Haberler

İstanbul’un yeni yüzü Beylikdüzü

Tarih: 8 Ocak 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Hasan Genç
Hızla artan nüfusu ile İstanbul'un yeni ilçesi Beylikdüzü'nde emlak piyasası oldukça hareketli. İşte Beylikdüzü hakkında bilmek istedikleriniz.

Vakti zamanında geniş sazlıklarında Osmanlı padişahlarının ve tebaasının avlandığı bölge olan ve ismini buradan alan Beylikdüzü, son yıllardaki hızlı yapılaşma ve nüfus artışı ile İstanbul'un yeni ilçesi oldu.

E-5'de Tekirdağ yönünde yol alırken Avcıları geride bırakıp artık İstanbul bitti dediğiniz anda yüksek yapıların ve döner restoranlı televizyon kulesinin oluşturduğu silueti ile Beylikdüzü sizi karşılıyor. Kimine göre beton yığını kimine göre ise modern şehircilik örneği olarak karşımızda duruyor Beylikdüzü. Çetin kış şartlarında ulaşıma kapanan Haramidere yokuşunu yağışsız bir havada bile çıkarken otomobilinizin zorlandığını hissediyorsunuz.

Haramidere yokuşunu çıktıktan sonra sağlı sollu yükselen yüksek binaların arasından geçen E-5 çevreyolu üzerindeki otobüs duraklarındaki kalabalıkları ve arka arkaya dizilmiş otobüsleri görünce buranın İstanbul'un bir ucu olduğunu unutup kalabalık İstanbul'un bir parçası olduğunu farkediyorsunuz.

AVM Cenneti Beylikdüzü
Türkiye'nin ilk eğlence cumhuriyeti olan Tatilya'nın yerinde alışveriş merkezi inşaatı yükselirken çevresindeki irili ufaklı birçok alışveriş merkezi ile bu bölgenin, artık eğlence cumhuriyeti yerine AVM cumhuriyeti olduğunu söylemek abartı olmaz. İstanbul'da en çok AVM hangi bölgede derseniz Beylikdüzü bu konuda birinciliği uzak ara alacaktır.

En Önemli Sorun Ulaşım
İstanbul'un en önemli sorunu olarak gösterilen ulaşım sorunu Beylikdüzü için de en önemli sorun olarak gündemde. 2004 yerel seçimleri öncesinde Bakırköy-Beylikdüzü hafif metro projesi ile ulaşım sorununun 5 sene içerisinde çözüleceği söylenirken, şimdilerde umutlar metro yerine metrobüs hattının Beylikdüzü'ne kadar uzatılmasına bağlanmış durumda. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Metrobüs'ün 4. etabı olan Avcılar-Beylikdüzü etabının Haziran 2009 da tamamlanacağı sözünü verdi. Metro projesi için 5 senedir ihale hazırlıkları devam ediyor. İBB'nin projesi devam eden raylı sistem projeleri listesinde en üstte duran Bakırköy-Beylikdüzü hafif raylı sistem projesi için henüz somut bir adım atılmadı. Kavaklı sahilde yapılacağı söylenen İDO iskelesi ile ilgili somut bir gelişme ise henüz yok. Avcılar ve Büyükçekmece'ye deniz otobüsü seferi koyan İDO bu hatların yeterince ilgi görmediğinden olsa gerek Beylikdüzü'ne deniz otobüsü seferi başlatılması konusunda isteksiz görünüyor.

İstanbul'un Yeni İlçesi
Şubat 2008 de kabul edilen kanun ile İstanbul'un yeni sekiz ilçesinden birisi olan Beylikdüzü Gürpınar' dan 3 mahalle, Yakuplu'dan 2 mahalle ve Beylikdüzü'nden 5 mahallenin katılımı ile oluşturuldu. Beylikdüzü İlçesi Avcılar ile Büyükçekmece arasında E-5 çevreyolundan güneyde Marmara Denizi'ne kadar uzanan bir alanda İstanbul'un yeni cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday. Beylikdüzü İstanbul'un gecekondu yapılaşması olmayan nadir ilçelerinden birisi. Toplu konut projeleri ve lüks sitelere ev sahipliği yapan ilçede belediyenin yaptığı araştırmada yaşayanların yüzde 40'ının üniversite mezunu olduğu söylenmektedir. Konut sayısının bu kadar hızlı arttığı bir ortamda sosyal ihtiyaçlara dönük yatırımlar ihmal edilmiş gibi görünse de inşaatı devam eden Kültür Merkezi ve proje aşamasındaki Yeşil Vadi Projesi ile bu açığın bir nebze olsun kapanacağı ümit edilmektedir. Beylikdüzü sınırları içinde olmasa da Beylikdüzü ile özdeşleşmiş olan Tüyap Kongre ve Fuar merkezi ise yıllardır önemli kongre ve fuarlara ev sahipliği yapmaktadır.

