Haberler

Forum Ankara

Tarih: 21 Nisan 2009 Yazan: Deniz Boran

Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı Etlik semtinde Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin ardından açılan ikinci büyük alışveriş merkezi olan Forum Ankara AVM, Hollandalı Multi Corporation'un Türkiye iştiraki olan Multi Turkmall'un son iki yılda Türkiye'de hayata geçirdiği ve maliyeti 160 milyar Euro olan altıncı yatırım.

Ankara'nın kuzeyinde, Keçiören ilçesinin Ovacık bölgesinde yer alan Forum Ankara, O-20 Çevre Yolu üzerinde, otoyolu sehir merkezi ile bağlayan ana arter olan Yozgat Bulvarı kavşağında yer alıyor. Tasarımı Portekizli CPU ve Hollandalı T+T Design tarafından gerçekleştirilen Forum Ankara, Multi Turkmall'un diğer alışveriş merkezi projelerinde de görülen modern ile yerel mimarlığı biraraya getirme arzusunu taşıyor. Mimari tasarımında "kemer" ve "alaturka kiremit" gibi Türk mimari unsurlarından izler taşıyan Forum Ankara'nın cephelerinde mermer ve traverten gibi doğal taşların kullanıldığı görülüyor.

Forum Ankara'nın doğusunda Kentsel Dönüşüm Proje Alanı olarak belirlenen bir bölge bulunurken, hemen yakınındaki Protokol Yolu olarak adlandırılan ve sehir merkezi ile Esenboğa Havaalanını bağlayan ana arter çevresinde kalan bölgede de planlı konut alanları, rekreasyon alanları ve parklar, oteller, kongre merkezleri, sosyal alanlar ve gerekli altyapı servislerinin bulunduğu bir gelişim öngörülüyor.

Kapılarını Ekim 2008'de açan ve Ankara'nın Etlik ilçesinde Mayıs 2008'de açılan Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile kıyaslandığında ilk bakışta daha düşük bir ziyaretçi yoğunluğunun gözlendiği Forum Ankara'nın beklenen ziyeretçi düzeyine ulaşması geliştirildiği bölgeye yönelik yukarıda belirtilen dönüşüm projeleri ve yatırım faaliyetlerinin tamamlanması ile gerçekleşeceğe benziyor.



Şehir merkezinden AVM'ye erişmenizi sağlayan ana arter olan ve ticaret, kentsel servis alanı olarak planlanlanan Yozgat Bulvarı üzerinden ulaşılan Forum Ankara 170 bin metrekarelik bir arsa alanına yayılmış durumda ve 80 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 145 mağaza sunuyor. AVM'nin girişinde ise sizi küçük bir rüzgar gülü ambleminin olduğu kule karşılıyor.

Popüler markalar ile çok katlı mağazaların oluşturduğu zengin mağaza karmasını outlet fırsatlarıyla Ankara'da sunma isteğiyle hayata geçirilmiş olan Forum Ankara, Tesco Kipa, Bauhaus, Media Markt ve Cinebonus gibi alanının önde gelen hipermarket, yapı market, mağaza ve sinema zincirlerine ev sahipliği yapıyor. Forum Ankara AVM'nin etaplar halinde ve yapı marketi Bauhaus'un ve teknolojiyi takip edenlerin son dönemlerdeki durağı MediaMarkt'ın açılışının ardından halka açılmış olduğu biliniyor.



Haftasonu öğlen saatleri olmasına rağmen İstanbul'da herhangi bir AVM'de alışık olunan kalabalığa Forum Ankara'da henüz rastlanmıyor. Forum Ankara'nın giriş ve üst katında farklı türden ve farklı hedef kitlelerine yönelik outlet ve normal satış mağazalarına yer verilmesi de alışveriş merkezleri genelindeki belirli markaları birarada toplama mantığından bağımsız hareket edildiği hissini yaratıyor.



AVM içerisindeki sokakların belirli isimlerle ayrılarak sizi yönlendirmesi gibi süprizlerle karşılaştığınız Forum Ankara'da hipermarket Kipa, anchor market olarak ağırlığını hissettiriyor. Kipa'ya ve tam karşısında konumlanan elektronik mağazaların yer aldığı bölüme ulaşırken kullanılan koridorun dar olması ziyaretçiler için rahat hareket etme şansını azaltıyor olsa da tavandaki gün ışığını içeri almada renk unsurundan yararlanma imkanı sunan tavan, bahsedilen mekan darlığının yarattığı olumsuz etkisiyi kısmen hafifletiyor.



AVM üst katlarında görmeye alışık olduğumuz, yalnız restoran ve kafelere ayrılan yeme-içme bölümlerinin aksine Forum Ankara'nın üst katında da mağazalara rastlamak sizi şaşırtıyor. Alışverişleriniz sonrası dinlenip, kahve içecek yer alternatifinizin çok olmaması sorun olarak algılansa da AVM'nin orta noktalarına yerleştirilmiş bağımsız geniş oturma bölümleri ziyaretçilere soluklanmak için fazlaca imkan tanıyor.

Forum Ankara'da YKM Outlet, Yataş, Dufy, DeFacto, Mado, Mango, Nike, Koton, Sabri Özel, Hatemoğlu, Quicksilver, Kiğılı, Köfteci Ramiz, Mavi Jeans, Özdilek ve daha birçok mağaza yer alıyor.

İmaj Galerisi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.