Haberler

İç Kozahan'da tarih canlanıyor

Tarih: 3 Mart 2010 Kaynak: Olay
Tarihi İpek Yolu`nun önemli pazarlarından Kozahan`da, hayvan ahırı olarak inşa edilen İç Kozahan ilk yapıldığı günlere geri dönüyor. Mayıs ayında restorasyonu tamamlanacak yapı ile kent bir tarihi esere daha kavuşacak.

Vakıflar`dan 20 yıllık işletme karşılığı Esnaf Odaları Birliği tarafından alınan İç Kozahan`daki restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Çalışmaların büyük bir kısmı tamamlanırken, sadece çatılardan 40 kamyon moloz kaldırılarak kurşun kaplama serildi. Çatılar galvaniz su tahliye sistemi döşenerek orijinal haline getirildi.

Binanın taş ve tuğla yapısı da sıvalar ve molozlar temizlenerek harabe halinden arındırıldı. Yaklaşık 2 bin ton molozun atılarak hanın üzerindeki gereksiz yükün ortadan kaldırıldığını belirten Usra İnşaat Başkanı Ramazan Uslu, Uzun Çarşı tarafında kalan bölümde bazı bölgelerde statik yapının zarar görmüş olduğunu, bu nedenle kuzey cephede güçlendirmeler de yapıldığına dikkat çekti.

Bahçeden de oldukça fazla malzemenin temizlendiğini kaydeden Uslu, zeminin de tuğla ve kayra taşı ile kaplanarak mükemmel bir görüntüye sahip olacağını söyledi. Dış cephelerde orijinal tuğlaların çıkmasıyla enfes bir görüntünün oluştuğunu belirten Uslu, "Yapının günümüzde kullanılacağı restoran-gıda ağırlıklı durumu da göz önünde bulundurularak sıhhi tesisatları da düzenlendi. Mayıs ayında teslimi yapılacak olan yapı, orjinal haline gelirken, Bursa yeni bir tarihi esere kavuşuyor` dedi.

Bursa Esnaf Odaları Birliği`nin büyük bir restoranı ve irili ufaklı 17 dükkanı ihales ile mayıs ayında esnafa kiraya vermesi bekleniyor. Devlet Bakanı Faruk Çelik 6 Mart Cumartesi günü İç Kozahan`da ilk harcı koyarak restorasyonu resmen başlatacak.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.