Haberler

Avrupa Kültür Programı, proje bekliyor

Tarih: 17 Nisan 2009 Kaynak: Radikal
Avrupa Birliği'nin kültürel projelerine destek veren 'Kültür Programı'na daha çok başvuru bekleniyor. Bakanlık bunun için İstanbul'da bilgi ve destek verecek bir ofis açtı.

Avrupa Birliği'nin kültürel projelere destek olmak için kurduğu ‘Avrupa Kültür Programı', İstanbul'da bir ofis açtı. Türkiye'nin de 2006'dan bu yana parçası olduğu proje, toplam 400 milyon avroluk bir bütçeye sahip.

Program, "kültürlerarası diyaloğun artırılması, sanatçıların ve kültür alanında çalışanların, kültür sanat eserlerinin ve sanat çalışmalarının sınır ötesi dolaşımının geliştirilmesi" amacıyla oluşturulmuş. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan kültürel ve sanatsal projeler, Türkiye'nin de katkıda bulunduğu bütçeden destek alabiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültürel aktörlerin İstanbul merkezli olduğunu dikkate alarak, programdan yararlananların sayısını artırmak için Sultanahmet'teki Alay Köşkü'nde bir irtibat noktası açmaya karar vermiş. Dünkü açılışta konuşan Bakanlık Dışilişkiler Daire Başkanı Mesut Özbek, "Avrupa Kültür Programı'na katıldıktan üç yıl sonra anladık ki İstanbul kültürün merkezi. Buradaki operatörler Avrupa'daki ortaklarıyla bir dil tutturabiliyor. Bu nedenle İstanbul'da ofis açma zorunluluğu hissettik" dedi.

Başvurular iyi hazırlanmalı
Proje başvurularının Brüksel'de değerlendirildiğini, referansların sağlam, başvuruların iyi hazırlanmış olması gerektiğini söyleyen Özbek, kurdukları temas noktasıyla yardım ve danışmanlık hizmeti vereceklerini anlattı: "Proje yazanlara örnek tedarik etmek, danışmanlık vermek, yönlendirmek, Avrupa'da ortak bulmakta güçlük çekenlere önerilerde bulunacağız."

İstanbul il Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de ofisin açılmasının projenin uygulanabilirliği, Türkiye'nin Avrupa Birliği fonlarından daha iyi yararlanabilmesi bakımlarından önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Kültür Programı'ndan bugüne kadar yararlanan projeler arasında İstanbul Modern'de halen süren ‘Gölgeye Övgü' sergisi, Santralistanbul'da düzenlenen ‘Kamusal Alan ve Güncel Sanat' toplantıları, Garajistanbul'un bir projesi var. En az üç ülkenin ortaklaşa hazırladığı projelere, yüzde 50 ile 75 arasında destek veriliyor. Mesut Özbek'in verdiği bilgiye göre, proje sahibinin karşılaması gereken miktar için, Kültür Bakanlığı'nın destek vermesi de mümkün. Avrupa Kültür Programı hakkında ayrıntılı bilgi, www.ccp.gov.tr adresinden edinilebilir.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.