Haberler

Tıp turizminde 8 milyar dolarlık fırsat

Tarih: 16 Haziran 2009 Kaynak: Referans Yazan: Selim Türsen

İzmir yarışı Milano'ya kaptırmasaydı, 2015 yılında düzenlenecek dünyanın en büyük fuarı Expo 2015'in ana teması sağlık olacaktı. Fuarı ziyaret edecek 60 milyon kişi tıp teknolojisindaki son harikaları, sağlıklı yaşamdaki son gelişmeleri, gıdadan, spora insan yaşamının kalitesini artıracak en son ürünleri, Expo 2015'te görecekti.

Dünyanın ilk hastanesi, 2500 yıl önce Bergama Asklepion'da kurulmuş. Yunan Mitolojisi'nde ordularını Truva savaşına götüren ünlü Miken Kralı Agamemnon vardır. Agamemnon'un yaralanan askerlerini tedavi ettirdiği yer olan ve bugün kendi anıyla anılan kaplıcalar da İzmir Balçova'da. Sekiz bin yıla uzanan tarihinde hep sağlığın merkezi olan İzmir, Expo 2015 ile yine dünyada sağlığın başkenti olmayı amaçlamışt. Ama hala da bu, iddiadan vazgeçmiş değil.

TÜSİAD'ın geçen hafta açıkladığı "Türkiye için yeni bir fırsat penceresi: Tıp Turizmi" başlıklı raporunu görünce İzmir'in bu konuda yaptığı çalışmaları düşündüm. Doğrusunu söylemek gerekirse ben bu kadar büyük potansiyel beklemiyordum. TÜSİAD'ın raporuna göre Türkiye'nin 2020 yılında tıp turizminden yılda 8 milyar dolar kazanma potansiyeli varmış. Tıp turizmi için gelen turistler ortalama 8 bin dolar harcıyormuş. Normal turistten 12 kat daha fazla. Buna göre Türkiye'nin sadece tıp turizmi ile 2008 yılındaki turizm gelirinin tamamını sağlayabileceği hesaplanıyor.

Şu anda dünyada toplam 60 milyar dolar büyüklüğü olan tıp turizminin üç yıl içinde (2012) 100 milyar dolarlık büyüklüğe kavuşması bekleniyor.

Türkiye'nin fiyatı ve hizmet kalitesi ile bir çok ülkenin önüne geçebileceği ifade edilen raporda 2020 yılında 1 milyon hastanın Türkiye'ye çekilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor.

İzmir 'Tıp Turizmi'nde iddialı bir kent. İmar değişiklikleri ile İnciraltı'nda bu sektöre yönelik yatırımların yapılacağı yerler bile belirlendi. Sağlık yatırımlarının ve hizmetlerinin yoğunlaşacağı yeni bir dönem giriyoruz. İzmir bu alanda hayli önde olacak. Yatırımcıların dikkatine.

Filiz hanımın hayali
Uluslararası İzmir Festivali denince akla gelen ilk isim Filiz Sarper Eczacıbaşı'na, bugüne kadar festival için kurduğu hayallerin ne kadarını gerçekleştirebildiğini sordum. "Gerçekleştiremediğim hayalim kalmadı" cevabını duyunca şaşırdım.

Filiz hanım "İzmir Festivali'ni en saygın uluslararası festivallerden biri yapmayı başardık. Dünyanın en ünlü sanatçıları, "kültür ve sanat kenti" olarak anılmasını istediğimiz İzmir'e geliyor. Elton John'dan, Ray Charles'a José Carrera'dan, Çek Flarmoni orkestrası ve Kızıl Ordu Korusu'na pek çok büyük sanatçı ve topluluklar İzmir'e geldi. Örneğin bu yıl gelecekler arasında La Scala var. Önümüzdeki yıllar için şimdiden çok büyük bağlantılar yaptık. Gördüklerini gittikleri her yerde, dergi ve tv röportajlarında anlattılar. İzmir için büyük tanıtım oldu. Bunların hepsi bizim hayalimizdi" dedi.

Demek ki hayaller de gerçek olabiliyormuş. Yeter ki boş söz değil iş yapılsın.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.