Haberler

3. Köprü'nün Güzergahı Açıklandı! Tahminler Doğru Çıktı

Tarih: 29 Nisan 2010 Kaynak: Hürriyet
29 Nisan 2010 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptıkları ortak basın toplantısında 3. Köprü'nün güzergahını açıkladılar. Yapılan açıklamaya göre Boğaz geçiş noktalarının Garipçe ve Poyrazköy olduğu, daha önce yapılan eleştirilerin odak noktası olan orman alanlarının da korunacağı söylendi. Garipçe ve Poyrazköy ile ilgili yapılan açıklama geçiş noktası konusunda daha önce yapılan tahminlerin doğru olduğunu gösteriyor. Ormanların ne denli korunacağını zaman gösterecek. Herkes tarafından tahmin edilen bir şey var ki güzergahın üzerindeki pek çok arsanın çoktan paylaşıldığı, yapılan açıklama ile değerini kat be kat arttırdığı.

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre köprünün güzergahı şu şekilde:

"Boğaz geçiş noktaları Garipçe ve Poyrazköy mevkiidir. Çevre Yolu bölümü ise malum Anadolu Yakasında ve Avrupa Yakasında olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kınalı Odayeri, Asya Yakası Paşaköy Akyazı, köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümü ise Odayeri, Paşaköy, Poyrazköy, Garipçe kesimidir. Toplam 260 km anayol ve buna bağlı bağlantı yollarında oluşmaktadır. Yaklaşık maliyet 6 milyar Dolar civarındadır, kamulaştırma bedeliyle birlikte.


Garipçe ve Poyrazköy

Seçilen güzergahın tercihinde öne çıkan kriterlerden de bahsetmek istiyorum. Yeşil alanların korunması için İstanbul Boğazı ve yakın çevresinden şehir içine doğrusal bağlantılar projede asgari ölçüde bulunmuştur.

Belgrad Ormanları, Fatih Ormanları, Polonezköy Milli Park gibi orman alanlarıyla tarihi yerlerin korunması temel hedef olarak benimsenmiştir. Kamulaştırma maliyetinin yüzde 75 oranında daha düşük olması dikkate alınan diğer bir kriter olmuştur.


3. Köprü de tamamlanınca Boğaz üzerindeki köprüler bu şekilde olacak.

Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un batı sınırında 41 derece enlem 28 derece boylamında bulunan Kınalı mevkiinde TEM Otoyolu kavşağında başlamakta, kömür ocakları mevkiini katetmekte, İstanbul Boğazı'nı ise 41 derece enlem 29 derece boylamla bir asma köprüyle geçmekte, daha sonra paşaköy mevkiine ulaşarak, 40.8 derece eylem 29.4 derece boylamda Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşmaktadır."


Sarı ile çizilmiş olan bağlantı yollarını ve köprüyü gösteriyor.

Video thumbnail. Click to play.
OYNAT
Sunum Videosu

Geçmişten Günümüze 3. Köprü Tartışması
Son zamanlarda gündemde sıkça yer alan 3. köprü meselesi, aslında ilk 1980'lerin sonunda Bedrettin Dalan'ın 3. Köprü Projesi'ni kamuoyuna sunmasıyla başladı. Daha sonraları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları'nın 3. Boğaz Köprüsü'ne "karşı" tavırları nedeniyle bu konu gündemdeki yerinden bir müddet de olsa düştü. Asıl olarak 1997 yılından bugüne dek gündemdeki yerini koruyan 3. Boğaz Köprüsü Projesi halen daha çözümlenmiş değil ve ne zaman çözümleneceği de ayrı bir tartışma konusu.

