Haberler

Balat'ta kültürel geri dönüşüm

Tarih: 27 Nisan 2010 Kaynak: Referans Yazan: Emre Erdem
Elimizdekini değerlendirememe ve de var olanı yok etme başarısı, sanırım bizlere özgü. AKM hangar durumunda beklemekte, Emek Sineması'nın kepenkleri indirilmiş, ölüm fermanı verilmiş ve şimdilik magazin basınının malzemesi. Protestolar, borazan sesleri birbirine karışmakta... Çabuk unutan bir toplum olmamızın getirdiği bir avantaj sayesinde gündemin akışına kapılıp gidiyoruz. Fener, Balat beldesini yeniden keşfe çıkmaya karar verdim geçen günlerde. Medeniyetlerin buluştuğu dar sokaklarda ahşap, taş binalar tek tek geçmişe ışık tutuyor. Ama terk edilmişler. Kimleri doğudan göçün kalesi olmuş. Dünyanın gözbebeği olan Fener Patrikhanesi'nin çevresindeki bakımsızlık utanç verici. Doğu Roma'dan söz ediyorum. Batı'ya, Roma'da Vatikan çevresine bir baktığımızda durum tam tersi. İbadethaneye gösterilmesi gereken özen her şekilde yansıyor. Değer ve değerlendirmek ya da bizdeki gibi yok saymak arasında gidip gelen bir yaklaşım.

Ayvansaray Caddesi No: 33 Balat. Gelecek senelerde kültür sanat dünyasının ajandasına kazıyacağı bir adres olacak. Bu adreste, sanat madenin yerleşkesi Riva Vakfı bulunuyor. Misyonu ise "Eğitim, kültür ve sanat/tasarım alanlarına nitelikli bir soluk getirmek amacıyla kurulur. Bu dört önemli alanı tek bir çatı altında toplarken yaratıcılık ve eleştirel düşünce yardımıyla toplumsal dönüşüme kalıcı bir katkıda bulunmaktır. Sürekli ve hızla değişen bir dünyada, ileri teknolojiyle teorik bilgi ve uygulamaları harmanlayan uluslararası düzeyde bir sanat/tasarım eğitimi anlayışı geliştirmek ve bu anlayışa paralel nitelikte çağdaş sanat/tasarım etkinlikleri düzenlemek, vakfın faaliyet gösterdiği bölgenin dokusuna yayılan bir eğitim kampüsü kurarak bu bölgelerin gelişimine katkıda bulunmak kurumun temel hedefleri arasında."

Balat'ın virane yapılarına can veren ve de bu dönüşümü eğitim, kültür ve sanat alanında değerlendiren bir sanatçı Sedat Yazıcı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Grafik Tasarım Bölümü'nden mezun Sedat Yazıcı, bugüne kadar grafik tasarım ve açıkhava reklamcılığı başta olmak üzere çeşitli firmalar için kutu üretiminden, ambalaj ve promosyon ürünleri üreten fabrika yönetimine kadar pek çok alanda çalışmış bir tasarımcı ve işadamı. Anfo Reklam Ambalaj Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı, Eda Grafik Yönetim Kurulu Başkanı ve Aida Değerli Doğal Süs Taşları firmasının da ortağı olan Sedat Yazıcı, 2007'de kurduğu Riva Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürüyor.

Riva Vakfı, bu bağlamda bütüncül, disiplinler arası bir anlayışı desteklemekte; temel sanat ve tasarım programlarının edebiyat, felsefe ve sosyal bilimler gibi alanlarla beslendiği ve tüm programların birbirleriyle iletişim ağı içinde olduğu bir eğitim yapısını öngörmektedir. Eğitim, temel olarak, bilgi, kültürel birikim ve yaratıcılığın kazanılma sürecidir. Öğrencilerin kendi vizyonlarını geliştirerek kişisel tasarım kimliklerini oluşturma süreci de eğitim felsefelerinin önemli bir parçasıdır. Vakıf, teknolojiyi eskiz ve yorumlama evrelerini yok etmeden ‘araç' olarak eğitim sürecine adapte etmeyi, sınırların zorlanacağı, deneysel ve dinamik bir eğitim ortamı yaratmayı hedefliyor. Balat Opal Çağdaş Sanat Mekânı ise 1000 m2'lik sergileme alanına sahip olarak, yerel ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak nitelikte, çok amaçlı bir mekân olmanın yanında, bir restorasyon projesi olarak da öncülük etmektedir.

Sedat Yazıcı gibi değerli sanatçılara, kültür yatırımcılarına gereksinimimiz var. Riva Vakfı'nın yeni atılımlarını heyecanla bekliyorum. Balat'a yolunuz düşerse, 33 numara şimdiden ziyaret etmeniz gereken mekânlardan biri olsun...

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.