Haberler

Balat'ta 'dönüşüm' itiraz istemiyor

Tarih: 16 Şubat 2010 Kaynak: Radikal Yazan: Mehmet Özdoğan
Fatih'te 200 yıllık Rum evlerinin yıkılarak ya da restore edilerek 'dönüştürülmesini' istemeyen mahalleli evlerine afiş astı. Belediye mahalleye 'operasyon' yapıp afişi indirdi.

Fatih'te; ‘kentsel dönüşüm'e uğrayacak Fener, Balat ve Ayvansaray mahalleleri geçen hafta da ‘afiş operasyonu'na sahne oldu. Projeyi protesto için ‘Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahipleri ve Kiracılarının Haklarını Koruma Derneği'ni (FEBAY-DER) kuran mahalle sakinleri evlerine ‘Evlerimize dokunmayın' yazılı bir afiş asmıştı.İddiaya göre, Fatih Belediyesi'ne bağlı bir ekip, dernek başkanı Hasan Acar'ın evine astığı afiş için mahallede ‘büyük bir operasyon' yaptı. Afiş, Kaymakamlık ve İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden izinli olmasına rağmen indirildi. Belediye afişin ‘beyaz' olduğu için indirildiğini söyledi.

Fatih ilçesi FEBAY-DER Başkanı Hasan Acar, önceki gün ‘afiş indirme operasyonunun' gerçekleştiği evin sahibi. Acar, kendi deyimiyle ‘bir anda 50 kişilik bir ekibi' karşısında görünce neye uğradığını şaşırmış:

"Afişi indirmemiz için yaklaşık bir haftadır baskılar sürüyor. Emniyet Müdürlüğü'nden izin alıp bu afişi üç-dört yere asmıştık. Ancak benim evim caddeye baktığı için, hedef burası oldu. Avukatımla görüştüm, belediyenin izinli bir afişi kaldırma, indirme yetkisi kesinlikle yok. Hem de tüm ekipler organize edilip indirildi. Bu nasıl bir tahammülsüzlüktür? Ayrıca, madem bu afişi asmak yasak; neden sadece benim evimdeki indiriliyor da diğer yerlere astığımız afişlere dokunulmuyor? Suç duyurusunda bulunacağım."

Derneğin avukatlığını üstlenen Can Atalay ise prosedürü şöyle özetledi: "İnsanların evine astığı pankart indirilemez. Kamu alanlarında belediye en fazla ‘çevreye rahatsızlıktan' uygun görmediği pankartlar için işlem yapabilir. Ayrıca İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ‘bildirim' söz konusu. Pankart asılması için zaten esas olan ‘bildirim'dir.'

Fatih Belediyesi Basın Danışmanlığı ise afiş operasyonunu şöyle savundu:

"Kanuni olarak beyaz afiş asılması yasak... Afişi indirmemizde başka bir neden yok. ‘50 kişilik ekip' iddiası abartılı. Bu çalışmada kullanılacak ekip; bir zabıta aracı, bir polis aracı, bir de itfaiye aracıdır ancak."

200 yıllık Rum evleri
8 bin 500 yıllık tarihe sahip Fener-Balat-Ayvansaray bölgesi 5366 sayılı ‘yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması' yasası gereği 2005 yılında ‘kentsel dönüşüm' uygulanmak üzere ihale edildi. Ancak proje, semt sakinlerinden tepki gördü. 200 yıllık tarihi olan eski Rum evlerinin yıkılacağı veya dönüşüm sonrası ‘özünden koparılacağı' fikri sakinleri kızdırırken, proje sonrası kiracılara herhangi bir hak tanınmaması da başka bir tartışmaya sebep olmuştu. Evlerin yıkım ve restorasyonuysa henüz başlamadı.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.