Haberler

Köprüde ampüller böyle yenilendi

Tarih: 16 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Orhan Saat
Boğaziçi Köprüsü'nün 2007'de hizmete açılan ışıklandırma sistemi yine bakımdan geçti. Aydınlatma armatürleri daha modern ve tasarruflu olanlarıyla değiştirildi. İstanbul Boğaz'ın ünlü rüzgarında, 160 metre yükseklikte ince tellerin üzerinde yapılması gereken bakım ise Türkiye'de yeni yeni gelişen endüstriyel dağcılara düştü.

Özellikle büyük şehirlerde bina yüksekliklerinin giderek artması, yurt dışında oldukça gelişmiş olan İple Erişim (Rope Access) işini ülkemize de getirdi. Kadir Sağlam ile Melih Köse tarafından kurulan ve dağcılık, kaya tırmanışı, dalış ve yamaç paraşütü yapan 10 gencin hizmet verdiği TOUR-K firması da bunlardan biri. TOUR-K'nın son işi ise Boğaz'ın gerdanında oldu. Karayolları ile Philips'in ortak projesiyle yapılan Boğaziçi Köprüsü ışıklandırmasında kullanılan binlerce led lamba, boğaz rüzgarı ve köprüdeki titreşim nedeniyle sık sık bozulunca yardıma şehrin dağcıları yetişti. Karayollarının etrafına tel geren, plazaların iletişim kablolarını döşeyen, barajların çevresine set ören ya da AVM'lerin tabelalarını asan gençler 1 ay, günde 8 satlik çalışma sonunda ışıklandırma sistemini yeniledi. 169 metrelik köprü ayaklarına çıkan TOUR-K elemanları, dağcılık teknikleri kullanıyor.

Yaptıkları işin, büyük kentlerdeki ihtiyaçlardan doğduğunu ve her geçen gün bu ihtiyacın arttığını belirten Kadir Sağlam "Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu (UIAA) onayladığı teknik malzemelerin kullanıyoruz. Öncelikle kendi güvenliğimizi sağlıyoruz. Bizler sıradan işleri çok yükseklerde ve riskli yerlerde yaparken üst düzey önlemlerle ve teknik bilgiyle riski yok ediyoruz" dedi.

Milli dağcı ve yamaç paraşütü eğitmeni Melih Köse de endüstriyel dağcıların ulaşılamayan yer kavramını kaldırdığını söyledi. Boğaziçi Köprüsü'nde kendilerin,i en çok rüzgarın zorladığını belirten Köse "Aşağı düşecek en ufak bir el aleti ya da montajı yapılan parça akan trafikte büyük kazaya hatta ölümlere sebep olabilir. Bu nedenle en üst düzeyde dikkat ve önlemlerle çalışmak zorundayız" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.