1997'den bugüne süreci özetleyen 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili Hürriyet gazetesindeki haberlerden hazırladığımız alıntılar şu şekilde:

"190 Trilyonluk Altyapı Atağı" (2 Eylül 1997)
Öncelikli Projeler
3. Boğaz Köprüsü

Otoyollar: Otoyollarda, Türkiye'nin Kuzey ve Güney'deki ana arterlerindeki bölünmüş yolların tamamlanması ve Kapıkule-Habur arasındaki ağın bitirilmesi hedefleniyor. Gaziantep-Kilis, Diyarbakır-Siverek-Urfa otoyolları, Şanlıurfa-Gaziantep, Antalya-Alanya, Bursa-İstanbul, Bursa-Yalova, Bursa-Karacabey, İzmir-İstanbul, Ankara-Sivrihisar, İzmir-Salihli

Barajlar: Dicle-Kralkızı Barajı,

Organize Sanayi Bölgesi: Gaziantep, Maraş ve Kars'taki Organize Sanayi bölgeleri'nin bitirilmesi, Manisa'daki OSB'nin 3. kısmı, Sivas ve Siirt Küçük sanayi Siteleri

Telekomünikasyon: İnternet'te 500 bin abonelik yeni data ağının geliştirilmesi.

"Çanakkale ve İstanbul Köprüsüne Ortak İhale" (8 Temmuz 1998)
Yapımı için müşteri bulunmayan Çanakkale Boğaz Köprüsü, İstanbul 3. Boğaz Köprüsü inşaatı ile tek bir iş olarak ihale edilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü, her iki köprünün ‘‘yap-işlet-devret'' modeliyle yapılması konusunda Yüksek Planlama Kurulu (YPK) oluruna başvurdu. YPK'dan olurun alınması halinde, her iki köprü yapımı tek bir ihale olarak, uluslararası ihaleye çıkarılacak. Buna göre bu yıl içinde yapımı uluslararası düzeyde ihaleye çıkarılacak olan her iki köprü için tek bir ihale yapılacak. 3. Boğaziçi Köprüsü için çevre yolları ile birlikte bir milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olabileceğini belirten yetkililer, Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün ise 450 milyon Dolar'a malolabileceğini kaydettiler.

"3. Köprü Olacak O Kadar!" (2 Aralık 1998)
Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün Arnavutköy-Kandilli arasında yapılacağını, bu konuda sivil kuruluşların ya da Koruma Kurulu'nun eleştirilerinin göz önüne alınmayacağını söyledi.

Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, ‘‘3. Boğaz Köprüsü projesi hazır. Geriye dönüş yok," dedi.

24 Kasım'da Anadolu Ajansı'nın bir haberine göre Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Boğaz Köprüsü için iki alternatif olduğunu, birinin Arnavutköy-Kandilli, diğerinin de ilk Boğaz Köprüsü'nün güneyi olabileceğini belirtmişti. Önceki gün, Yeni Şafak Gazetesi, 3. Köprü'nün planını ele geçirdiğini duyurarak, Arnavutköy-Kandilli arasında tasarlanan projeyle ilgili ayrıntılar verdi. Buna göre Arnavutköy sırtlarından geçecek olan bağlantı yolu Dereboyu Caddesi'nden Levent'e uzanacak, Zincirlikuyu Mezarlığı'nın altından 1.5 km'lik bir tünelle Kuştepe'ye, oradan da viyadükle Alibeyköy'e uzanacak. Kandilli'de de tarihi yalıların arkasına oturtulacak.

Bilmeden Konuşuyorlar
Görüşüne başvurduğumuz Bakan Topçu, köprünün yapımına karşı çıkan sivil kuruluşları sert bir dille eleştirdi:

‘‘Tarihi doku yok olacakmış. Proje kentin imar planına aykırıymış. Nereden biliyorlar Boğaz'ın katledileceğini? Bunlar şehirciliği, köprünün kente zarar vereceğini nereden biliyorlar? Bugüne kadar kaç esere imza atmışlar? Herkes ağzına geleni söylüyor. Bilmeden konuşuyorlar.''

Topçu, projenin Mimarlar Odası, Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na danışılmadan hazırlandığı iddialarına da şu cevabı verdi: ‘‘İstanbul'a böylesine büyük bir proje yaparken bu kuruluşlara danışacağız diye bir şart yok. Bunların hepsi çığırtkanlıktan ibaret.''

