Haberler

EXPO 2010 Ülke Pavyonları

Tarih: 19 Ekim 2009 Kaynak: Archdaily Derleyen: Betül Tuncer
EXPO 2010 Şangay'da 1 Mayıs-31 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlecek. Etkinliğin teması olan "Daha İyi Şehir, Daha İyi Hayat" geleceğin kentsel çevresinde tüm insanoğlu için genel bir dilek. 200 katılımcının olduğu EXPO'da 70 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

EXPO'ya katılacak ülkelerin pavyonları ortaya çıkmaya başladı. Arasında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülkenin pavyonu şu şekilde:

Avusturya Pavyonu


Tasarım için yarışma Viyana merkezli SPAN ve Zeytinoğlu Mimarlık tarafından kazanıldı.

Belçika Pavyonu



Conix Mimarlık, JV Realys ile yaptığı işbirliği sonucu Belçika Pavyonu tasarım yarışmasını kazandı.

Bir beyin hücresinin yapısı pavyonun konsept imajını oluşturuyor. Böylece, Belçika'nın sanatsal ve bilimsel zenginliği ile Avrupa'daki pozisyonu canlandırılmak isteniyor.

Beyin hücresi ile aynı zamanda Belçika'nın, Avrupa'da üç kültürel geleneğin bir araya geldiği kavşak noktası olduğu ima ediliyor: Latin, Alman ve Anglo Sakson. Belçika, komşu ülkelerine her zaman yakın olmuştur. Her zaman "denge yeri" olarak, insanların ulusal ihtiyaçlarını bastırıp ortak ilgi alanları için biraraya geldiği yer olmuştur.

Birleşmiş Arap Emirlikleri Pavyonu



Foster + Partners Birleşmiş Arap Emirlikleri Pavyonu için bir kum tepeciği yaratma kararı aldı. Pavyon, tüm yedi emirliğin de paylaştığı çöl özelliğini sembolize ediyor.

Zirve 20 metre yüksekliğe yükseliyor ve pavyonun tabanındaki cam bölmeden giriş yapılıyor. Güneş ışığı ticaret merkezine ve VIP alanına cam şeritlerden sızıyor. 450 kişilik kapasitesi ve 3.000 metrekarelik sergi alanı ile EXPO 2010'daki en büyük yapılardan biri.

Brezilya Pavyonu



Brezilya'nın yarışmayı kazanan pavyonu Fernando Brandao tarafından tasarlandı ve Brezilya'nın "Nabzı Atan Şehirler"inden esinlendi. Cephedeki ters çevrilmiş parantezler nabzı temsil ediyor.

Yapı, metalik bir yapıya dayanan geri dönültürülmüş, yeşile boyanmış aşaptan oluşacak.

Çin Pavyonu



Çin Pavyonu'nun yapımı başladı bile. Ev sahibi ülkenin pavyonu olarak merkezi bir konumda, diğer pavyonların 3 katı yüksekliğinde, 63 metre.

Çin Pavyonu'nun ana strüktürünün çatısı çok farklı. Geleneksel "dougong" ya da köşe bentlerle inşa ediliyor ve geçmişi 2.000 yıl öncesine dayanıyor.

Ana strüktürün altında 45.000 metrekarelik birleşmiş pavyonda, yerel bölgeler ve şehirlerden gelen görüntüler sunulacak.

Danimarka Pavyonu



BIG, Arup ortaklığı ile beraber Kopenhag yaşantısını alıp ziyaretçilerin deneyimleyebilmesi için Çin'e götürüyor.

Pavyon, ziyaretçilerin etrafındaki 1.500 bisikletten birinin üzerinde etrafını turlayabileceği büyük bir düğüm aslında. Böylece Danimarka usulünü deneyimleyebilecek ziyaretçiler. Ortada ise, ziyaretçilerin yüzebileceği, içi Kopenhag'ın limanından getirilen temiz su ile dolu bir havuz var.

Fransız Pavyonu



Bu sene pavyon tasarımı için Jacques Ferrier Architects seçildi. "Duyusal Şehir" adlı proje içersinde büyük bir Fransız bahçesi olan sade bir bina. Su ile çevrili olduğu için yüzüyor havası yaratıyor.

6.000 metrekarelik pavyon, ileri yapı malzemeleri kullanacak ve çatıda güneş panellerini de içeren çevresel koruma teknolojilerini barındıracak.

