Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi

Haberler

Üçüncü köprü yalanları

Tarih: 2 Eylül 2009 Kaynak: Milliyet Emlak Yazan: Fehim Genç
İstanbul'un üçüncü köprüye ihtiyacı yok.

İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü yapalım, transit trafiği şehir dışına alalım, kamyonlardan, TIR'lardan kurtulalım, deniyor. Üstelik bu köprünün ormana, barajlara, çevreye hiçbir zararı dokunmayacak, deniyor. Güzergahı açıklarsak haksız rant oluşur, deniyor.

Bunların hepsi hikaye. Rakamlarla konuşalım. Gerçekleri konuşalım. İstanbul'un üçüncü köprüye ihtiyacı yok. Saltanat olsun diye 5 milyar doları havaya savurmaya kimsenin hakkı yok.

3. köprü yalanları

Yalan 1:
Transit geçen araçlar trafik sıkışıklığı yaratıyor. Transit araçlara ayrı köprü yapalım.

Gerçek 1: İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Ulaştırma Anabilim Dalı tarafından 2006 yılında yapılan araştırmaya göre Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen transit araçların, köprü trafiğindeki oranı yüzde 2.85...

Yani köprüden 100 araç geçiyorsa sadece 3 tanesi transit geçiş yapıyor. Hadi 2006'dan bu yana üç yıl geçti, bu oran, bu sayı arttı diyelim. Transit araçların payı yüzde 5'e çıktı diyelim, 5 de benden yüzde 10 olsun. Transit araç bahane, gerçekleri konuşalım.

Yalan 2: TIR, kamyon ve otobüsler trafiği felç ediyor, onlar için ayrı köprü yapalım.

Gerçek 2: Fatih Sultan Mehmet köprüsünden bir günde geçen uzun araçların sayısı 13 bin. Uzun araçtan kasıt, 3 ve daha fazla dingilli olan kamyon, TIR ve otobüsler. Bu araçların trafiği felç ettiği de koca bir yalan. Köprü TIR ve kamyonlara gece 22.00'de açılıyor. Evet TIR ve kamyonlar geçmeye başladığı zaman TEM ve köprüde bir yoğunluk oluyor. Ama iki saatliğine... 24.00'ten sonra yolda tek bir kamyon kalmıyor. 13 bin tane büyük arac rahat edecek diye 5 milyar liralık köprü yapmaya değer mi?

Yalan 3: 3. köprü İstanbul trafiğini rahatlatır.

Gerçek 3: Nasıl rahatlatacak? Levent'te işi olup da Acıbadem'de ya da Ataşehir'de evi olan biri, fazladan 40-50 kilometre yol yaparak mı işine ve evine gidecek?

Yalan 4: Köprü güzergahını açıklarsak haksız rant oluşur.

Gerçek 4: Asıl açıklamazsanız haksız ve adaletsiz bir rant oluşur. Bu güzergahı bilen kişiler, haklı ya da haksız töhmet altında kalır.

Yalan 5: Üçüncü köprü ormanlara, su havzalarına, çevreye zarar vermeyecek.

Gerçek 5: En büyük yalan da bu. Hadi köprüyü iki ayak üzerinde havaya kuracaksınız. Bağlantı yollarını, kavşakları da mı havadan geçireceksiniz? Fatih köprüsü sayesinde İstanbul'a bir İstanbul daha eklendi. Üçüncü köprü İstanbul'un ciğerlerine hançer gibi saplanacak. Kaçak ya da yasal konutların pisliği barajlara sızacak. Çocuklarımız değil içmeye, elini yıkamaya bile su bulamayacak.

Yoksullara 504 konut, taraftara 52 bin kişilik stad

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) kuruluş amacı, vatandaşa uygun fiyatla konut üretip satmaktır. Stadyum yapmak değil.

Asıl görevini iyiden iyice unutan TOKİ, stadyum işini iyice eline yüzüne bulaştırdı. Şimdi çıkıp da, "Oradan kazanacağımız parayla yoksullara ev yapıyoruz" diyeceklerdir.

