Haberler

Konutlar da elektrik satacak

Tarih: 16 Haziran 2009 Kaynak: Taraf
Yenilenebilir enerjiyle ilgili kanunda değişiklik öngören teklif yasalaşırsa, çatısında elektrik üreten konut sahibi, fazlasını TEDAŞ'a satabilecek. Böylece konut sahibinin elektrik gideri de kalmayacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını teşvik etmek için 'devrim' niteliğinde düzenleme yaptıklarını belirterek, "Tüketiciler, çatılarında ürettikleri enerjinin ihtiyaç fazlasını TEDAŞ'a satacak. Belki de elektriğe hiç para vermeyecek" dedi.

Aksoy, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılması beklenen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde yer alan düzenlemeler ile yatırımcılara getirilen yeni teşvikler hakkında, açıklamalarda bulundu.

"Teklifte, yenilenebilir enerjiyle ilgili yok, yok" diyen Aksoy, rüzgârdan çöp gazına, güneşten gelgit enerjisine kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasına önemli teşvikler getirildiğini ve 'devrim' niteliğinde düzenleme yaptıklarını söyledi.
Aksoy, en fazla, güneş pilleri sayesinde güneşten elektrik üretimine olanak sağlayan fotovoltaik sistemin yaygınlaşmasını beklediklerini, bu sistemin özellikle tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sistem; evlerin çatısına, fabrika tesislerine konulabilir. Bu sistem, şu anda ülkemizde yok denecek kadar az. Tüketiciler, çatılarına kurduracağı bu sistemde, ihtiyacından fazla enerjiyi çift taraflı işleyen saatle TEDAŞ'a satabilecek. Örneğin, bir ay tatile gittiğinizi düşünün. Tatil boyunca güneş enerjisi sistemi çatıda çalışacak ve biriken enerjiyi sisteme geri verebileceksiniz. Damlaya damlaya göl olur, tatil ekonomik olarak size geri döner. Yani akıllı tüketiciler, çatılarında ürettikleri enerjinin ihtiyaç fazlasını TEDAŞ'a satarak, belki de elektriğe hiç para vermeyecek. Şu anda 300-500 metrekarelik bir villanın çatısı için sistemin maliyeti, 10 bin dolar civarında. Ancak çatılardaki pillerin maliyeti her geçen yıl azalacak. Bu da sistemin daha fazla yaygınlaşmasını sağlayacak."

'Boğazlar'da enerji var
Aksoy, en büyük yeniliklerden birisinin, rüzgâr enerjisinin, 'karada' ve 'denizde' diye ikiye ayrılması olduğunu, artık denizde de rüzgâr enerjisinden yararlanılabileceğini belirterek "Nerede rüzgâr varsa yararlanmak lazım" dedi.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında akıntıya dayalı enerjiden elektrik üretimi için yatırım yapmayı bekleyen girişimciler olduğunu da kaydeden Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: "Teklifte, dalga, akıntı, gelgit enerjisine dayalı elektrik üretimi için önemli teşvikler var. İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'nda fevkalade önemli akıntı var. Bu akıntıların meydana getirdiği enerji potansiyelinin 450 megavat olduğu söyleniyor. Bu çok büyük rakamdır. 450 megavat enerji demek, belki 500-600 bin nüfuslu bir şehrin bütün sanayi ve aydınlatma, konut dahil bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu akıntı devam ediyor. Yüzyıllardır akıyor ve biz bakıyoruz. Buralara özel geliştirilmiş mekanik tribünler koymak suretiyle, buna bağlı jeneratörün ucundan elektrik almamız mümkün."

Çöpten elektrik üretilecek
Aksoy, çöp gazlarından elektrik üretimine teşvik verileceğini, günde 200 ton çöp çıkartan bütün illerde kurulacak sistemle elektrik üretileceğini ifade ederek, artık çöp atılmayacağı gibi çöpün elektrik üretimi için de aranan bir atık olacağını söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.