Haberler

Latife Hanım Köşkü ziyaretçilerini ağırlıyor

Tarih: 9 Şubat 2009 Kaynak: Cumhuriyet
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Annesi Zübeyde Hanım ve Latife Hanım'ın bire bir benzeri balmumu heykellerin bulunduğunu Latife Hanım Köşkü Anı Evi, 190 bin kişi tarafından gezildi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olan Uşşakizade Latife Hanım Köşkü, İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesi'nin çalışmalarıyla 19 Mayıs 2008 tarihinde halkın ziyaretine açıldı.

Resmi açılışının 9 Temmuz'da yapıldığı anı evi, Karşıyaka Belediyesi tarafından yaklaşık 6 bin TL harcanarak 8 özel aydınlatma sistemiyle donatıldı. Akşamların evin dış cephesi yedi ana renk ile rengarenk hale dönüştürüldü. Belediye yetkilileri, yılbaşı gecesi için özel renkli aydınlatma yaptıklarını, yurttaşlardan gelen talep doğrultusunda ışıklandırmayı sürekli hale getirdiklerini bildirdi.

Yetkililer, köşkü açıldığından bu yana İzmir'in yanı sıra çevre il ve ilçeler ile yurtdışından gelen 190 bin kişinin gezdiğini belirtti.

Köşkteki balmumu Atatürk heykeli, çalışma odasında ve masasının başında ayakta dururken, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım'ın heykelleri kendilerine ait odalarda koltuklarında oturur durumda sergileniyor.

Anı evi haline getirilen köşkteki eşyanın tümü 100-150 yıllık geçmişe sahip. Yaklaşık 3 bin metrekarelik alanı kapsayan Latife Hanım Köşkü, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923 tarihinde vefat ettiği mekan olarak biliniyor.

1922 yılının Aralık ayı ortalarında Gazi'nin annesi Zübeyde Hanım, Karşıyaka'ya tren yolu ile getirilmiş ve bir hasır koltuğa yerleştirilerek Uşşakizade ailesinin istasyon arkasındaki bu köşke taşındı. Büyük ihtimamla bakılan Zübeyde Hanım'a bu dönemde en yakın kişi Latife Hanım oldu. Köşk, eski zamanlarda bahçe içindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu ve yel değirmeni ile tanındı. Daha sonra adliye binası ve dershane olarak hizmet veren köşk, İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesi'nin 2005 yılındaki çalışmalarıyla bugünkü haline kavuşturuldu.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.