Haberler

İstanbul'un rengi erguvan

Tarih: 30 Nisan 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Sevim Şentürk
Boğaz'ın tadını çıkarmak istiyorsanız şairlerin hiç vazgeçmediği erguvan çiçeğinin İstanbul'a rengini verdiği şu günleri tercih edin. Bizden söylemesi! Erguvan ağaçlarının pembeli morlu çiçekleri sadece 20 gün yaşıyor. Nerelerde gezeceğinize gelince... İstanbul'daki koru ve bahçeler bu renge doymak için gidilesi yerlerden.

Kara kuru mürdüm rengi dalları olan bir ağaç, erguvani bir renge bürünmüşse bir sabah, bilin ki İstanbul için bahar iyiden iyiye kendini hissettirmeye başlamış, Boğaziçi'nde gezintiye çıkmanın vakti gelmiş demektir. Evet, İstanbul için aylar erguvan zamanını gösteriyor. Beklemeye gelmez. Bir bakmışsınız Boğaziçi'nin her bir yanı erguvani çiçeklerle donanmış, bir bakmışsınız bu çiçekler yerlerini yeşil yapraklara bırakmış. Erguvanlar zariflikleriyle İstanbul'u ancak 20 gün kadar süsleyecek. Ziya Osman Saba'nın söylediği gibi: "Düşünceli yürürken bir yol dönemecinde/Çıkacak önümüzde beyaz dallarla bahar/hatırlatacak bize şen çocukluğumuzu/erguvanlı bir bahçe, mor salkımlı duvar." İstanbul'un güzelliğini bir de erguvani gelinliğini giymiş olarak görmek istiyorsanız vakit, Hilmi Yavuz'un dediği gibi "Erguvan bürümüş zaman"dır.

İstanbul'un rengi ezelden beri erguvanidir. Yine Ahmet Hamdi Tanpınar, 'Beş Şehir'de; "Gülden sonra bayramı yapılacak bir çiçek varsa o da erguvandır." der. Senelerdir Boğaziçi'nde 'Erguvan Bayramı' kutlanır. Erguvan dostlarınca Boğaz'ın sırtlarına yeni erguvanlar yetişmesi için tohumlar atılır. Boğaz turları düzenlenir ve İstanbul bir de erguvani güzelliğiyle seyredilir. Tabii bu herkese nasip olmayacak bayramın tadını çıkarmak bizim elimizde. Erguvan İstanbul Derneği'nin manevi kurucusu rahmetli Süheyl Ünver, bir yazısında İstanbulluların erguvanın tadını çıkarması gerektiğini şu sözleriyle anlatır: "Erguvanı Boğaz'da görmeli, karadan geçip gitmek olmaz. Bu hem Boğaz'a hem erguvana hakarettir."

Öyleyse baharınızı mor-pembe arası renklerle süsleyen İstanbul'un kıymetini bilin. Bu yüzden şimdi vakit hem kendi yerinize hem de İstanbul'u bu mevsimde göremeyenlerin yerine erguvanlarla bayramlaşma vakti.

Avrupa yakasında çıkacağınız yolculukta, Dolmabahçe'de görünen bir iki erguvan öbeğine pek bel bağlamayın çünkü esas erguvan topluluğu Yıldız Parkı'nın girişinde bekliyor. Buradan sonra Ortaköy'ün bir iki yerinde gördüğünüz mor çiçekler Kuruçeşme'de sıra sıra bekler sizin gelmenizi. Arnavutköy'de ise artık iyiden iyiye erguvan bayramının başladığını fark edersiniz. Fakat Bebek'e geldiğinizde erguvanlar ile mavi suların oluşturduğu bir cennete düşmüş gibi hissediverirsiniz kendinizi. Rumeli Hisarı'na doğru yol almaya başladığınızda ise yüzünüzde bir hayret ifadesi belirir çünkü burada karşılaştığınız erguvanlar, "Şimdiye kadar gördüklerim erguvan değil miydi?" duygusu uyandırır sizde. Zira Aşiyan ve Hisar bakışlarınızı esir alacak kadar görkemli erguvani bir elbise giyinmiştir üstüne. Erguvanlara hayretle bakışınız Emirgan ve İstinye Korusu'na kadar devam eder. Malum, Emirgan Korusu erguvanların da yoğun olarak görüldüğü, ailecek ya da tek başınıza Boğaz'ın keyfini çıkartabileceğiniz bir yerdir.

Boğaz'ın Anadolu yakasına gelince... Boğaziçi Köprüsü'nün ayağına inip Beylerbeyi'nden başlayın yürümeye. Burada yapmanız gereken ilk şey Avrupa yakasındaki erguvanlara bir de Beylerbeyi tarafından bakmak. Zaten burada başlayacağınız erguvan bahçeleri yolculuğu oldukça asil karşılar sizi. Artık oturup, yudumladığınız çay eşliğinde tabiatın tadını çıkarmanın vakti gelmiştir; Çubuklu, Hidiv Kasrı, Kanlıca tepeleri, Mihrabad Korusu ve Küçüksu Sevda Tepesi'nde. Vaniköy ve Fethipaşa korularında ise öbek öbek morlu pembeli erguvan ağaçlarına denk gelseniz de Rumeli Hisarı'ndaki gibi bir yoğunluk yoktur.

Erguvanlar sadece Boğaziçi'nde de değil ayrıca Sultanahmet'te Halide Edip Parkı, Topkapı Sarayı ile Aya İrini önü ve Gülhane Parkı'nda birtakım saray erguvanlarına rastlayabilirsiniz. Anadolu yakasında ise Fenerbahçe Parkı ve Anadolu Hisarı'nda dostlarınızla erguvanlı sohbetlere dalabilirsiniz.

Erguvanları, boğaz turu eşliğinde her iki yakadan seyretmek istiyorsanız, şunu baştan söyleyelim daha önceki yıllarda olduğu gibi erguvan bayramına özel turlar yok. Ama İDO'nun Boğaz turları erguvanlarla bayramlaşabileceğiniz bir ziyafet yaşatabilir. Eğer İDO'nun iki saat kadar süren kısa Boğaz turlarına katılmak istiyorsanız her gün saat 14.30'da Eminönü'nden, 14.50'de ise Üsküdar'dan vapur kalkıyor. Yok eğer "Boğaz'ın tadını uzun süreli çıkarmak istiyorum." diyorsanız, İDO'nun yaklaşık 6 saat süren Eminönü, Beşiktaş, Kanlıca, Yeniköy, Sarıyer, Anadolu Kavağı, Rumeli Kavağı'na uğrayarak gittiği 25 liralık turları var. Bu turların saatleri hakkında www.ido.com.tr'den bilgi alabilirsiniz.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.