Haberler

Meclis'te TOKİ tartışması

Tarih: 6 Kasım 2009 Kaynak: NTVMSNBC Emlak
TBMM Genel Kurulunda, TOKİ konutları tartışıldı, MHP'nin konutlardaki sorunların belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesinin bugün görüşülmesi kabul edilmedi.

TBMM - MHP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine, TOKİ konutlarındaki sorunların belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması açılması önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi getirdi.

Öneri aleyhinde konuşan DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, TOKİ'nin, ''ranta dönüştüğünü, kentsel rantın temel göstergesi olduğunu, inşaat sektöründe haksız rekabete yol açtığını''ileri sürdü. TOKİ'den ev alanların, teker teker bunları elinden çıkarmaya çalıştığını ifade eden Tuncel, TOKİ'nin, ''Hazine arazileri ve kamu taşınmazları üzerindeki tasarruf yetkisini kötüye kullandığını, buraları iktidar yandaşlarına peşkeş çektiğini'' iddia etti.

"Dağ Başında Gibi Mağduriyet Yaşıyorlar"
MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, TOKİ'nin ürettiği konut projelerinde şikayetlerin ve tepkilerin bitmek bilmediğini ifade etti. TOKİ'nin Gölbaşı Örencik'te, Meclis personelinin de yer aldığı konutlarda çok büyük sıkıntılar yaşandığını dile getiren Tankut, burada bir insanlık dramı yaşandığını söyledi. Tankut, okullarda kaloriferlerin yanmadığını, güvenlik
olmadığı için inşaat işçilerinin çatıştığını ifade ederek, ''Su, doğalgaz, elektrik bağlanmadığı için Türkiye'nin başkentinde, adeta dağ başında gibi mağduriyet yaşıyorlar; TOKİ'ye ve devletin taahhütlerine güvendikleri için'' dedi.

Tankut, konutlarda yaşanan sıkıntıları, ''Çatıların, balkonların akması, parkelerin, kapıların kırık teslim edilmesi, evlerin teslimatının geç yapılması, sosyal donatıların yetersizliği, taksitlerin yüksekliği'' şeklinde sıraladı. Tankut, şikayetlerin başında ise TOKİ'nin atadığı özel site yönetiminin geldiğini belirtti.

"Yapıların %68'i İmarsız"
Önerinin aleyhinde söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, TOKİ'nin tekel olmadığını, ihtiyacın yüzde 5-10'unu karşılamaya yönelik çalışma yaptığını bildirdi.

Bayraktar, büyük kentlere olan göç sonucu düşük gelirli vatandaşların, ''Ne olursa olsun konuta sahip olayım''mantığıyla plansız, programsız, mutlak koruma alanları, dere havzaları dahil, gecekondu yapımı, imarsız yapılaşma sonucu, Türkiye'deki yapıların ortalama yüzde 68'inin imarsız, ruhsatsız ve iskansız olduğunu bildirdi.

Gölbaşı'ndaki konutlara yönelik eleştirilere de yanıt veren Bayraktar, 300 kişilik bir pansiyon ve 5 bin 386 konuttan oluşacak 7 etap şeklinde ihale yapıldığına işaret etti. Bayraktar, 1. 3. ve 4. etapların yüzde 97, 2. etabın yüzde 96, 5. etabın yüzde 94, 6. etabın yüzde 40 ve 7. etabın yüzde 37'sinin tamamlandığını vurguladı.

Bayraktar, tamamı bitmemiş bir yere ilişkin elektrik, su, altyapı gibi eksikliklerin dile getirildiğini kaydederek, ''Her türlü imkana sahip olduğumuz halde, paramızla aldığımız gayrimenkullerde bile yönetsel ve bölgesel olarak ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımızı biliyorsunuz. Bunu nasıl çözüyoruz; Kat Mülkiyeti Kanununda yaptığımız düzenlemelerle, önce mülk sahibi, arkasından kat malikleri, daha sonra site sakinleri bir yönetim organizasyonu gerçekleştirerek, bu işlerin çözümünü yerine getirmiş olacaktır'' diye konuştu.

CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu ise elinde TOKİ'den iş alanların listesi bulunduğunu savunarak, bu kişilerin, ''AK Parti'li olduklarını'' söylediğini öne sürdü.

Görüşmelerin ardından MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.