Haberler

Çağlayan devreye girdi, Suriye çimento ambargosunu kaldırdı

Tarih: 29 Mayıs 2009 Kaynak: Zaman Yazan: İsa Yazar
Suriye'nin Türk çimento üreticilerine şubat ayından bu yana uyguladığı ihracat ambargosu çözüldü. Çimentoculara müjdeyi, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan verdi.

Makedonya'nın ardından Kosova'da temaslarda bulunan Çağlayan, önceki gün Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari'yi aradığını ve bu görüşmeyle çimento krizinin aşıldığını açıkladı. Gelecek hafta ihracatın yeniden başlayacağını anlatan Çağlayan, artık ülkeler arasındaki sorunları yazışmayla değil, bizzat ziyaret yoluyla çözdüklerini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'ye olan çimento ihracatı geçen yıl 150 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Suriye'nin ülkesindeki çimento sektörünü korumak için aldığı ambargo kararı sebebiyle de dört aylık dönemde 50 milyon dolarlık ihracat kaybı olmuştu.

Bakan Çağlayan'ın Kosova ziyareti sırasında ilginç bir olay yaşandı. Çağlayan'ın Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seyidu ile yaptığı ikili görüşme sırasında elektrikler kesildi. Bu fırsatı değerlendiren Çağlayan, Kosova'nın önümüzdeki günlerde ihale edeceği toplam 3,8 milyar Euro'luk termik santral ihalesine talip oldu. Bu talep, görüşme sırasında kesilen elektrik sebebiyle yaşanan sıkıntılı durumu yumuşattı. Öte yandan Çağlayan'a Kosova cumhurbaşkanı tarafından 'devlet başkanı' protokolü uygulandı. Çağlayan bu durumun Türkiye'ye verilen önemin göstergesi olduğunu ifade etti. Makedonya ve Kosova gezileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağlayan, KOBİ'lerin kriz sebebiyle iç pazarda yaşadıkları daralmayı ancak ihracat yoluyla aşabileceklerini söyledi. Çağlayan, döviz kurunun geldiği seviye sayesinde ara malı ithalatının bıçak gibi kesildiğini, firmaların artık ara malı ithal etmek yerine daha avantajlı hale gelen yerli malı kullanmaya başladığını kaydetti. Daha önce ara malı ithalatının döviz kurundan dolayı ciddi manada cazip hale geldiğini anlatan Çağlayan, "Türkiye katma değeri düşük bir yapıya dönüşmüştü bu sistemden dolayı. Gelmiş olduğumuz noktada artık ithal etmek yerine, ara malının tekrar Türkiye'de üretilmesi konusunda ciddi bir değişim ve dönüşüm var." dedi.

Çağlayan, Makedonya'da gerçekleştirilen İş Forumu toplantısının önemli fırsatlar doğurduğunu da anlattı. Çin'in özellikle tekstil konfeksiyon sektöründe Yunanistan'ı lojistik üst merkezi yaptığına işaret eden bakan, "Türkiye için de Makedonya'ya lojistik üs olabilir." şeklinde konuştu. Makedonya ile Slovenya arasında ortak otobüs işletmeciliği yapılması noktasında görüşmeler bulunduğum aktaran Çağlayan, bir Türk firmasının da Üsküp Belediyesi'nin açmış olduğu ihalede şu anda birinci durumda olduğunu söyledi. Otobüs üretiminde Türkiye'nin Avrupa'nın birincisi olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Turistik amaçlı, çift katlı biraz nostaljik tasarımlı 350 otobüs alınacak. İhalede Türk firmasının rakibi Çin. Yetkililere, 'Otobüsün servisle ilgili bir sorun çıktığında, Türk firması ıslık çalsanız buraya gelir. Ama Çinli firmayı ne kadar zamanda buraya getireceğinizin hesabını varın siz yapın' dedim. Dolayısıyla Türk firması şu anda ihalede birinci durumda, oturup karar verecekler." bilgisini verdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.