Yeni Hükümete Kaldı
Güzergahın Arnavutköy-Kandilli olduğunu doğrulayan Topçu, yapılacak istimlaklarla ilgili bilgi vermedi:

‘‘Tüm Boğaz'ı SİT alanı ilan eden Kültür ve Tabiat Varlıklarını 3. No'lu Koruma Kurulu'nun onayını aldınız mı?'' sorusuna da şu cevabı verdi: ‘‘Her söylenene kulak asarsak bu ülkeye hiçbir eser kazandıramayız. O nedenle bunları duymuyoruz. Proje hayata geçecek. Kimseden onay almamız da gerekmiyor.''

İhale için onayı Yüksek Planlama Kurulu veriyor. Sonra ihale ilanı verilecek. İlk aşamada ön seçim yapılacak. Uygun firmalardan en erken 1999'un ilk çeyreğinde teklif alınacak.

"Yeter söz milletin"(Yalçın Bayer, 2 Şubat 1999)
3. Köprü Sanki Bir Sır Küpü
Arnavutköylüler, projesi bile bulunmayan 3. köprü "taslağı"nın İstanbullulara dayatılmasının tepkilerini sürdüyor. Her hafta sonu ‘köprüyü istemiyoruz' diye eylem yaparak, ‘‘Geçen hükümetin Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu hesap vermelidir. Gerekirse Sinop'ta eylem yapacağız,'' dediler.

Topçu, dünyanın hiçbir yerinde böyle büyük projelerin kent halkına, sivil toplum örgütlerine ve uzmanlara danışılmadan yapılamayacağından habersiz görünüyor.

Durum bugün de aynı "gizliliğini" sürdürüyor. Yeni Bayındırlık Bakanı Ali Ilıksoy'un bu konuda ne düşündüğü de bilinmiyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş, İstanbullular adına Başbakan Bülent Ecevit'e şu soruları yöneltiyor:

‘‘1- İstanbul Nazım İmar Planı'nda da yer almayan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na ve Boğaziçi Yasası'na aykırı olan 3. Boğaz Köprüsü Projesi konusunda hükümetin görüşü nedir? 2- Bu proje şu anda ne aşamadadır? 3- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın ihale duyurusu yapmaya hazırlandığı doğru mudur? Hükümetiniz, 3. Boğaz Köprüsü'nün alternatifi olan raylı tüp geçişini nasıl değerlendirmektedir?''

"Boğaz'a Üçüncü Köprü ‘Şimdilik' Askıya Alındı" (16 Mayıs 1999)
Avrupa ile Asya'yı üçüncü kez birleştirecek 3. Boğaz Köprüsü projesinde frene basıldı.

Hazine Müsteşarlığı, bütçeye finansman yükü getireceği gerekçesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yeni köprü yapımına yönelik teklifine onay vermedi. Arnavutköy ile Vaniköy arasında yapımı programlanan 3. Boğaz Köprüsü için Hazine Müsteşarlığından olur alamayan Karayolları Genel Müdürlüğü de projeyi şimdilik kaydıyla ‘‘askıya'' aldı. Bu arada Çevre Bakanlığı ile Anıtlar Yüksek Kurulunun da yapımına sıcak bakmadığı 3. Boğaz Köprüsü ile ilgili hazırlıklarını durduran Karayolları Genel Müdürlüğü, yeni hükümet kuruluncaya kadar proje üzerinde yeni bir işlem yapmama kararı aldı.

"Tepki Sonuç Verdi, Boğaza Üçüncü Köprü Silbaştan" (7 Kasım 1999)
İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün güzergahı konusunda kamuoyundan gelen tepkiler sonuç verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın talimatıyla 3. köprünün güzergah ve koridorlarını yeniden gözden geçirecek.

Çevreci kuruluşlarla Karayolları Genel Müdürlüğü arasında ihtilafa sebep olan 3. Boğaziçi Köprüsü etütlerinin yeniden yapılması kararlaştırıldı.

Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın talimatı çerçevesinde 3. köprünün güzergah ve koridorların yeniden gözden geçirileceğini ve ön proje çalışmalarının bu kriterler doğrultusunda yapılacağını söyledi.

İstanbul'un mevcut güzelliklerini ve yeşilini yok edeceği gerekçesiyle çevreci kurum ve kuruluşların güzergah seçimine karşı çıktığı İstanbul 3. boğaz geçişine yönelik ön proje çalışmaları için Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü görevlendirildi.

Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, projenin çevre açısından sıkıntı oluşturmayacak şekilde ele alınacağını ve güzergah araştırması ile koridor kesitlerinin yeniden yapılacağını kaydetti. Yiğit'in verdiği bilgiye göre, koprü ve çevre yolları için belirlenecek olan yeni alan ve güzergahların seçimi, çevre ve doğa faktörleri gözönünde bulundurularak yapılacak.

1 Milyar Dolar
İstanbul'un sürekli artan şehiriçi trafik problemini uzun vadede çözmek amacı ile kurulması planlanan 3. boğaz geçişi projesinin yapımına yönelik fizibilite etüt çalışmalarına ise yer seçimi ve güzergah tespiti yapıldıktan sonra başlanacak. 2000 yılı ikinci yarısından itibaren fizibilite çalışmalarının yapılması hedeflenen köprünün, bugünkü fiyatlarla yaklaşık 1 milyar Dolar'a malolması bekleniyor. Söz konusu yatırım tutarının 600 milyon Dolar'lık bölümünün bogaziçi köprüsü inşaatına, geri kalan kısmının ise çevre ve diğer ilgili bağlantı yollarına harcanması planlanıyor.

Yetkililer, köprünün yapımının ilk etapda ‘‘yap-işlet-devret'' sistemine göre inşa edileceğini, bu sistemin gerçekleşememesi halinde diğer iki köprüde olduğu gibi projenin tamamen dış kredi kaynaklarının devreye alınması ile gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

"Akarcalı'dan Çapraz Sorular" (Yalçın Bayer, 4 Haziran 2002)
ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı üç yıl aradan sonra yeniden oldu-bittiye getirilmek istenen 3. Boğaz Köprüsü ile yıllardır her bakanın hayali olan tüp geçit projeleriyle ilgili olarak ilgili iki bakana "zor sorular" yöneltti.

Bayındırlık'a
Beylerbeyi-Arnavutköy arasında yapılacağını söylediğiniz 3. köprü hakkında İstanbul milletvekillerine bilgi vermeyi düşünür müsünüz? İstanbul ile ilgili büyük bir yatırımı Antalya'da asfalt müteahhitleri toplantısında açıklamak yerine İstanbul'da İstanbullulara açıklamak daha demokratik ve zarif olmaz mıydı? Sizce 3. köprünün esas muhatabı müteahhitler midir, yoksa İstanbullular mıdır? Köprünün maliyeti kaç milyon Dolar'dır? Çevre ve erişim yolları ve istimlak maliyeti nedir? Yeni bir borç yüküne girmemiz normal ve makul mudur? Yeni bir köprü yapımı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan gerekli izin alınmış mıdır? Ayrıca Boğaz Kanunu'na yeni bir köprü yapımına uygun mudur?

Peki, Ulaştırma Bakanı Vural, İstanbul Boğazına tüp geçit projesinin gerçekleşmesiyle 3. köprüye ihtiyaç olmayacağını biz İstanbul milletvekillerine bizzat söylemiş olduğuna göre neden 3. köprü de ısrar ediyorsunuz? Köprü ihtiyacının olup olmadığı için size mi, Ulaştırma Bakanı'na inanalım mı? Yoksa siz tüp geçit projesinin gerçekleşeceğine inanmadığınız için mi 3. köprüde ısrarlısınız?

Ulaştırma'ya (Oktay Vural)

İstanbul'a yapılacak tüp geçit projesiyle birlikte Boğaz'da mevcut köprülerdeki trafik rahatlaması ne kadar olacaktır? İstanbul milletvekillerine verdiğiniz brifingte "tüp geçit yapımı Boğaz'da 3. köprü yapımı ihtiyacını ortadan kaldıracaktır" demenizden üç hafta önce Bayındırlık Bakanı Akcan Boğaz'a 3. köprü yapılacağını açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz? Bayındırlık Bakanı'nın bu konuda bakanlığınıza başvurusu olmuş mudur?

