Haberler

Ali Sami Yen ihalesinde şok!

Tarih: 25 Mayıs 2010 Kaynak: Cumhuriyet
İkinci ihalenin teklif zarfından, rakamın düşük gerçekleşmesi gerekçesiyle iptal edilen ilk ihaledekinden bile daha düşük bir rakam çıktı.

İstanbul- İlk ihalenin iptal edilmesinin ardından ikinci ihale bugün başladı. 8 firma şartname almış olmasına rağmen ihaleye sadece iki firma katıldı: Aşçıoğlu Grubu ve Teknik Yapı. İhale Komisyonu teklif zarflarını açtı.

İhaleye zarflardaki tekliflerin değerlendirilmesi amacıyla ara verildi. Daha sonra yapılan açıklamada en yüksek teklifi 387 milyon TL ile Aşçıoğlu İnşaat'ın verdiği açıklandı. Ayrıca Aşçıoğlu 900 milyon liranın üzerinde kâr elde ederse bunun yüzde 43'ünü TOKİ'ye vermeyi teklif etti. Teknik Yapı'nın teklifi 92 milyon TL'de kaldı. Teknik Yapı 249 milyon lira gelir hedeflediğini bildirdi. Bu rakamın üzerindeki gelirin yüzde 37'sini Teknik Yapı TOKİ'ye vermeyi teklif etti. İhale arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle yapıldı.

Kesin satış cuma günü gerçekleşecek. Teklifi uygun görülecek talipliler ikinci oturuma davet edilecek.

Önceli talep iptal edilmişti
Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Ali Sami Yen Stadyumunun arsasının satışı amacıyla daha önce düzenlediği ihalede, en yüksek teklifi 416 milyon 500 bin lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu vermişti.

TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu başkanlığında yapılan ihale, yaklaşık 15 dakika sürmüştü. 407 milyon 25 bin lira muhammen bedeli ile açılan ihalede 250 bin liralık artırım aralığı uygulanmıştı. Nurol-Aşçıoğlu OGG 416 milyon 500 bin liraya çıkmış ve Özyazıcı İnşaat bu seviyede bir ara istedikten sonra dönüşte yeni teklif vermeyeceğini bildirmişti. Böylece ihale teknik olarak sonuçlanmış, daha sonra yapılan değerlendirmede Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu arsası için verilen 416,5 milyon liralık teklifi, ''iyi ama yetersiz'' bulmuş ve ihaleyi iptal etmişti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ''Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm'' demişti.

Ali Sami Yen için Açşıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı ''arsa değeri'' olarak iyi bulduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etmişti: ''Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz, bunun için hâsılat paylaşımı yöntemini deneyeceğiz. En kısa sürede hâsılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkıyoruz.''

Ali Sami Yen arazisi
İstanbul-Şişli'de bulunan 34 bin 640,43 metrekare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı olan Ali Sami Yen arazisi ihale şartnamesi gereği 10 dönümden fazlası yeşil alan olarak yapılacak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.