En Modern Pazar Beylik Pazarı
Aralık 2005'te hizmete açılan 15 bin m2'lik kapalı alana sahip Beylik Pazarı Türkiye'nin en modern pazarı olarak hizmet veriyor. Bir pazardan beklenenin fazlasını sunan Beylik Pazarı'nda kredi kartı ile alışveriş mümkün. Pazarın açık olduğu pazar günleri yaşanan yoğunluk nedeniyle çevresindeki yollarda trafik kilitlense de Beylikdüzü sakinleri pazarlarından övgü ile bahsediyor.

Emlak Piyasası Hareketli
1999 yılındaki körfez depremi sonrası emlak fiyatlarındaki düşüşten etkilenen bölgelerden birisi Beylikdüzü idi. Depremi hasarsız atlaşmış olsa da yanı başındaki Avcılar'da yıkılan binaların olması yüksek binaların bulunduğu Beylikdüzü'nde emlak fiyatlarının düşmesine neden oldu. Deprem sonrası yetkili makamlardan alınan sağlamdır raporlarını konut sahipleri tapuları ile birlikte muhafaza ediyorlar. 2003 yılından itibaren başlayan hızlı fiyat artışları ile fiyatlar birkaç katına çıkmış olsa da, metrekare fiyatlara bakıldığında Beylikdüzü İstanbul'un en cazip bölgelerinden birisi olmaya devam etmektedir.

Beylikdüzü'nde inşaatı devam eden konut projeleri ilçedeki hızlı nüfus artışının ve büyüme potansiyelin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Yeni yapılan her konut projesi ile lüks konut anlayışında çıta biraz daha yükseliyor. Yüzme havuzu, kapalı otopark ve sosyal tesisler artık birçok projede standart olarak sunulmakta ve farklılık oluşturmak için yeni özellikler eklenmiş projeler satışa sunulmaktadır.

Beylikdüzü'nün ilk toplu konut projeleri olan Büyükşehir Konutları ve Emlak Bankası Bizimkent Evleri bugün ilçenin merkezini oluşturuyor. Kooperatiflerin bir araya gelerek oluşturdukları üst kooperatif birlikleri ile konut sayısı hızlı bir artış göstermiş ve son yıllarda yapılan marka projeler ile emlak piyasası hareketlilik göstermeye başlamıştır. Yeni konut projelerinde fiyatlar 75 bin TL'den başlayıp 400 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ev kiraları ise 500-1000 TL arasında seyretmektedir.

Beylikdüzü'ndeki büyüme potansiyelini gören inşaat firmaları değişik mimari özelliklere sahip projeler ile ilçenin çehresini değiştiriyor.

Gülyapı İnşaat tarafından yapılan 34 katlı Skyport Residence Beylikdüzü'nün siluetindeki yerini almaya başladı. Keleşoğlu ve Kullar İnşaat tarafından Beylikdüzü'nde inşası süren 330 konutluk Ginza Lavinya Park'da fiyatlar 144 bin YTL'den başlıyor.

2009 haziranda metrobüsün Beylikdüzü'ne ulaşması ile metrekare fiyatlarının yükseleceği öngörülmektedir. İstanbul'un artık çok merkezli bir metropol olduğunu düşünülecek olursa Beylikdüzü İstanbul için yeni merkezlerden birisi olmaya aday görünmektedir. Sizde İstanbul'da bir ev sahibi olmak veya emlak yatırımı yapmayı düşünüyorsanız Beylikdüzü'nü görmeden karar vermemenizde fayda var.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.