Aynı partinin iki Bakanı İstanbul için hayati derecede önemli ve birbiriyle son derece bağlantılı iki proje için hangi işbirliği ve koordinasyon içindedirler? Bu işbirliği nedir; ne zaman, hangi tarihlerde, hangi uzmanlar arasında hangi toplantılar olmuştur?

"İstanbul'da Üçüncü Köprünün Yeri Sır Gibi Saklanıyor" (13 Kasım 2005)

Arsa spekülatörlerinin rant sağlamasını engellemek amacıyla yapılması plananan 3. Boğaz Köprüsü'nün olası güzergahı sır gibi saklanıyor. Yeni köprünün kuzeyinde olacağı belirtilirken üç güzergah ön plana çıkıyor.

3. Köprünün nereden geçeceği konusunda "mevcut iki köprünün arasına değil, 2. köprünün (Fatih Sultan Mehmet) kuzeyinde olacağı" konusunda mutabakat oluştuğu yönünde bilgi verilirken, güzargahlar konusunda gerek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı gerekse Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinin, köprüden bazı kesimlerin rant sağlamasını önlemek amacıyla, tabir yerindeyse ağızlarını "bıçak açmıyor". 3. Boğaz Köprüsü'nün olası güzergahı, arsa spekülatörlerinin kar sağlamasını engellemek amacıyla açıklanmazken, güzergahlar konusunda değerlendirmeler sürüyor.

3. Köprü, İstanbul Trafiğini de Rahatlatacak
Yetkililer, İstanbul'un artan trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla projeksiyon yapıldığını ve bu kapsamda çalışmalara devam edildiğini hatırlatırken, bu çerçevede 3. Boğaz Köprüsü'nün yapılmasının, İstanbul trafiği sorununu rahatlatmada alternatiflerden biri olarak görüldüğünü ifade ettiler. Bu kapsamda çeşitli etüdler yapıldığını ve güzergah çalışmaları gerçekleştirildiğini anlatan yetkililer, ancak istimlak verilecekse devletin bunu gizlemek isteyeceğine dikkati çektiler.

Köprünün yapılacağı güzergahın açıklanmasının imar maliyetlerini artıracağına işaret eden yetkililer, şu görüşleri dile getirdiler: "Bunu önlemek için, o bölgelerde imar planlarında rezerv noktaları konmaya başlanır. "Şu bölgeden köprü geçecek, buradan verilecek ruhsatlar geçici olsun" denilir, hem vatandaş mağdur olmasın hem de devlet zarar uğramasın diye. Arsa spekülatörleri arsa alıyorlar ve geçici olarak arsalar değerleneceği ve rant sağlayacağı için değer artışı meydana geliyor. Güzergahların gizli tutulması gerekiyor. Bunun için kamuoyuna bilgi verilmiyor, neyin nereden geçeceği belirlense de belirlenmese de kimseye duyurulmuyor."

Üç Güzergah Tartışılıyor
Bu arada İstanbul'da 3. Boğaz Köprüsü geçişi için henüz kesinleşen bir güzergah bulunmazken, ilk haliyle 6 alternatif güzergah, "Nakkaştepe-Ortaköy, Vaniköy-Arnavutköy, Çubuklu-Yeniköy, Beykoz-Kireçburnu, Yuşatepesi-Rumelikavağı ve Garipçe-Poyrazköy" hatlarından oluşuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 3. köprünün "boğazın kuzeyinde" yer alacağını açıklamasından sonra, 6 seçenekten 3'ü elenmiş oluyor. Bir başka deyişle, daha önce açıklanan Nakkaştepe-Ortaköy, Vaniköy-Arnavutköy, Garipçe-Poyrazköy hatları güncelliğini yitiriyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kuzeyinden geçen Çubuklu-Yeniköy, Beykoz-Kireçburnu, Yuşatepesi-Rumelikavağı hatları üzerinde yürütülen fizibilite çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmalar sırasında, trafik sorununun çözümünün yanı sıra maliyet, çevre, tarihi doku gibi unsurlar da dikkate alınıyor.