İngiliz Pavyonu

Heatherwick Studio tarafından tasarlanan Fikirler Pavyonu, finale kalan diğer tasarımları eleyerek öne geçti. Pavyon, binlerce omurgası, görünen bir desteği olmaksızın kamusal meydan üzerinde uçuşan bir kutu gibi görünüyor.

Rüzgarda savrulabilen tüm omurgaların ucunda ufacık renkli ışık kaynakları var ve bu ışıklar bir araya gelip görüntüler oluşturabiliyor.

Pavyonun içerisinde ise ziyaretçiler çeşitli içerikler gösteren devasa bir dijital ekran bulacaklar. Pavyonun dışı, iki çim şeridi ile sarılı konuşma salonu, kafe, mağaza ve sergi alanı olarak düşünülmüş. Pavyon, olabildiğince ekolojik olarak tasarlanıyor ve tasarımcılar her şeyin geri dönüştürülebilir ve karbon nötr olması için çabalıyor. Heatherwich'in açıklamasına göre pavyon ağır beton temeller olmaksızın "yere yumuşakça dokunacak".

İspanya Pavyonu



İspanya Pavyonu, çelik yapısı etrafına sepet örgüsünden olacak. El işçileri, çeşitli renkteki örgüleri farklı desenlerde dokuyacak. Pavyon, su geçirmeyen özel bir malzeme ile örtülecek. Bu malzeme pavyonu aynı zamanda makul bir ısıda tutacak.

Tasarımcıların EXPO süresince tayfun ve yaz yağmurları gibi kötü hava şartlarını da düşünerek pavonu çok sağlam tasarladıkları ifade edildi. Ispanyol hükümet pavyon için 1,8 milyon Euro yatırım yapıyor.

Pavyon, toplamda 8.500 metrekareyi kaplayacak ve hem kültürel performanslar için açık meydanlar hem de kafeterya ve sergiler için iç mekanlar sunacak.

İsrail Pavyonu



Pavyon, "Fısıldayan Bahçe, Işık Holü ve Yenilikler Holü" olarak üç bölgeye ayrılıyor. Fısıldayan Bahçe aslında ziyaretçileri binaya girişte karşılayan bir meyve bahçesi. Pavyonun tasarımcısı Haim Z. Dotan, Şanghay Gazetesi'ne, ağaçlara ziyaretçiler yaklaştığında İngilizce ve Çince fısıldamaya başlayacak tesisat kuracaklarını açıkladı.

Işık Holü'nde 15 metre yüksekliğinde bir ekran olacak. Ekranda, ülkenin yeniliklerini ve teknolojik başarılarını gösteren filmler oynatılacak.

Yenilikler Holü ise, İsrail Pavyonu'nun ana parçası. Özel bir sesli görsel şovda, ziyaretçiler İsrailli çocuklar, bilim adamları, doktorlar ve mucitlerle yüzlerce ekran sayesinde görüşebilecek. İsrailliler kendilerini tanıtacaklar ve gelecekle ilgili umutlarını dile getirecekler. İsrail, EXPO 2010'da yer almak, pavyon ve diğer aktiviteler için 6 milyon Dolar ayırdı. Bu, İsrail'in herhangi bir Dünya EXPO'sunda kuracağı ilk pavyon olacak.

İsviçre Pavyonu



İsviçre, Dünya EXPO'suna soya fasulyesi lifi ve çatıda eğlenceli kablolu arabaları içeren bir pavyon ile katılıyor.

Dünya çapında 104 katılımcının tasarımı arasından seçilen Buchner Bründer Mimarlar'ın tasarımı, sürdürülebilir gelişim ile uyum ve denge üzerine yoğunlaşırken Çin felsefesi Yin Yang ile paralellikler gösteriyor.

Bu parçanın İsviçre'nin mükemmelliyetçi, yenilikçi ve kaliteli hayat anlayışını en iyi tarifleyen parça olduğu söyleniyor ve pavyon sayesinde 70 milyon ziyaretçinin ilgisinin çekilmesi hedefleniyor.

Pavyonun önemli özelliği, çözünebilir soya fasulyesinden oluşan dış perdesi ve elektrik üretebilen boyaya duyarlı güneş panelleri. Perde, bir orman görüntüsü sunacak ve insanlara doğayı hatırlatacak. Perdenin lifleri, toprağa karıştıktan iki hafta sonra çözünecek.

