Tescilli tarihi bina konumunda olan ve yenileme projesiyle tadilata alınan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) zor durumda. Yenileme projesini üstlenen Tabanlıoğlu inşaat firmasının, AKM'nin statik yapısını belirlemek amacıyla yaptığı çalışmalar sürerken mahkeme kararıyla inşaat durduruldu. Binanın duvarları, taşıyıcı kolonları, kiriş sistemleri delik deşik.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "AKM'yi yıkamıyorsak bu kadar kapsamlı bir proje yapılmasına razı değildim. Acil ihtiyaçlarını giderip bir an önce içine girilmesini istiyordum" dedi. Binayı birlikte gezdiğimiz İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü ve aynı zamanda 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin ilk tepkisi ise "2010 Kültür Başkenti etkinliklerine yetiştirmek zor" oldu.
Buraya nasıl gelindi?
Refahyol hükümeti döneminde "Taksim'e cami yapılsın" tartışmaları başladıktan sonra Koruma Kurulu AKM'yi "tescilli tarihi bina" statüsüne aldı. Yani AKM Topkapı Sarayı ile aynı statüye geldi. Oysa AKM, temeli 1960 yılında atılan ancak uzun yıllar atıl kalan ve daha sonra 1978'de bugünkü haliyle açılışı yapılan bir bina. Yıllarca tadilat yapılmadığı için de bina tepeden tırnağa eskidi.
"Yıkılsın mı yıkılmasın mı?" diye bir süre tartışıldıktan sonra binanın yenileme projesi, AKM'nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu'na verildi. AKM, 1 Haziran 2008'den itibaren boşaltılmaya başlandı ve tüm etkinlikler durduruldu. Aradan tam bir yıl geçti ve Tabanlıoğlu'nun projesi, Koruma Kurulu'ndan çıkarak ihalesi yapıldı.
İhaleyi, 64 milyon liraya Özsoy inşaat aldı. Ancak bu kez Kültür Sanat-Sen Sendikası'nın yenileme çalışmasına karşı çıkarak açmış olduğu davada, İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı ve çalışmalara ara verildi.
Şimdi ne olacak?
Mahkeme, kararını onaylar ve projeyi hukuka aykırı bulursa, AKM bu haliyle ortada kalacak. AKM'nin basit onarımlarla yeniden sanatsal faaliyetlere geçmesi ise mümkün değil. Çünkü koltukları tamamen sökülen, elektrik, su, ısıtma, soğutma sistemleri çalışmayan bina kullanılamaz halde.
Üstelik her kolonu, her odasının duvarları tek tek delinmiş binada güçlendirme yapılması da şart. Açılan kolonlarda korozyon açıkça görünürken hem Sakarya Üniversitesi'nin hazırladığı raporda hem de Tabanlıoğlu inşaat firmasının raporlarında binanın taşıyıcı sisteminin zayıflığı dikkat çekiyor. Basit onarımın bile en az 7 aydan önce bitirilemeyeceği öngörülüyor.
‘Durum vahim'
AKM'yi birlikte gezdiğimiz İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü ve aynı zamanda 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, şöyle konuştu:
"Durum vahim. Süreç konusunda 2010 Ajansı'nın kusuru yok. Biz sadece mali açıdan destekledik. Ortadaki durumdan kimsenin memnun olması mümkün değildir sanırım.
Sendikanın itiraz gerekçelerine hiç katılmıyorum. Onlar yapının işlevselliğiyle ilgilenmeli. Bu haliyle 2010 yılındaki sanat faaliyetlerine binayı yetiştirmek zor."

1960 yılında atılan ancak uzun yıllar atıl kalan ve daha sonra 1978 yılında bugünkü haliyle açılışı yapılan bir yapı. Yıllarca tadilat yapılmadığı için de bina tepeden tırnağa eskidi. Başlatılan yenileme çalışması da mahkemeye takıldı.
‘Bana kalsa bu parayı vermezdim'
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise şöyle konuştu: "B planı olarak ısıtma-soğutma, elektrik aksamı, mekanik ve elektronik aksamların yapılıp içine bir an önce girilebilecek bir projenin yapılmasını istedim. Hukuksal olarak da mahkemenin itiraz ettiği konulara dokunmayarak diğer işleri yapabiliyor muyuz, onu inceletiyorum. Güçlendirme yapılmadan binaya girmek hakikaten mümkün değil. Proje 64 milyon liraya ihale edildi. Bana kalsa bu parayı vermezdim. AKM ihtiyaca cevap vermiyor. Yıkılıp yapılması daha doğru. Ancak rejim sorunu haline getirildi. Cami yapılacak, alış veriş merkezi yapılacak, denildi. Bu söylenenlerin olması mümkün mü? Ama kırmızı çizgiler çekildi ve bugüne böyle geldik."
