Haberler

Muradiye Külliyesi restore ediliyor

Tarih: 15 Haziran 2009 Kaynak: Olay
Osmanlı padişahlarından 2. Murat ile Cem Sultan ve çok sayıda şehzadenin kabirlerinin bulunduğu 'Muradiye Külliyesi'nin restore edilmesi için çalışma başlatılacak.

İl Kültür Müdürü Ahmet Gedik ve şube müdürleriyle birlikte külliyede incelemelerde bulunan Vali Şahabettin Harput, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu Bursa'da, bir tarih başkenti olmanın sorumluluğuyla Osmanlı'nın mirasına sahip çıkacaklarını söyledi.

Harput, Osmanlı'yı imparatorluk haline getiren 6 padişahın mezarlarının Bursa'da bulunduğunu anımsatarak, 2. Murat, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa'nın türbelerinin bulunduğu Muradiye Külliyesi'nde restorasyon çalışması yapacaklarını bildirdi.
Padişahların bıraktıkları mirasa sahip çıkmak gerektiğini ifade eden Vali Harput, şunları söyledi:

'Bu eserleri bütün ihtişamıyla gelecek kuşaklara aktarmak bizim görevimiz. Bu çerçevede özellikle 6 Osmanlı padişahının türbelerini esas aldık. Bunlardan Osman ve Orhan gazinin türbelerindeki faaliyetler başladı, bitmek üzere. 1 Murat'ın türbesi de bitmek üzere.

Çelebi Mehmet'in türbesi Yeşil Türbe'nin içi bitti, dışındaki çalışmalar sürüyor. Türbelerin en büyüğü olan Fatih Sultan Mehmet'in babası 2. Murat'ın türbesi ve külliyesinin restorasyonu bizim önemli ve öncelikli konularımızdan biri.'

Vali Harput, restorasyonun sadece proje bedelinin 250 bin TL olduğunu, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla işin ihaleye çıkarıldığını söyledi. Projenin bitmesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay alınmasının ardından çalışmalara başlayacaklarını bildiren Harput, yine bunun için de İl Özel İdaresi bütçesinden 1 milyon TL civarında kaynak ayırdıklarını ifade etti.

Türbelerin iç ve dışının restorasyonlarıyla birlikte mezarların da düzenleneceğini belirten Bursa Valisi Şahabettin Harput, 'Külliye büyük ecdadın şanına, yüceliğine layık hale getirilecek' dedi.

Harput, Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin bulunduğu Tophane bölgesinin de yeniden düzenleneceğini, tarihi ve manevi yapıya uymayan bütün yapıların kaldırılacağını, bölgenin Osmanlı'yı kuran padişahlara yakışır hale getirileceğini söyledi.
Sultan 2. Murat tarafından 1424-1426 yıllarında Muradiye Külliyesi, cami, medrese, imarethane ve hamamın yanı sıra 12 türbeden oluşuyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.