Haberler

Divan Oteli Artık Yok

Tarih: 25 Aralık 2008 Yazan: Burcu Karabaş
Elmadağ'daki Divan Oteli, 1950'li yılların başında hizmete açıldığında Hilton ve Büyük Tarabya Otelleri ile birlikte Türkiye'nin ilk beş yıldızlı 3 otelinden biriydi. İstanbul'un ise en büyük iki otelinden biri olan Divan Oteli'nin Kasım ayı sonunda başlayan yıkımı tamamlandı. Yaklaşık 52 yıldır İstanbul'un gerek sosyal, gerekse de kentsel açıdan önemli merkezleri arasında bulunan Divan Oteli'nin arazisi üzerinde yeni bir otel yükseleceği söyleniyor. Yakında açıklanması beklenen yeni projenin 19 katlı olacağı, basında yer alan haberler arasında.


Kaynak: WOWTurkey

Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un 1950'li yılların başında temelini attığı Divan Oteli, sadece İstanbul'un önemli yapılarından biri olmasıyla değil, inşaatına bir misafirhane binası yaratmak amacıyla başlanması ve 2007 yılında vefat eden mimarı Abdurrahman Hancı'nın, mimarlığını ve 1967'den itibaren 30 yıl boyunca danışmanlığını yapmış olması nedeniyle de mimarlık camiasının ilgisini çekiyor ve kent gündemini meşgul ediyor.

Açılışını dönemin başbakanı Adnan Menderes'in yaptığı Divan Oteli, Hilton Oteli ile birlikte, otel işletmeciliğinin daha çok Rum ve Musevi vatandaşlar tarafından yürütüldüğü Türkiye'de, turizmin gelişmesi ve turizmci gençlerin yetişmesi için de çok önemli bir adım oldu. 2003 yılında Arkitera Diyalog'a konuk olan Abdurrahman Hancı, Divan Oteli'nin kendisi için önemini ve otelde yapılan değişiklikler hakkındaki fikrini şu sözlerle ifade etmişti: "Divan Oteli benim için mühim. Ben Fransa'dan döndükten sonra aşağı yukarı ilk işimdir. İlk işim Galeri Bir'dir. Galeri Bir'den sonra Divan Oteli geldi.


Abdurrahman Hancı
Divan Oteli fevkalade çok sevdiğim bir iş oldu ve 30 sene de müşavir mimarlığını yaptım. Fakat bu da, Türkiye'de pek çok konuda olduğu gibi tatsız bir şekilde bitti. Şöyle ki: Biz haftanın her Salı günü toplanıyorduk. Bir gün geldim yine Salı günü, baktım Taksim'deki otele tahta perdeler kurulmuş. ‘Ne yapıyorsunuz siz' dedim. ‘Değiştiriyoruz' dediler. ‘Kimsiniz siz' dedim. İzmir'den bir grup mimar. Amerika'dan yabancı bir mimar varmış projesini yapan. Onlar da tatbik ediyorlarmış. Böyle şey olmaz. Çok ayıp. Nitekim ondan sonra alakayı kestik. Divan Oteli'ni yaptım. Divan pastanelerini yaptım. Çok isterdim ki böyle bitmesin."

Binanın inşaatı, söz konusu yıllarda Ankara'dan İstanbul'a seyahat eden Vehbi Koç tarafından satın alınan arazide, Koç ailesinin konaklaması için bir misafirhane projesi geliştirilmesiyle başladı. 50'li yılların başında Surp Agop Mezarlığı'nın yayıldığı araziyi Tatariler'den 250.000 Lira'ya satın alan Vehbi Koç, İstanbul'da uzun süre kalma ihtiyacı duyan kendisi ve aile fertleri için "kalacak bir yer" yaptırma isteğiyle yola çıktı. İşadamının başlangıçta alt katını dükkan olarak kullanabileceği, bir katını ailesi ve kendisi için ayırabileceği, üst katlarını ise kiraya verebileceği bir bina olarak düşündüğü Divan Oteli'nin, zamanla ağırlanacak misafirlerin artması ve işlerin büyümesi nedeniyle tamamen misafirhane olarak kullanılabilecek bir mekan olmasına karar verildi. Ancak ortaya çıkan misafirhane binasının yetersiz kalması endişesiyle bir otel modeli geliştirildi ve Divan Oteli bu amaçla projelendirilerek inşa edildi.


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Dönemin yılların önde gelen edebiyatçılarının katıldığı bir kurulun, yapılan yarışma sonucunda seçtiği "Divan" adı ise Fikret Adil ve Ömer Sami Coşar'ın önerisi. Otelin önemli bir diğer özelliğiyse, tamamen yerli sermaye ve iş gücüyle inşa edilmiş olması. Hizmete girdiği yıllarda oldukça önemli siyasi toplantılara ve iş görüşmelerine, dernek buluşmalarına ve cemiyet hayatının önemli olaylarına sahne olan Divan Oteli, dönemin tarihine tanıklık eden mekanlardan biri oldu ve ekonomide önemli rol oynadı.

Geçen yıllara rağmen önemini yitirmeyen Divan Oteli'nin önemli bir parçası olan restoranı, bir süre önce yenilenmişti. Divan Oteli'nin, yerine yeni bir otel binası yapılacağı gerekçesiyle Kasım 2008 sonunda başlanan yıkımı, ARK İnşaat'tan edindiğimiz bilgiye göre bodrum katları dışında tamamlanmış durumda. Konuyla ilgili olarak, Proje Müdürü Ergün Dizdar'dan bilgi aldık: "Şu anda ilk etap yıkım çalışmaları bitmiş durumda ve araziye yapılacak yeni projenin çalışmaları devam ediyor. Saha çalışmaları yapılacak. Onay alındığı zaman ise projeye başlanacak. Önce proje yapılıyor, onaya sunuluyor, onay alındıktan sonra ise imalatına geçiliyor. İnşaat süreçleri, bu şekilde tamamen holdingle bağlantılı olarak yürüyor. Yıkım da bu şekilde başladı. Ruhsatı alındıktan sonra binayı yıkma kararı çıktı, biz de yıkıma başladık. Eğer proje yakın zamanda onay alırsa inşaatına başlanacak, hemen bir karar çıkmazsa da beklemeye geçilecek. Karar bize gelene kadar birçok prosedür uygulanıyor ve birçok yetkilinin onayı alınıyor, yani çok aşama var."

Divan Otelleri Genel Müdürlüğü'yle yaptığımız görüşme sonucunda ise, arazi için geliştirilen yeni projenin resmi onayı henüz alınmadığı için herhangi bir bilginin kamuoyuyla paylaşılamayacağını, yakın bir zamanda bu konuyla ilgili açıklamanın yapılacağını öğrendik.

Kent yaşamının önemli simgelerinden biri olan Divan Oteli de, İstanbul'un belleğinden silinen yapılardan biri oldu. Alınacak kararları ve yerine yapılacak projenin kente katkısını merakla bekliyoruz.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.