Haberler

ÇEDBİK Yeşil Bina Seminerleri'nin Üçüncüsünü Gerçekleştirdi

Tarih: 12 Haziran 2009
ÇEDBİK "Yeşil Bina" Seminerlerinin üçüncüsünü, Yeditepe Üniversitesi işbirliğiyle 6 Haziran Cumartesi günü Yeditepe Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), yeşil binanın öneminin ve bina ve yerleşimleri çevresel etkilere göre değerlendiren sistemlerin anlatılacağı seminerler aracılığıyla ülkemizde mevcut ve yeni tüm yapı ve yerleşimlerin bu vb. kriterler ışığında gerçekleştirilmesini ve dönüştürülmesini amaçlıyor.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), ülkemizde önemli bir boşluğu doldurmak amacıyla ulusal koşullara uygun bir "Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi" oluşturma çalışmalarına başladı. Bu amaçla ulusal-uluslararası gelişmeleri takip eden ve bu alandaki güncel çalışmaları bir seminerler dizisi ile ilgililere aktaran ÇEDBİK, 6 Haziran 2009 tarihinde Yeditepe Üniversitesi işbirliğiyle bu seminerlerin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Yeditepe Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Nilüfer Eğrican'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından ilk konuşmacı olarak, Uluslararası Sürdürülebilir Yapılı Çevre İnisiyatifi (International Initiative for a Sustainable Built Environment / IISBE) Yönetim Kurulu Üyesi Nils Larsson söz aldı.

Larsson, tek başına doğrudan yapılara uygulanmayan, genel bir yeşil bina değerlendirme çerçevesi olarak geliştirdikleri SBTool'u bir altyapı önerisi olarak tanımladı. IISBE'nin her ülkeye ayrı teknik destek verdiğini söyleyen Larsson, SBTool'un farklı ülkelerin bu kalıbı alarak ülkesel ve bölgesel koşullara uyarlanmasını öngördükleri bir araç olduğunu belirtti.

İkinci seminerde Dr. Lemaitre Christine, katılımcılara Alman Yeşil Bina Sertifika Sistemi'ni anlattı. 6 başlık ve 49 kriterden oluşan sistemlerinin oluşum sürecinden de sözeden Christine, bu dinamik süreçte geliştirdikleri sistemin bitmiş bir çalışma olarak algılanmaması gerektiğini ve bu sürecin gerek sistemi geliştirenler, gerekse uygulayanlar açısından etkileşimli bir süreç olduğunu belirtti.

İlgiyle izlenen seminerlerin ardından ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Duygu Erten, ÇEDBİK'in ulusal bir değerlendirme sistemi oluşturmak amacıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TOKİ, Meslek Odaları temsilcileri, akademisyenler ve konunun uzmanlarının katılacağı Bina Kodu ve Sertifika Komitesi 1. Strateji Toplantısı'nı 19 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştiriyor olduğunun bilgisini verdi.

Süreçte bir üst şemsiye teşkil etmek amacında olduğunu belirten ÇEDBİK, bu önemli çalışmada ilgili tüm kişi ve kurumları birlikte çalışmaya davet ediyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.