Takip
Bütün yorumları forumda okuyun!29 Ocak 2011, 20:15Yazan: hero49AKM yıkılırsa artık diğer tarihi eseleri yıkma alışkanlığı oluşur.Burda önemli olan bir şeyin tarihi eser ünvanını nasıl aldığıdır.Bunu bilirsek bu problemler yaşanmaz.Ama işin içine siyaset girdi.Bir tarafta kendini çok bilmiş zanneden, ülkede sadece kendilerinin aydın olduğunu zanneden, bazı kişilerin adından çok yararlanmış ve hala devam edenler, diğer tarafta ise dini siyasete alet eden, piyonluk yapanların düşünceleri arasında geçiyor... (devamı)
30 Ağustos 2010, 19:56Yazan: semstAKM yi sıkıcı bulmanızı saygı ie karşılıyorum. Ancak bir de konuya yapının yapıldıgı tarihin Türkiye'si gözü ile bakarsanız görüşünüz değişecektir sanırım. Bu proje döneminde birçok yabancı dergide yeralmış, övgü ile konuşulan bir yapısı idi. Aradan geçen yaklaşık 40 yıla karşın benzer fonksiyondaki yapıların azlığı ve bezersizliğini de dikkate aldığınızda yapının korunması gerektiği gerçeği ile karşılaşırsınız... (devamı)
13 Ağustos 2010, 12:25Yazan: Emine MerdimBeral Madra'nın Radikal'deki yazısı: http://www.arkitera.com/h55724-post-degil-kohne-modernizm.html
28 Nisan 2010, 14:09Yazan: Emine Merdimİstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın AKM ile ilgili basın açıklaması. Görüldüğü üzere, AKM’nin onarımı ve bu onarım için gerekli olan ödeneğin sağlanması sadece İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın sorumluluğunda değildir. Ajansımız tarafından AKM hesabına para aktarılabilmesi, Ajans Koordinasyon Kurulu kararına bağlı olup, bu husus Koordinasyon Kurulu’nun yetkisindedir... (devamı)
25 Şubat 2010, 15:41Yazan: Emine Merdim2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın AKM süresi hakkında basın açıklaması: 5706 sayılı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun’un 11. maddesi gereği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliğinde, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin onarımına yönelik “İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin Onarımına İlişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı İle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Arasında İşbirliği Protokolü” 8 Ekim 2008 tarihinde imzalanarak çalışmalara başlanmıştı... (devamı)
24 Aralık 2009, 15:14Yazan: Emine MerdimHaber Türk'te bugün çıkan bir haber. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç'in açıklamaları: Muhteşem bir proje hazırladık. Çok spekülasyonu yapıldı bunun. Projeyi onaylattık, ihalesini yaptık. Kültür Emekçileri Sendikası yürütmeyi durdurma kararı aldı... (devamı)
14 Aralık 2009, 08:12Yazan: Omer YilmazDün Habertürk'teki köşesindeydi aşağıdaki Fatih Altaylı yazısı. Bir de maket fotoğrafı vardı ama internet sitesine o fotoğrafı koymamışlar. İlber Ortaylı da İBB binası yıkılmalı gibi bir şeyler demişti. Artık Murat Bardakçı'dan da bir yorum bekliyoruz. Taksim Opera Binası buydu TAKSİM'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılıp yerine İstanbul'a yakışır bir opera binası ve yanında da bir kültür merkezi yapılması gerektiğini söylüyorum ya... (devamı)
26 Ağustos 2009, 10:50Yazan: Derya YazmanAtatürk Kültür Merkezi'nin yenileme projesine imza atan mimar Murat Tabanlıoğlu, Radikal'da yayınlanan bir haberde yenileme projesi ile ilgili bazı bilgiler verdi. Haberin devamı: 'Yapılmazsa AKM'ye yazık olur'
25 Ağustos 2009, 17:35Yazan: Omer Yilmazöyle bir ülkede yaşıyoruz ki, kentin modern sanatlar müzesi'ne girerken güvenlik kulübesindekiler "nereye?" diye soruyorlar; "lokantaya mı, müzeye mi?" anlamında! demek ki, istanbul modern'in "işgal ettiği" antreponun tüketicilerinin çoğunluğu sanatseverler değil, boğaz kenarında topkapı sarayı'na nazır tıkınmak isteyen kent sakinleri; o kadar ki, müzenin içinden geçmeden (ve giriş ücreti ödemeden) hedeflerine ulaşabilsinler diye, dışarda, müzeden bağımsız işleyen bir asansöre yönlendiriliyorlar... (devamı)
25 Ağustos 2009, 16:04Yazan: Mehmet K. Özelöyle bir ülkede yaşıyoruz ki, kentin modern sanatlar müzesi'ne girerken güvenlik kulübesindekiler "nereye?" diye soruyorlar; "lokantaya mı, müzeye mi?" anlamında! demek ki, istanbul modern'in "işgal ettiği" antreponun tüketicilerinin çoğunluğu sanatseverler değil, boğaz kenarında topkapı sarayı'na nazır tıkınmak isteyen kent sakinleri; o kadar ki, müzenin içinden geçmeden (ve giriş ücreti ödemeden) hedeflerine ulaşabilsinler diye, dışarda, müzeden bağımsız işleyen bir asansöre yönlendiriliyorlar... (devamı)
Bütün yorumları forumda okuyun!






