Haberler

Konutlara karne geliyor

Tarih: 15 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Emlak Yazan: Elif Demirci
Türkiye, AB'ye uyum amacıyla iki yıl önce Enerji Verimliliği Yasası'nı çıkardı. Bu yasa, kullanılan her alanda enerjinin ölçülmesini ve daha verimli kullanılmasını gerektiriyor. MMO İzmir Şube Sekreteri Melih Yalçın, Türkiye'de konutlarda kullanılan enerjinin aynı iş için AB ülkelerinde kullanılan enerjiden yüzde 30 daha fazla olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bu yasayla konutlarda ısıtma- soğutma, sıcak su ve aydınlatmada kullanılan enerjiyi en verimli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bunun için çıkarılacak Enerji Performansı Yönetmeliği ile binalara enerji kimlik belgesi verme zorunluluğu getiriliyor. Belge bütün apartmana verilebildiği gibi tek bir daireye de verilebilir. O belgede konutta tüketilen enerji miktarı ve karbondioksit salınımı yer alacak. Yüksek enerji verimliliği olan daireler daha değerli olacak. Tıpkı depreme dayanıklı dairelerin daha fazla rağbet görmesi gibi. Bu kimlik kartı o dairedeki enerji tüketiminin sınıfını da gösterecek. A sınıfı enerji tüketen elektrikli ev aletleri gibi. Tüketim verimliyse, karbondioksit salınımı düşükse sınıfı ‘A' olacak. Bunu sağlamanın yolu da jeotermal ve güneş gibi karbondioksit salınımı olmayan enerjileri kulanmaktan geçiyor. Bu konuda yönetmelik çıktı ancak uygulanmıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, enerji kimlik kartını hangi kurumun nasıl vereceği konusunda çalışıyor. Biz hazırladığımız bir raporu sunduk ancak Bakanlık, Kasım ayından önce bir çalışma yapamayacağını bildirdi. Bu sürecin hızlandırılmasını istiyoruz. Tüketici tassarruflu ampül kullanımı, konutların yalıtımı konularında bilgilendirilecek. Merkezi kaloriferler kullanan kişiler, dairelerine ‘ısı para ölçer' taktırarak, ısındıkları kadar para ödeyecekler. Apartmanlarda toplanan aidatlarda ısınma parası düşülerek verilecek. Isı para ölçer takılmasını zorunlu kılan yönetmelik bir yıl önce çıktı. 10 yıllık bir geçiş süresi var. Yani 2018 yılında tüm dairelerde ısı para ölçer takılmış olacak. Bunun denetimini de belediyeler yapıyor."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.