Haberler

'Uyuyan Güzel'

Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Yenilenebilir enerji ile ilgili dünkü yazımızda TBMM Enerji Komisyonu Başkanı, AKP Kütahya Milletvekili Makine Müh. Soner Aksoy'dan hiç söz etmemişiz...

Türkiye rüzgar ve güneş yatırımları başlıyor
Bir okurumuz hatırlattı. Bizim ihmalimiz tabii... Aksoy, iki dönemdir Sanayi ve Enerji Komisyonu Başkanlığı'nı yürütüyor. Başkan olarak gösterdiğimiz, yeni Enerji Bakanı Taner Yıldız ise aynı komisyonda üye olarak görev yapıyordu. Aksoy'u arayarak hakkını teslim ettik. Bu arada da yenilenebilir enerji üzerinde sohbet ettik.

Sorunca şunları söyledi:
"Yenilenebilir enerjiler üzerinde yıllarca çalışan bir insanım. Sektör beni tanır. Enerji sektöründe çıkarttığımız petrol, maden, enerji verimliliği, nükleer ve Meclis Genel Kurulu'na sunduğumuz yenilenebilir enerji yasasını bizler hazırladık. Hatta son kanun teklifini bizzat hazırlayan kişiyim. Bakanımız da nitelikli bir arkadaşımızdır; gerçek makamını bulmuştur."

Aksoy, dünkü başlığımızda yer aldığı gibi 'Enerjide devrim' yaptıklarını söyledi bu yasalarla.

"Yenilenebilir enerji çok önemli bir yasadır. 2005'te çıkardık ama yetersizdi, şimdi 15 yıl öncesinin Almanya ve İspanya seviyesine geleceğiz."

Rüzgár ve güneş enerjisi ile elektrik fiyatları ucuzlayacak mıdır?

Yatırımlar geliştikçe her gün düşecektir tabii... Yenilenebilir olduğu için nihayetsiz bir kaynak ve üzerinde devamlı ARGE yapıldığı için fiyatları her gün düşecektir. Fosil kaynaklardan elde edilen enerji ise pahalı olmak durumundadır. Çünkü yatakları sınırlıdır; kömür, petrol 40-50 yıl sonra bitecektir. Üretimde, işçisi, harcaması, toplu sözleşmesi, enflasyonu, spekülasyonu vardır. Güneş enerjisinden, rüzgárdan yararlanırken bunların hiçbiri yoktur. Maliyet artışı yoktur. Üretim ve tüketim vardır sadece. Kömürü yakarsınız, ısı alırsınız, sonra suya götürüp buhar yaparsınız, bunu türbinden geçirir, dönen jeneratörden elektrik üretirsiniz. Ama güneş, pilin üzerine düştü mü, rüzgar çıktı mı, enerji hemen hazırdır. Yerinde üret, yerinde tüket.

Rüzgarın Payı %20'ye Çıkacak
Tasarı Meclis'ten ne zaman çıkacak?
Çıkartmak istiyoruz, sektör bunu şiddetle istiyor. Teşviklerle Meclis'ten geçtiğinde rüzgár ve güneş enerjisi üzerine yatırım yapacak onlarca firma var. Münih'teki son Güneş Enerji Fuarı'na (İntersolar 2009) işadamları bu kanunu beklediklerini söylemişler; Türkiye'de gerekli teknik kapasitenin olduğunu, rekabet edecek düzeyde olduğunu bildirmişler. Bu önemli bir durum. Türkiye büyük bir atılım yapacak, büyük yatırımlar olacak. Yenilenebilir enerjiye artık 'Uyuyan Güzel' deniliyor.

YEK'le enerji payımız nereye kadar çıkacak, %5'lere ulaşabilir mi?
Ne diyorsunuz, son yayınlanan 'Enerji Strateji Belgesi'nde, 2023 yılında toplam enerji üretiminin içindeki payı %20 olarak gösteriliyor. Ekonomist ve enerji uzmanlarının bir görüşü var; 2050 yılında dünyanın kullandığı toplam enerjinin %70'i yenilenebilir enerji olacak, bunun %50'si de güneşten sağlanacak. Eğer bu hedefleri koymazsak dünyada boğulup gideriz.

Yatırım miktarı ne olabilir?
Türkiye'deki hesaplara göre, her yıl 7-8 milyar lira enerjiye yatırım yapılması lazım. Bunun ne kadarı yenilenebilir olur, bunu şimdiden söylemek zor.

Ne kadar lisans alındı?
Türkiye'nin toplam kurulu gücü (kömür, gaz, hidrolik ağırlıklı) 40 bin megavat... Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nda (EPDK) 78 bin bin megavat gücünde rüzgár lisansı başvurusu var. 6 bin megavatlık lisans verildi. Bu 78 binin içinden 14 bin megavatlık lisans verilecek. Toplam 2020'ye kadar rüzgárda 20 bin megavata ulaşacak Türkiye.... Artık çevremizde binlerce rüzgár türbini göreceğiz... 1 megavatlık türbinler varken, 5 megavatlık türbinler ticari olarak kullanılma aşamasında; ilerki yıllarda belki 20 megavata bile çıkması söz konusu bunların... Dolayısıyla verim artacak.

Türkiye bu kanun çıktığında çağ mı atlayacak? Haydi görelim.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.