesi üzerinde ciddi olarak durmakta ve gerekli tedbirleri en kısa zamanda almakta sayısız fayda vardır.”

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.