Haberler

Ben bir baz istasyonuyum çocuk parkında ne belediye ne de kaymakam bunun farkında!

Tarih: 15 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mikdat Kadıoğlu
Gece yarısı saat 02.00'de, inanılmaz bir şekilde, mahallemizin çocuk bahçesine baz istasyonu konduruldu.

Şimdi bebelerimiz, anne ve ninelerimiz bu istasyonun tam dibinde oynayıp sohbet ederken "gece kondu baz istasyonu" tarafından ışınlanıyor!

İstanbul Tabib Odası'nca yayımlanan "Elektromanyetik Alanlar; Cep Telefonları ve Baz İstasyonlarının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri ve Alınması Gerekli Önlemler" başlıklı bildiriye göre, bağışıklık, sinir, nöroendokrin, kalp ve damar sistemi ve kan parametreleri elektromanyetik alanlardan etkileniyor. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar elektromanyetik alanların sağlık etkilerinden en çok zarar görenler. Ayrıca Telekomünikasyon Kurumu, baz istasyonlarına 10 metreden daha fazla yaklaşılması durumunda insan sağlığına zarar verebileceğini söylüyor. Bu nedenlerden dolayı baz istasyonlarının, kesinlikle okul, kreş, hastane ve parklar gibi toplu yaşam alanlarından uzak tutulması gerekiyor.

Bu günlerde, gece yarısı elektrik direğine tırmanmış, bir şeyler monte eden birini görürseniz sakın ha "ne yapıyorsunuz" filan diye de sormayın. "Yuh artık buraya da bu konur mu" deyip belediye başkanının yolunu da tutmayın. Başkanınızı sokak arasına kurulan ilkel pazarlarda yakalayıp "bu işi birlikte çözelim / başaralım" filan demeyin. Çünkü sayın başkanınızın seçimde size bu konuda vermiş olduğu herhangi bir söz yoktur! Zaten başkanınız, ilçenizin en büyük eksikliği olan binaların temelini atmakla meşguldür! Maalesef projelerinin büyük kısmını bina yapımıyla ilgilidir. Yani ilçelerimizi hep birlikte betonlaştırmakla meşgulüz!
Çok ilginçtir, baz istasyonu kondurulan çocuk parkımızın isim levhası da yok oldu! Acaba burası park filan değil mi? Belki de torpili kuvvetli olan baz istasyonumuzu, parkta oynayan çocukların çığlığı ve dedikoduya kaçan bazı sohbetler rahatsız ediyordur! Yoksa buraya Üsküdar'ın "en büyük eksikliklerinden" bir bina mı yapılacak? Belediyenin web sitesinde reklamı yapılan projelere baktım ama bizim bir lokmalık park için öngörülen herhangi bir şeye rastlayamadım. Başkanımızın parkımızı yok edeceğine asla inanmam! Ama Üsküdarlılar olarak çocuk parkımızdaki baz istasyonuna duyarsız kaldığı için kendisine kırgınız! İnşallah bu yanlış tutum ve davranışlarını değiştirirler...

Bu Zihniyeti Kınıyoruz
Ülkemizde baz istasyonlarına tepki gösterenlere; "mobil telefon baz istasyonu anteninin alt ve üst tarafında herhangi tehlike yoktur, yurtdışında örnekleri çoktur, kanser vakalarıyla ilişkisi yoktur, baz istasyonu istemiyorsan cep telefonu aboneliğini iptal ettir " gibi cevaplar verilmekte. Aslında halkın meselesi baz istasyonu değil; onun nereye dikildiği! Biz, çocuk parkımıza 4-5 metre yüksekliğinde baz istasyonu kurulmasına göz yumup insanların fiziksel ve ruh sağlığını hiçe sayan zihniyeti kınıyoruz!

Sonuç olarak artık "zararlıdır / değildir" tartışmasını geçip Yargıtay'ın aşağıdaki kararı dikkate alınmalı: "... ölçülebilen bir zarar yok ise de, çevre binalarda ve bu bağlamda davacıların oturmakta olduğu binada yaşayanlar için sağlık bakımından büyük endişeler taşıdığı, bu yerde oturanların psikolojik olarak yaşamını olumsuz biçimde etkilemekte ve bunun da psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratacağı, bu haliyle de yaşamdaki sağlık değerleri düşünüldüğünde o yerde oturmanın olumsuz hale geleceği göz önünde tutulduğunda, davacının, zarar gördüğü kabul edilmeli ve davanın kabulüne karar verilmelidir ..." (Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Karar tarihi: 13.10.2008)

Üsküdar , Selamiali Mahallesi, Şehit Üsteğmen Halil Ögel Sokak'taki Kerpiçhane Parkı'na konulan elektrik direği görünümündeki baz istasyonu, görenlerin tüylerini diken diken ediyor ve varsa vicdanını sızlatıyor. Bu nedenle eşim dahil olmak üzere mahalledeki herkes baz istasyonunun kaldırılması için imza topluyor. Herhalde muhtarımız, bu imzaları tek umudumuz olan, hukuku ve devleti temsil eden kaymakama ulaştıracak... Bakalım devlet, halkın hassasiyetini dikkate alıp kanunları uygulayabilecek mi? Takipteyiz...

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.