İtalyan Pavyonu



Pavyon, İodice Mimarlık tarafından tasarlandı. İtalyan Pavyonu, tipik bir İtalyan bina modelini, Shanhai adı ile bilinen bir Çin yapım oyununun mimarı yapısı ile entegre ediyor.

Kanada Pavyonu



Alandaki pavyonların en büyüklerinden olarak 6.000 metrekarelik Kanada Pavyonu'nın teması "Yaşayan Şehir: Dahil Eden, Sürdürülebilir, Yaratıcı". 5,5 milyona yakın ya da altı ay boyunca günde 30.000'e yakın ziyaretçi bekliyor pavyon.

Pavyon açık bir kamusal meydan ile güçlendirilip, üç geniş yapı ile çevrelenecek. Meydan, bir gösteri alanı olacak ve burada ziyaretçiler pavyona girmeden önce "Cirque du Soleil"in gösterilerini izleyebilecek.

Kanada Pavyonu için ayrılan bütçe 43,57 milyon Dolar. Kanada aynı zamanda çevresel koruma düşüncesini de dahil etmiş pavyona. Pavyonun bir kısmının dış duvarları özel bir birki ile kaplanacak ve pavyonun içinde kullanılması için yağmur suyu, bir drenaj sistemi sayesinde toplanacak.

Cirque du Soleil, pavyonun konseptini yarattı ve aynı zamanda halk için performanslar, organizasyonlar düzenleyecek.

Kore Pavyonu



Kore Pavyonu zon A'da yer alıyor ve Japon Pavyonu'nun komşusu. Alan yaklaşık 6.000 metrekare ve kompleksteki en büyük pavyonlardan biri.

Zonun çevresinde konumlanırken arazi Huangpu Nehri ve Şanghay'ın ufkuna hakim manzaralardan yararlanıyor.

Lüksemburg Pavyonu



"Orman ve kale" fikri, Lüksemburg kelimesinin Çince karşılığından çıkmış. Pavyon çelik, ahşap ve camdan yapılacak bir açık kale olacak ve sera ile çevrelenecek. 15 metre yüksekliğindeki ana yapı, geniş açıklıkları olan, ortaçağ kuleleri ile çevrili tarihi bir kaleyi anımsatacak.

Pavyonun mimarı Francois Valentiny, tüm malzemelerin geri dönüştürülebilir olduğunu söyledi. Dış duvarlar, Çin harflerinin gösterileceği yarı transparan duvarlar olacak. Pavyonun sergi alanı 1.300 metrekare. Alt kattaki hol, ülkeden canlı kareler gösterecek bir uydu videoya sahne olacak. Ülkenin ekonomi bakanı, ziyaretçilerin Lüksemburg halkı ile konuşabileceğini ve Lüksemburg etkinliklerinden canlı programları yayınlayacaklarını söyledi.

Macar Pavyonu



Macaristan, Tamas Lévai tarafından tasarlanan pavyonunu sergiledi. Macar icadı olan Gömböc adlı iki metrelik pleksi camdan hareketli obje, serginin ana parçası olacak.

Gömböc nedir? Gömböc, bir tarafı dengeli bir tarafı dengesiz bir eşitlik noktası olan homojen ilk obje. İkiden az eşitliği olan bir maddenin olmadığı kanıtlanabiliniyor. Erişilemeyen patikanın keşfi, Gömböc'e yol açtı. Ahşap pavyon, bu patikayı temsil ediyor ve bunu madde olmayan şeylerle canlandırılıyor: boş mekan, ışık ve ses.

Makao Pavyonu



Makao Pavyonu, tavşan fener şeklini alacak Çinli Carlos Marreiros Mimarlık tarafından tasarlanan pavyon, çift katmanlı cam membranla sarılacak ve dış duvarlarında florasan ekranlar olacak. "Tavşan"ın kuyruk ve kafasını temsil etmesi için balonlar kullanılacak ve balonların aşağı ve yukarı hareketi ziyaretçi çekecek.

Bina geri dönüştürülebilir malzemeler ve güneş panelleri ile yağmur suyu toplama sistemi içerecek. Tasarım için, tarihi güney Çin'de sonbahar festivallerinde çok popüler olan tavşan fenerlerden esinlenilmiş.

Malezya Pavyonu



Malezya Pavyonu'nun yapımı birkaç hafta önce başladı. 3.000 metrekarelik pavyon, geleneksel bir yüksek Malezya kulubesi gibi olacak. Pavyonun cephesi palmiye yağı ve plastik karışımından yapılacak ve EXPO sonrası geri dönüştürülecek.

