Haberler

Modern Cami

Tarih: 10 Ağustos 2005 Kaynak: ArchitectureWeek Yazan: Robert Such Çeviren: Gülin Şenol

"Camiye benzemiyor: Modern!" diyor Müslüman kadın, Singapur'daki Assyafaah Camisi için yolu sorduğumda. Singapur temelli Forum Architects tarafından tasarlanan caminin mimarisi gelenekleri kırıyor.

Dört katlı ve kubbesiz bu cami adanın kuzey kısmındaki yüksek konutlara komşu. Vardığım sabah, sıcaklık ve nem yükseliyordu. Şükür ki caminin tasarımında temel unsurlar hakimdi, içeriyi keşfederken serinletici bir rüzgar bana eşlik etti.

Tropikal iklimlendirme mimarların Singapur İslami Din Konseyi (MUIS) için tasarladıkları bu cami de ilgilendikleri tek şey değildi elbette. Kentin yüksek yoğunluktaki nüfusu ve etnik kompleksite, insanların birbirleri ile uyum içerisinde olmaları en azından birbirlerine tolerans göstermeleri gerekliliğini gösteriyor diyor Forum Architects'in direktörü Tan Kok Hiang.

"Binaları zoraki sınırlardan ve taklitten kurtarma ile ilgileniyorum," diye açıklıyor Tan."Mimarlar geniş bir topluma mümkün olduğunca az bariyerler üretmeliler. Bir Malay tasarımı bir Çinliyi evinde gibi hissettirmeyebilir, Orta Doğu tasvirleri bizim dünyamıza yabancıdır. Binanın tasarımı çok dinli, çok ırklı bir ülkeye uygun olmalıydı. Aynı zamanda müslüman toplum için kendisinin bir cami olduğunu göstermeliydi."

10 katlı incelen minare renksiz poliüretanla kaplanmış çelik plaklardan yapılmış. Gerçekte, Tan cami için Arap Alfabesi'nin ilk harfi olan "elif" ten yola çıkarak soyut bir tasarım yapan Malaylı genç bir sanatçı ile çalışmış.

Tan Kok Hiang daha sonra hilal şeklini kule için bir plan olarak kullanma yoluna gitmiş. Minarenin heykelsi görünüşüne dikkat çekmek isterken Tan, bunu hilal ve yıldızlarsız başarmak istemiş. Bu geleneksel semboller Singapur'daki Müslüman ve Malaylar'ın kültürel bağlamlamları ile oldukça az ilişkiye sahip olan kültürlerden türemiş.

İç Mekan
Erkeklerin ibadet kısmına girmeden evvel, bodrumdaki siyah granitle bitirilmiş abdest alma yerinde eller ve ayaklar yıkanıyor. Temel kısmı bir oyuğun içinde bulunan minare bu kısımdan görünüyor.

Abdesthaneden çıkış erkekleri Tan'ın "duraklama yeri" olarak isimlendirdiği yere yönlendiriyor. Beton kemerler ibadethaneye girmeden evel huzurun birleştiği yer olan önavluyu kaplıyor.

Kemerler kadınlarınkini de içeren 3 katlı dua odalarını, derslikleri, yönetim mekanlarını ve çok amaçlı salonları içeriyor. Erkeklerin mekanına girdiğimde gözlerim hızlıca Mekke'ye yönelmiş olan 17 metrelik yumuşak, mermer duvar boyunca yükseliyor. Birden bire çok fazla mekan ve ışıkla çevrelenenince sevinçle yayılan fiziksel bir hareket yapıyormuş gibi hissediyorum.

İslam'ın Sembolleri
Assyafaah Cami'nin ikinci katı kadınların kullanımına ayrılmış durumda, kat iki eğimli alüminyum perde arasında duruyor. Bu perdelerin tasarımı arabeske (yüzey süslemelerine), Tan'ı içeriye kadar bunları kullanmaya teşvik eden kutsal-göksel kaynaklara dayanıyor.

"Arabesk birliğin bir ifadesi olarak çokluluğu sergiliyor, Tanrı'ya övgüde bulunuyor ve İslami temelindeki kutsallığı dikkate alınıyor." diyor Tan.

"Bu arabesk örüntüler Kuran'ın beş önemli niteliğini vurguluyor" diyerek de devam ediyor. "Bütün, sonsuz, temiz, çok merkezliliği ve huşu uyandıran yönünü. Kurak iklimlerin mimarlığında binaların masif kalın duvarları vardır. Arabesk örüntüler görsel anlamda bu duvarları demateralize etmek için kullanılırlar. Böylece ölçeği biraz daha ıslah ederler."

Çelik taşıyıcılara asılan modüllerden oluşan alümiyum perdeler çaprazlama bir vantilatasyona izin veriyor, binanın içinde gölgeler yaratıyor ve dışarıdaki dünyanın görüntülerini kapıyor.

Dua edilen odaların tam zıttında, diğer bir metal perdenin içerisinden, ibadet eden kadınlar erkeklerin dua mekanlarına ve mihraba yukarıdan bakabiliyorlar.

Cami'nin açıklığının bir sonucu olarak esinti ve hatta fırtınamsı rüzgarlar içeriye girebiliyor. Ziyaretimin öğleden sonrasında, bir fırtına içeriyi süpürdü. Binanın önündeki minare yağmurla birlikte kayganlaştı.
Dışarıdaki ağaçlar sudan bir duvar üzerindeki solgun gri baskılar gibiydi. Ağaçları salonlara doğru savuran rüzgar yapıya ait perdeleri dalgalandırıyordu. Hava bir saat sonra açıldığında, çağdaş İslam mimarlığı hakkında çok daha iyi fikirlerle oradan ayrıldım.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.