Kaç kişiye? 504 kişiye...

Stadı TOKİ kendisi yapacak deniyor. TOKİ'nin kazması, küreği, işçisi, ustası mı var ki kendisi yapacak? Gene bir ihale açacak. Üstelik bu ihale daha da acayip bir ihale olacak. TOKİ, İhale Yasası gereği, işi en düşük fiyat veren şirkete vermek zorunda kalacak.

Türkiye gibi oynak bir ekonomik zeminde, hele ki dolar azıcık kıpırdar, inşaat malzemesi fiyatları birazcık artarsa, bilin ki o firma da ardına bakmadan şantiyeden kaçıp gidecektir.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!

25 Ocak 2012, 14:29Yazan: metesarikayaZaman gazetesinden,Selim Kuvel'in haberine göre; İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımını da içeren 414 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin 'özel sektör eliyle mi' yoksa 'öz kaynakla mı' yapılacağı yönündeki tartışmalara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son noktayı koydu. 3... (devamı)

28 Nisan 2011, 08:47Yazan: Omer Yilmazinşallah 7-8 köprü daha yapılır .Bu mesajı ve ekindeki reklam linklerini gönderen forum kullanıcısı -gönderdiği başka benzer reklam mesajları nedeniyle- banlandı ve mesajları silindi. Yorumların anlamsız hale gelmemesi için buraya not düşüyorum.

27 Nisan 2011, 12:51Yazan: s_yinşallah 7-8 köprü daha yapılır . :) Yeni yapılacak köprünün malzemelerini sizden alacakmış RTE merak etmeyin. Bu reklamdan sonra ben de gelmeyi düşünüyorum, bakın iki kişiyi ikna ettiniz bile.

27 Nisan 2011, 11:15Yazan: Cemil GönülalanMesajınızı sadece linklerin reklamını yapmak için gönderdiğinizi düşünüyorum.Keşke böyle şeylere gerek duymasanız.Hatta mesajlarınızda link yer almasa.

14 Mart 2011, 12:00Yazan: BirmimarYıl 1995; üçüncü köprü tartışmaları gündeme alınmış durumda. Geçmiş tartışmaları anısatan notlarım şöyle:


Çocukluğumuzda biz de suyla oynamaya bayılırdık. Önce, yol kenarından akan suyun önüne toprak set yapar, sonra setin bir noktasında açtığımız yarıktan suyu bırakır, biraz ötedeki başka bir sete kadar gitmesine izin veriridik... (devamı)

3 Mart 2011, 23:14Yazan: ferhathttp://www.mimarlikuzerine.com/2011/03/ucuncu-kopruye-ihtiyacimiz-olmadigini-gosteren-5-gecerli-sebep/

5 Ekim 2010, 09:51Yazan: ncc3'te yetmez 4 tane... http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/558254-3-de-yetmez-4-tane-kopru

17 Haziran 2010, 09:40Yazan: Derya Yazman3. Köprü Yerine Yaşam Platformu'nun yapmış olduğu eylem çağrısı: 3. KÖPRÜ YERİNE YAŞAM PLATFORMU[/LEFT] [/LEFT]

14 Mayıs 2010, 01:35Yazan: sweetboyzyapılmamalı bence 3 köprü o güzelim mnzarayı 3 köprüyü kaldırmaz

5 Mayıs 2010, 11:22Yazan: Emine MerdimBasın açıklaması şu şekilde: Ülkemizde, ulaşımı karayolu taşımacılığına indirgeyen bir anlayış, 1950'li yıllardan başlayarak toplu taşımacılığı esas alan yaklaşımları, demiryolu ve denizyolu ulaşımını dışlamıştır. Kentlerimizi otomobillere tutsak hale getiren ulaşım politikaları sonucu, tarihsel, doğal ve çevresel değerler büyük oranda yokedilmiş ve yokedilmeye devam edilmektedir... (devamı)

Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Şubat 2012>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.