Haberler

Sayılarla ARKİV

Tarih: 26 Haziran 2009 Yazan: Emine Merdim Yılmaz
Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV 6 aylık aradan sonra Çanakkale Seramik&Kalebodur'un desteğiyle 11 Haziran'da yeniden yayınlanmaya başladı.

6 Ekim 2009'da 6. senesini tamamlayacak olan ARKİV Türkiye'de mimarlık alanındaki en önemli projelerden birisi. Kapsamı açısından Türkiye'deki benzerleri arasında açık ara önde, dünyadakiler arasından da kolaylıkla sıyrılıyor.

Türkiye'de Cumhuriyet dönemi ve sonrasındaki mimarlık üretimini belgeleyen ARKİV'de (ana sayfasında da takip edilebileceği gibi):

8.475 proje (3.579'u detaylı bir şekilde verilmiş), 12.060 mimar (229'u detaylı bir şekilde verilmiş), 814 mimarlık ofisi (500'ü detaylı bir şekilde verilmiş), 235 yayın (64'ü detaylı bir şekilde verilmiş), 203 okul (125'i detaylı bir şekilde verilmiş) yer alıyor.

Gün yüzüne çıkmış bu sayıların yanında ARKİV'de yer alan bilgilerden daha farklı istatistiki verilere ulaşmak mümkün. Örneğin, bir veritabanı olan ARKİV'de 101 tablo ve bu tablolarda toplam 204.484 satır veri var.


ARKİV veritabanı ilişki yapısı

Bu verilerin yansıması olan ARKİV'den bazı sayılar:

En Fazla Projesi Olan Mimar
ARKİV'de en çok projesi olan mimar Metin Hepgüler. 276 projesi olan Hepgüler'in projelerinin 35 adeti detaylı bir şekilde yer alırken, 98 adeti yarışma projesi. Hepgüler'i izleyen diğer 4 mimar ise şöyle:

 

En Fazla Projesi Olan Ofis
ARKİV'de en fazla projesi olan mimarlık ofisi Sepin Mimarlık. Mimarlarda liste başı Metin Hepgüler'in mimarlık ofisi International Turkish Architects Corporation'ın listede olmayışının sebebi projelerinin bir kısmını Doğan Tekeli ve Sami Sisa ile gerçekleştirmiş olması.

Yarışmalarda En Fazla Sayıda Dereceye Giren Mimarlar
Ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceye en fazla giren mimar Metin Hepgüler.

Çalışan Sayılarına Göre Mimarlık Ofisleri
ARKİV'de eski ve yeni çalışanlarının isimlerini bildiren mimarlık ofisleri içinde Öncüoğlu Mimarlık'ın 42 çalışanı görünüyor.

En Çok Mezunu Olan Üniversite
ARKİV'de kayıtlı mimarların büyük bir çoğunluğu İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olmuş. Diğer okullar ve mezun sayıları ise aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Proje Tiplerine Göre Projeler
ARKİV'de "Dini, Eğitim, Endüstriyel, Kamu, Konaklama, Konut, Kültür, Rekreasyon, Sağlık, Spor, Ticari, Ulaşım, Diğer" olmak üzere toplam 13 proje tipi yer alıyor. En çok proje 1.612 ile Konut kategorisinde yer alıyor.

Alt proje tiplerine göre ayrıştırdığımız zaman en çok proje Konut Sitesi/Grubu kategorisinde yer alıyor.

Kentlere Göre Proje Sayıları
Projeleri kentlere göre ayrıştırdığımız zaman beklenen sonuçlar ortaya çıkıyor. İstanbul 2.334 proje ile açık ara öndeyken, onu Ankara ve İzmir takip ediyor.

Hiç Proje Yapılmamış Kentler
ARKİV'de proje rekortmeni kentler olduğu gibi hiçbir şekilde proje ya da yarışma yapılmamış, dolayısıyla proje üretilmemiş kentler de bulunuyor.

Bunlar:
• Ardahan
• Bingöl
• Bayburt
• Hakkari
• Iğdır
• Karaman
• Kilis
• Muş
• Osmaniye
• Siirt
• Tunceli

Mimarlık Haritasına Girilmiş Proje Sayısına Göre Mimarlar
ARKİV ile bağlantılı olarak çalışan Mimarlık Haritası'nda toplam 433 proje var. Projeler dışında okullar, ofisler, kurumlar ile bu sayı 633'e çıkıyor. Haritaya girilen projeler mimarlara göre ayrıştırıldığı zaman en fazla Haydar Karabey'in projesi yer alıyor.

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.