Haberler

Sürdürülebilir Şehri Bölgelemek

Tarih: 25 Kasım 2009 Kaynak: Observer Yazan: Steve Cohen Çeviren: Derya Yazman


Yaklaşık 1 hafta önce Seçim Günü, Bloomberg Yönetimi ilki 2002'de gerçekleşen 100. bölgeleme değişimini duyurdu. New York şehrinde bölgeleme sistemi, şehrin konut alanlarının, çalışanlarının ve turistlerin yaşam kalitelerini arttırmak ve kentin sürdürülebilirliğini sağlamak için en önemli düzenleyici araçlardan biri. Bloomberg Yönetimi, Şehir Planlama Müdürü Amanda Burden'ın sayesinde kent için geleceğe yönelik ileri görüşlü bir plan geliştirerek çok büyük bir başarı kazandı.

Geçmiş 50 yılda, New York şehri dönüşüme uğradı. Bu değişim ilk olarak, Manhattan ve Brooklyn'nin bir kısmındaki Queens ve Bronx gibi üretim merkezlerinde gerçekleşti. Şimdileri bu şehirler sanayi sonrası kentleri olarak gelişmektedir. Manhattan'ın batı tarafında yer alan liman, nehrin Jersey tarafındaki konteyner taşıma sistemleri ile yer değiştirdi.

New York'un arazi kullanış planları kente uygun olması için oluşturuldu. Biz burda artık üretim gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle New York'da nasıl bir iş yapabiliriz? Bureau Laboratuvar İstatiklerine göre, Eylül 2009'da New York'ta yaklaşık 3.700.000 insan çalışıyor. Bu işlerin yalnızca 200.000'i üretim ve inşaatla ilgili. 725.000 iş eğitim ve sağlık sektöründen, yaklaşık yarım milyon iş ticaretten, ulaşımdan ve kamu hizmetlerinden, 580.000 iş de profesyonel sektörlerden oluşuyor. Devlette de çalışan yaklaşık 560.000 New York'lu mevcut. 430.000 kişi finans endüstrisinde çalışırken, 311.000'i serbest ve hastane işlerine sahip. New York'lular düşünür, öğrenir, tasarlar ve birçok şey yapar. Meatpacking Bölgesi'nde artık etler toparlanmasına rağmen, bölgenin lüks restaurantlarında bir sürü et yiyebilirsiniz. High Line nakliye yapmıyor, fakat endüstri sonrası kent modeline olağanüstü bir bakış açısı kazandırıyor. Kentin fiziksel fabrikaları kentin yeni ekonomisine uyarlandı ve Bloomberg Yönetimi'nin son hünerlerinden biri de kentin gelişim modellerini yeni bölgeleme kuralları ile yönlendirmek oldu.

Bu kurallar ne yaptı? Yönetime göre bu konuda şunlar önem arz ediyor:

"Kent Planlama'nın 100 yeniden bölgelemeleri, sürdürülebilir gelişim açısından bir proje yarattı. Onlar, New York şehrinin birçok konut bölgesinin çeşitli karakterlerini korurken geçiş merkezlerinin yakınlarında yeni konut ve iş imkanları teklif ediyor. Yaklaşık 2,1 milyon insan yeniden oluşturulan bölgelerde yaşıyor."

Geliştiriciler, gelişim projelerindeki Burden Yöneticisi'nin "faydasız" katılımlarından şikayetçi. Kamusal uyarılar bazı bina projelerinin büyüklüğünün kısıtlanması konusunda onun fikirlerine sadık. Onun işinin en önemli etkisi bölge dışında az yoğunluklu komşuluk birimlerini koruyarak bölgenin elverişli yerlerinde nüfus yoğunluğu artışını sağlamak oldu.

New York, çeşitli komşulukların hakim olduğu bir şehir. Manhattan'lılar kasaba dışındaki insanların unuttuğu şeyi öğrendiklerinde şaşırabilirler: New York'un büyük bir alanında tek ailelik konutlar konumlanıyor. Birçok New York'lu apartmanlarda yaşarken, Brooklyn, Queens, Staten Adası ve Bronx'un bir bölümü Long Island, Westchester ve New Jersey gibi düşük yoğunluklu alanlar. Burden'ın bölgeleme kararı, şehrin metro istasyonun yakınında konumlanan ticaret merkezlerinin yoğunluğunu arttırmaya çalışırken tek ailelik konut alanlarının baskın olduğu New York bölgelerinin nüfus yoğunluğunu yükseltti.

Yeni bölgeleme kuralları, yeşeren komşuluk gruplarımızın önemini vurgulayarak, kentin yeni konut ve iş alanları ile çekiciliğini arttırdı. Burden Yöneticisi, Burden'ın acenta internet sitesinde bir şey farkeder:

"Yeni bölgeleme düzenlemeleri sonucunda, yeni gelişim sokaklara ağaçlar dikerek kentimizin daha yeşil ve güzel olmasını sağlamalı. Bu girişim senede 10.000 sokak ağacı olarak sonuçlanacak. Bizim peyzaj parklarına yönelik yeşil bölgeleme ihtiyaçlarımız için su emilimini azaltacağız, kentsel ısı adalarının etkilerini yumuşatacağız ve daha fazla yaya ile barışık bir çevre yaratacağız."

Komisyon şu an komşuluk gruplarındaki bakkal dükkanlarının düşük gelirli kısımlardaki gelişimini cesaretlendirmek üzere oluşturulucak bölgeleme kuralları üzerinde çalışıyor. New York'un birçok yerinde kızınızın beslenme çantasına koymak istediğiniz taze sıkılmış meyve suyu yerine bira bulmak çok daha kolay.

Bloomberg Yönetimi ve Burden Yöneticisi kapsamında Şehir Planlama Komisyonu'nun hünerlerine baktığınızda, yönetimin %70 oranında onay almasını açıklamak başkanın yetersiz seçim zaferinden çok daha kolay. New York şehrinde geçen 8 yıldır hakim olan bölgeleme yeniliği kentin fiziksel çevresinde çok derin ve uzun soluklu bir etkiye sahip. Benim kafamda bu etkinin New York'da ancak seneler sonra hissedebileceğine dair çok ufak bir şüphe var. Ekonomi toparlandığında ve tahminlere göre milyonlarca yeni New York'lu yerleşmeye başladığında şehir çok daha yaşanabilir olacak. Şehrin sahip olduğu bu büyük ölçek, şehri son "büyük çadır" yapacak. Bu alan herşeye sahip olacak. Riverdale, Forest Hills ve Mill Basin, Harlem, Doğu New York ve Times Meydanı gibi gözükmeyecek. Fakat New York'un tüm komşuluk birimleri burda yer alacak. Mike Bloomberg ve Amanda Burden bizim övgülerimize layık görüldü. Çünkü 21. yy. içinde komşuluk bölgelerini iyi bir şekilde korumayı başardılar.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.