Haberler

Türkiye'nin ilk Çimento Meslek Lisesi İstanbul'da açıldı...

Tarih: 14 Aralık 2009 Yazan: Selin Biçer

TÇMB Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Fotoğraf: Ali Taptık)

Türk çimento sektöründe, gençlere yeni iş alanları yaratmaya ve sektörün en önemli gündem maddeleri arasında yer alan "yetkin insan kaynağı" ihtiyacını karşılamaya yönelik bir girişim olan TÇMB Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışı 12 Aralık 2009 tarihinde yapıldı.


TÇMB Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (Fotoğraf: Ali Taptık)

İstanbul Valiliği tarafından Küçükbakkalköy'de tahsis edilen toplam 21 bin metrekare arsa üzerine inşa edilen okulun tasarımı TeCe Mimarlık ve DB Mimarlık'a ait. İsmine ve işlevine yakışır şekilde hem cephede, hem de iç mekanlarda kullanılan brüt beton, uygulama sırasında ustaca kullanılmış. Statik ekibin bunun gerçekleşmesinde katkısı ise yadırganamaz.


Giriş Holü ve Koridor (Fotoğraf: Ali Taptık)

15.304 metrekare kapalı alana sahip ve yaklaşık 20 milyon TL'lik yatırımla kurulan okulun öğrencileri, inşaat teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, elektrik-elektronik teknolojisi alanlarında eğitim alacak.


Tören Alanı (Fotoğraf: Ali Taptık)

17 derslikte 510 öğrenci kapasitesine sahip TÇMB Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, Müzik ve Resim Sınıfları ile Bilgisayar, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Yabancı Dil Laboratuarları; Çimento, Beton, Kâgir, Mekanik, Demir ve Ahşap Atölyeleri, 450 kişilik Konferans Salonu, Kapalı Spor Salonu, Kantin, Yemekhane, Kütüphane ve Lojmanlar yer alıyor.

Çimento sektörü adına bir ilk olma özelliği taşıyan okulun açılışında konuşma yapan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, Türkiye'de ve sektörde yaşanan nitelikli eleman sıkıntısına çözüm bulmak için bu tarz girişimlerin büyük önem taşıdığını söyledi. Birlik ve üyelerinin imkânları çerçevesinde benzer projeleri, önümüzdeki yıllarda başka şehirlerde de sürdürme arzusunda olduklarını belirtti.

Tören sırasında Vali Muammer Güler ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da konuşma yaptı.


Okulun Cephesi (Fotoğraf: Ali Taptık)

Ataşehir'deki toplu konut çılgınlığı içinde adeta Metropolis'i andıran bir çevrede okul tüm modernliğiyle yere sağlam basıyor. Mimarlık eğitimi sırasında verilen projelerde lise ya da dengi bir okul tasarlanırken dikkat edilmesi gereken her kural okulda iyi biçimde uygulanması hemen dikkat çekiyor.


Giriş Holü (Fotoğraf: Ali Taptık)

Kot farkları akılcı çözümleri beraberinde getiriyor. Çatı terasları ve avlular sayesinde koridorlar, derslik ve atölyeler ile yönetim odaları bol ışıkla besleniyor. Avluların peyzaj projesine uygun yapılmaması projeyle ilgili tek eksikliği göze batırıyor: Yeşil!


Dersliklerin açıldığı koridor saydam cephe sayesinde bol ışık alıyor ve merdiven aksı boyunca uzanan döşemedeki yırtıklar alt katın da bu ışıktan faydalanmasını sağlıyor. (Fotoğraf: Ali Taptık)


Asma katından atölyeye bakış (Fotoğraf: Ali Taptık)

Aynı yöne dizilen derslikler ve atölyeler bahçe ve avlulara açılırken yönetim mekanları bunlara dik konumlanıyor. Okulun tüm mekanlarında görsel iletişim ana karar olarak verilmiş gibi gözüküyor.


Üstü şeffaf örtülmüş atölyelere ait koridor (Fotoğraf: Ali Taptık)

Uygulama yürütücülüğü Tepe İnşaat tarafından yapılan projede kontrolörlük ne yazık ki mimari ekibe verilmemiş. Mimari ekiple bu konuyu görüştüğümüz zaman, gönüllü olarak sıklıkla inşaatı kontrole gelip gittiklerini ve bazı zorluklarla karşılaştığını belirttiler. Belki bu aksaklıktan dolayı birkaç detay hemen dikkat çekiyor. Örneğin, brüt beton duvarlara süpürgelik yapılması, doğramalarda malzeme olarak alümiyum düşünüldüğü halde PVC uygulanması ve bu malzemenin iç ve dış mekanlarda farklı renkte olması, seçilen mobilyaların mekanlara olan uyumsuzluğu gibi...


Derslik ve atölyelere dik bir şekilde avlulara bakan dolgulardan biri olan spor salonunda hakim renk, TÇMB'nin resmi rengi olan mavi. (Fotoğraf: Ali Taptık)

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.