Haberler

Çevreyolu Menemen'e kadar uzuyor

Tarih: 5 Kasım 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Yıl sonuna kadar ihalesi yapılacak olan 9 kilometrelik bölümün 25 milyon dolara mal olması ve iki yılda tamamlanması planlanıyor.

İzmir-İstanbul Otoyolu'nun her iki uç noktadan eş zamanlı başlayacağı açıklamasından sonra, İzmir trafiğini büyük ölçüde rahatlatan 51 kilometrelik çevreyolunun da Menemen'e kadar uzatılması kararlaştırıldı.

Önce yolu, mevcut müteahhit Kutlutaş firması ile projenin son noktası olarak görülen Sasalı Kavşağı'ndan 2 kilometre uzaklıktaki Harmandalı Kavşağı'na kadar uzatarak İzmir-Çanakkale Karayolu'na bağlama kararı alan Ulaştırma Bakanlığı, şimdi de bağlantıyı Menemen'e kadar götürecek. Çevreyolu, Koyundere Kavşağı'na bağlanacak.

Yeni bölüm
Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili olarak Karayolları İkinci Bölge Müdürlüğü'ne ihale yetkisi verdi. Karayolları İkinci Bölge Müdürü Erol Altun, Harmandalı Kavşağı ile Koyundere Kavşağı arasında kalan 9 kilometrelik kısmın ihalesini, bu yılın sonuna kadar gerçekleştireceklerini söyledi. 

Mevcut İzmir-Çanakkale karayoluna paralel olarak Seyrek tarafından geçecek yeni bölümün, 20-25 milyon dolara mal olması bekleniyor.

İzin çıktı
Kamulaştırmasının 4 milyon lira tutacağı tahmin edilen yolun, ihale edildikten sonra 2 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor.

Çevreyolunu ilk etapta Harmandalı Kavşağı'na kadar götürmek üzere Ankara'nın onayını alan Karayolları İkinci Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz aylarda da yolu 2 yıl içinde Menemen'in girişindeki Koyundere Kavşağı'na kadar götürmek üzere izin istedi. 

Ulaştırma Bakanlığı, bir kaç gün önce Harmandalı Kavşağı ile Koyundere Kavşağı arasında kalan 9 kilometrelik kısım için Karayolları İkinci Bölge Müdürlüğü'ne ihale yapma izni verdi. 

Böylelikle bugüne kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere pek çok bakan tarafından Aliağa, Foça, Bergama gibi noktalara uzatılacağı söylenen yolla ilgili ilk etap resmiyet kazanmış oldu. Proje bitirildiğinde İzmir ile Menemen arasındaki ulaşım otoyol standardında sağlanacak. 

Karayolları İkinci Bölge Müdürü Erol Altun, Harmandalı Kavşağı ile Koyundere Kavşağı arasında kalan bölümün ihalesini yıl sonuna kadar gerçekleştireceklerini söyledi. İnşaatı ise, hazırlık sürecinin ardından 2010 Mart ya da Nisan ayında başlatmayı planladıklarını belirten Altun, yolu ihalenin ardından 2 yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti. 

9 kilometrelik kısmın 20-25 milyon dolara mal olacağını belirten Altun, yolun kamulaştırma işlemlerini ise, ihalesiyle aynı anda gerçekleşeceğini söyledi.

Seyrek yönünde
İzmir-Çanakkale Karayolu'na paralel olarak yapılacak yeni bölüm, Koyundere Kavşağı'na kadar deniz tarafında kalan Seyrek yönünden geçecek. Yol, bitirildiğinde Koyundere Kavşağı'ndan Menemen'in girişinde İzmir-Çanakkale Karayolu'na bağlanacak. 9 kilometrelik bölüm, özellikle ağır vasıtaların yoğun olarak kullandığı İzmir-Çanakkale Karayolu'na nefes aldıracak. 

Çevreyolunu Koyundere Kavşağı'nın ardından Aliağa'ya kadar uzatmayı öngören proje ile ilgili hazırlık başlattıklarını belirten Altun, şunları söyledi: "Çevreyolunun Menemen'den sonrasını da projelendiriyoruz. Karayolları olarak çevreyolunu önce Aliağa'ya, ardından da Çandarlı'ya kadar uzatmak istiyoruz. İzmir'in gelişimi ve artan nüfusu gözönünde bulundurulduğunda çevreyolunun trafiğe önemli bir rahatlama getirdiği görülüyor. Ancak, yolun Aliağa'ya kadar ulaşım rahatlığı sağlaması gerekiyor."

Başbakan Erdoğan açılış için gelecek
Erdoğan, yapımı tamamlanan 75 kilometrelik İzmir Ankara bölünmüş yolunun Kemalpaşa'da düzenlenecek açılış törenine katılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan 575 kilometrelik İzmir-Ankara bölünmüş yolunun açılışı için 15 Kasım'da İzmir'e geliyor. Başbakan Erdoğan, Kemalpaşa yol ayrımında gerçekleşmesi planlanan törenin ardından Başbakanlık otobüsüne binerek Ankara yönüne doğru yolu test edecek.

Hazırlık başladı
Yapımına yıllar önce başlanan ve ilk etapta sadece şehir geçişleri ve tehlikeli görülen lokal noktaları bölünmüş hale getirilen yolun inşaatı, 2003'te başlatılan bölünmüş yol seferberliğinin ardından hızlandı. 6 yılda İzmir'den başlayıp sırasıyla Turgutlu, Salihli, Uşak, Afyon, Eskişehir üzerinden Ankara'ya ulaşan yolun tamamı, kısa bir süre önce bitirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın güvenli hale gelen yolun açılışını, Başbakan Erdoğan'dan İzmir'de yapmasını istediği ve bu isteğin de Erdoğan tarafından kabul edildiği belirtildi. 

Karayolları'nın İzmir, Eskişehir'in bağlı olduğu Konya ve Ankara bölge müdürlükleri sorumluluk alanından geçen yolun bitirilmesi, Ulaştırma Bakanlığı'nda moral yarattı. Yolun açılış töreni için de İzmir'i seçen bakanlık, tören hazırlıklarını başlattı.

Otoyol girişimi 
İzmir-Ankara Karayolu'nun tamamlanması sevinç yaratırken planlama çalışmaları süren, ancak başlama tarihi belli olmayan İzmir-Ankara Otoyolu'yla ilgili olarak da İzmirliler girişim başlatıyor. AK Parti İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar yapılacak 10 otoyol arasında saydığı İzmir-Ankara Otoyolu'nun öncelikli olarak başlatılması için İzmir milletvekilleriyle birlikte devreye gireceğini söyledi. İzmir-Ankara bölünmüş yolunun açılışında otoyol projesinin de Başbakan Erdoğan'a iletilmesi bekleniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.