"10 Yıla Damgasını Vuracak Projeler" (2 Aralık 2006)
Önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak "II. Tüpgeçit, İstanbul 3. Boğaz Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi" projeleri konusunda, yeni yılda somut gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Bayındırlık ve İskan ile Ulaştırma bakanlıklarının programında yer alan projeler için yaklaşık 8 milyar Dolar tutarında yatırım yapılması planlanırken, projelerin "yap-işlet-devret" ya da "yap-işlet" modeli ile hayata geçirilmeleri öngörülüyor.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Boğazı'na inşa edilmesi planlanan 3. köprü ile ön hazırlıkları tamamlayan Karayolları Genel Müdürlüğü, yeni yıla girilmesiyle birlikte bu projesiyle ilgili uluslararası firmalarla görüşmeler yapacak.

Yapımında, bütçe dışında "yap-işlet-devret" ve "yap-işlet" modellerinin gündeme geldiği yeni köprü ile ilgili olarak önümüzdeki yıl içinde uluslararası düzeyde proje ihaleleri açılacak. Bağlantı ve otoyollarla birlikte yaklaşık 1,5 milyar Dolar'a mal olması planlanan yeni köprünün yapımı için çok sayıda yabancı şirketin şimdiden Karayolları Genel Müdürlüğü ile ön görüşme yaptığı ve bu firmaların ihale sürecinin başlamasını bekledikleri öğrenildi.

"Cimbom'a Riva Piyangosu" (18 Temmuz 2007)
G.Saray'ın Riva arazisine talihkuşu kondu. 3. Boğaz Köprüsü Projesi Riva'nın fiyatını üçe katladı.

Seyrantepe projesi için bugün resmi başvurular yapılacak. TOKİ'ye başvuracak olan şirketler, stadın yapımı için hazırladıkları projeleri sunacak. TOKİ, verilen projeleri teknik olarak inceledikten sonra ilk üçe giren şirketlerle mülakat yapacak ve 2-3 haftalık bir süre içerisinde proje sahibini bulacak.

Sarı kırmızılılar projenin hangi şirket tarafından alınacağını merakla beklerken Riva arazisine resmen talihkuşu kondu. Kentsel Tasarım Projesi kapsamında okul, hastane gibi projelerin yer aldığı Riva için gelen yeni bir haber sarı kırmızılıları çok sevindirdi. Üçüncü Boğaz Köprüsü projesinin, Riva'yı da kapsaması arazinin değerini daha şimdiden arttırdı. Sarı kırmızılılar Riva ile ilgili tüm projelerin bitmesini bekleyecek. Yöneticiler Riva'nın değerinin en az üçe katlanacağını ve kulübe büyük bir gelir kaynağı olacağını söylüyor.

"3. Köprünün Güzergahı Belli" (10 Şubat 2008)
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün güzergahının belirlendiğini ancak spekülatörlere fırsat vermemek için açıklamak istemediğini söyledi. Yıldırım, "Üçüncü köprü ve onun güzergahı, mevcut köprülerin daha kuzeyinde olacak, o kesin" dedi.

Buna benzer başka altyapı projeleri de var. 3. Boğaz Köprüsü ve Çanakkale Geçişi, Ankara-İzmir, Eskişehir-Bursa, Denizli-Antalya, Ankara-Adana otoyolları var sırada. Demiryollarında önemli projeler var. Amacımız, Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak, insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek bu büyük projeleri daha fazla zaman kaybetmeden gerçekleştirmek."

"İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün güzergahı belli oldu mu?" sorusu üzerine, güzergah alternatiflerinin hepsinin değerlendirildiğini, çevresel etki değerlendirmelerinin de yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Alternatiflerden birine karar verildi. Ama onu açıklamayalım. Spekülatörlere fırsat vermeyelim. Üçüncü köprü ve onun güzergahı, mevcut köprülerin daha kuzeyinde olacak o kesin. Ama nokta olarak şu anda ifade etmemizin bir yararı yok" diye konuştu.

Tüm bu tartışmaların sonucuna bakıldığında, hangi dönem ya da hangi hükümet iktidarda olursa olsun hep aynı şeyler yazılıp, çiziliyor.

Hatta şimdileri, 1997'den bugüne dek uzayan 3. Boğaz Köprüsü konusu bazı karikatür dergilerine kapak bile olmuş durumda.










YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.