Haberler

Kurbağalıdere artık temiz...

Tarih: 29 Eylül 2005 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, dünyanın en büyük çevre koruma projelerinden biri olan “Kadıköy Çevre Koruma Projesi” kapsamında Kurbağalıdere’de yapılan çalışmaları basın mensuplarına tanıttı.

Dünyanın en büyük çevre koruma projelerinden biri olan “Kadıköy Çevre Koruma Projesi” kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nün Kurbağalıdere’de yürüttüğü temizleme çalışmaları düzenlenen bir tekne geziyle basına tanıtıldı. Gezi sırasında derenin yüzeyinde bulunan çok sayıda balık yavrusu medya mensuplarının objektiflerinden kaçmadı.

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur ve gazetecilerle birlikte Kurbağalıdere’deki çalışmaları yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, evsel atıklar ile ve atıksulardan tamamen arındırılan derenin yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Kurbağalıdere 4 bin 500 yıllık tarihiyle Yontma Taş Devri’nden bu yana İstanbul’un ilk yerleşim alanlarından biri olduğunu hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Kollarıyla birlikte 67 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Kurbağalıdere’nin temizlenmesi çalışmaları Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminden itibaren devam ediyor. Derenin ıslah çalışmalarında 47 ayrı proje uygulandı ve toplam 400 milyon dolar harcandı. Dere kokudan yanında durulamayan bir noktadayken, özverili çalışmalarla bugünkü temiz noktaya geldi. Dereye evsel çöpler ile atıksular tamamen kesildi. İnşallah Kurbağalıdere, yakın zamanda yüzülebilir ve balık tutulabilir hale gelecek. Şu anda bile balıklar yuvalarını buraya yapıyor ve küçük balıkları yüzeyde görebiliyoruz. Kurbağalıdere’de hayat canlandıkça buradaki yaşam alanları da gelişecek. Koruma kullanma dengesi kurulacak.”

Başkan Topbaş’tan vatandaşlara ‘temizlik’ çağrısı..
Vatandaşlardan Kurbağalıdere’nin ıslah edilmesi yönünde çok büyük talepler olduğunun altını çizen Mimar Topbaş, gelinen noktanın korunması için çevre sakinlerinden çöp ve atıksuları dereye akıtmalarını özellikle talep etti. Başkan Topbaş, “Burası yeniden kirletilmediği sürece yağan yağmurlar ve rüzgarlarla dere daha da hayat bulacak. Ancak bu temizliğin korunması için burada yaşayan vatandaşlara da çok büyük görev düşüyor” diye konuştu.

Salıpazarı’nın Kurbağalıdere’yi kirletilmesi engelenecek…
Kurbağalıdere’nin hemen yanındaki Salı Pazarı esnafı atıklarını dereye boşalttığına da dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu nedenle dere yüzeyinde kirlilik oluştuğunun altını çizerek, “Salı pazarının konseptini değiştirerek çevreye verdiği zararın önüne geçeceğiz” şeklinde konuştu.

Dere ulaşımda da kullanılacak…
Kurbağalıdere’deki temizleme çalışmalarının ardından derenin ulaşımda da kullanılabilir noktaya geldiğini belirten Kadir Topbaş, “Özellikle Fenerbahçe maçlarının oynandığı günlerde bölgeye karayolunun dışında deniz ve dere yoluyla ulaşılması için çalışmalarımız sürüyor. İnsanlar Kadıköy’den Moda’dan ve İstanbul’un diğer noktalarından bu dere vasıtasıyla stada olaşabilecek. Böylece dere aktif hale gelecek. Bu sayede karayolu trafiğinde de büyük bir rahatlama sağlanacak” dedi.


Kurbağalıdere’nin temizlenmesinde son teknoloji kullanıldı
Dereye şu an itibariyle atıksu girişinin engellendiğini ifade eden İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da “Kurbağalıdere’de bütün atıksu ve kanalları kontrol altına alındı. İstanbul’daki diğer dere ıslah çalışmaları büyük bir hızla sürüyor” diye konuştu.

Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarında, karayolu ve demiryolu gibi geçiş noktalarında trafiğe engel olmamak için ‘Boru İtme Tekniği’ ile kazısız teknolojinin kullanıldığını belirten Çodur, Kurbağalıdere içinde tarama yapılarak deşarj noktaları ve dere ağızlarında uzun yıllar boyunca biriken 137 bin 70 metreküp çamur temizlendiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda yer alan eski Fenerbahçeli Futbolcu Aydın Yelken ise, 196o’lı yıllarda Fenerbahçe’nin genç takımında oynarken Kurbağalıdere’de sandallarla dolaştıklarını, balık tuttuklarını ve yüzdüklerini söyledi. Son 1 yılda derede çok büyük bir çalışmaya şahit olduğunu vurgulayan Aydın Yelken, "Büyükşehir Belediyesi’nin son 1 yıldaki çalışmaları sayesinde burada koku ve kirlilik azaldı. Bu sayede derenin kenarlarına çay bahçeleri kuruldu. İnsanlar dere kenarında yemek yiyebiliyor ve çay içebiliyor. Büyükşehir Belediyesi çok büyük bir iş başardı. Başkanımız Kadir Topbaş’a burayı yeniden yaşanılabilir hale getirdiği için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.