Ülke, doğal güzelliklerini ve farklı etnik gruplarının beraberliğini "Tek Malezya - Uyum İçinde Yaşayan Şehir" teması ile sergileyecek. Malezya'da, şehirde ve şehir dışında yaşayan 47 etnik grup var. Malezya Turizm Bakanı Ng Yen, ülkenin uyumlu şartlarını, şehir ve köyler arasındaki etkileşimin altını çizeceğini söyledi.

Ziyaretçiler iç mekanda bir golf sahasına erişebilecekler. Pavyon, Malezya'nın ulusal günü olan 31 Ağustos ve Çin ile Malezya'nın diplomatik ilişkilerinin başladığı 31 Mayıs gibi özel günleri şanslı günler ilan edecek.

Meksika Pavyonu



Meksika Pavyonu'nun tasarım yarışmasını SLOT, Mónica Orozco, Moritz Melchert, Juan Carlos Vidal, Israel Álvarez, Mariana Tello, ve Édgar Ramírez kazandı.

Pakistan Pavyonu



Pakistan Pavyonu, Lahort şehrinin sembolü olan Lahor Kalesi'nin bir taklidi olacak. Kalenin geçmişi 1025 yılına dayanıyor ve günümüz modern Pakistan'ın kültürel merkezi haline gelmiş.

2.000 metrekarelik pavyonun teması "çeşitliliğin armonisi". Pavyonda sunulacak şov, en iyi Pakistan şehirlerinin gelenek, kültür modernite ve tarihle birleştiği yönleri gösterecek.

Polonya Pavyonu



WWA Mimarlık, Şanghay EXPO'su için konsept tasarımı yaptı. Fuar, tüm dünya ülkelerinin pavyonuna ev sahipliği yapıyor ve her pavyon güçlü bir estetik mesaj iletirken ziyaretçilerin ilgisini çekmeli ve ülke ile ilgili bilgi vermeli. WWA'nın pavyonu kağıt kesilerek motifler yaratan halk sanatlarından alınan stilistik bir motif yaratıyor ve buna, "anıtsal kültürel ideogram" diyor. Mimarlar hedefin, dikkat çeken strüktürel bir dekor yaratıp, gelenekten referans alıp, taklit etmeden çağdaş bir yorumunu bulmak olduğunu anlatıyor.

Şanghay Ortak (Anonim Şirket) Pavyonu

Dünya EXPO'sunda ülkelerin kurduğu pavyonların yanı sıra Atelier Feichang Jiannzhu tarafından tasarlanan Şanghay Ortak Pavyonu da yer alacak.

Şili Pavyonu

2.000 metrekarelik pavyon, Sabbagh Mimarlık tarafından "Yeni Bir Şehrin Filizi" adı ile tasarlandı.

Şili, EXPO'ya kendi pavyonu ile katılan ilk Latin Amerikalı ülke. Hükümet, pavyonun iki ülke arasındaki ilişkiyi güçlendireceğinin altını çizdi.

Türk Pavyonu



Türk Pavyonu'nun tasarımı Eylül ayının sonunda açıklandı ve teması olan "Medeniyetler Beşiği", dünyada bilinen ilk yerleşimden esinlenilerek ortaya çıktı.

Kiralanan 2.000 metrekarelik pavyonun cephesi, Neolitik döneme ait Çatalhöyük yerleşiminden esinlenilmiş.

Pavyon, büyüleyici bir kırmızı ve bej bir kutu üzerinde hayvan figürlerini içeriyor ve ziyaretçilerini gelip rüyalar labirentini keşfetmeye davet ediyor. Pavyonun ilk kısmı, ziyaretçileri Türkiye'nin tarihi ilklerini öğrenecekleri bir yolculuğa çıkartacak. Burada, Türkiye'deki tarihi alanların gösterildiği bir harita, dünyanın ilk insan insan gücü ile yapılan barajı ve İstanbul'un altyapısı da tanıtılacak.

Orta kısımda ise, Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un gururu olan sokaklarından sahneler 360 derecelik filmle sergilenecek. Ziyaretçiler son kısımda, anka kuşunun alevler içinde ölüp, gelecek için can atarak küllerinden doğması ile temsil edilen gelecek ile karşılaşacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Kasım 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.