Haberler

Esnafa eziyet devlete ya-kış-maz!

Tarih: 31 Mayıs 2010 Yazan: Menekşe Ataselim
Ali Sami Yen arazisinde yeniden şansını deneyen TOKİ'ye en yüksek teklif 461.5 milyon lira ile Aşçıoğlu'ndan geldi. Rakam yine düşük bulunurken TOKİ Başkanı Bayraktar'ın "Ne kadar zamandır kendimizi parçalıyoruz. Esnafa eziyet etmek devletin terbiyesine yakışmaz" sözü yorgunluğunu gözler önüne sererek ihalenin sonucuyla ilgili sinyaller verdi
29 Mayıs 2010 Cumartesi, 11:29:10

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), dün hasılat paylaşımı modeliyle tekrar ihaleye çıkardığı Ali Sami Yen Stadı arazisi için teklif 461.5milyon TL'ye yükseldi. Önceki ihalede yetersiz bulunduğu için kabul edilmeyen 416.5 milyon TL'nin üzerine böylece 45 milyon TL daha koyulmuş oldu. Ancak, satış ihalesindeki rakamla rekabet etmesi için en az yüzde 20 üzerine çıkması beklenirken, daha düşük kalan fiyat nedeniyle yine ‘iptal' sesleri yükselmeye başladı. Sektör temsilcileri ve değerleme uzmanlarının çoğu bu görüşü seslendirirken ihale sonrası Habertürk Gazetesi'ne konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, olaya ilginç bir yorum getirdi.

Bayraktar, "Esnafa eziyet etmek devletin terbiyesine yakışmaz" diyerek, bir anlamda ihale süresinden herkesin yorulduğuna işaret etti.

Aslında 6'ncı İhale
Bayraktar'ın açıklaması teklifin kabul edileceğine yönelik bir sinyal gibi algılanabilir. Çünkü, aslında dün gerçekleştirilen, Ali Sami Yen'in ikinci ihalesi değil. 1997'de stadın yıkılıp yeniden yapılması fikri ile başlayan, 2006'da Seyrantepe'deki arazi ile
takasın gündeme gelmesi ve 2007'de TOKİ'nin olaya dahil olmasıyla giderek daha büyük bir yumak haline gelen olaylar dizisinde stat tam 6'ncı kez ihaleye çıkıyor. Üstelik son iki seferde koşullar çok daha uygun. Çünkü işin içinde Seyrantepe'de stat yapmak yok artık. Buna rağmen TOKİ umduğu katılımcı sayısını bir türlü yakalayamadı; beklediği yüksek teklifleri alamadı. Kimi zaman kamuoyu baskısıyla, kimi zaman da mali nedenler yüzünden daha fazla kazanmak için ihaleleri iptal eden, yatırımcılara çağrıda bulunan, hatta özel davet mektupları yazan TOKİ, karşılık bulamadı. İşte böyle bir ortamda Erdoğan Bayraktar da daha fazla diretmenin anlamsız olduğu sonucuna varmış olabilir.

Peşin Ödeyebilir
Onay ihtimalini güçlendiren bir başka unsur da dün en iyi teklifi veren Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu'nun açıklamaları. Sonucu değerlendirmesi için görüştüğümüz Aşçıoğlu, şartnamenin verdiği ‘satın alma' hakkını değerlendirmek istediğini söyledi. Aşçıoğlu, "Burada, ‘İstekli, önerdiği parayı ödeyerek araziyi satın alabilir' diyor. Ben bu hakkı kullanacağımgibi. Ancak vadeli mi, peşin mi, ona karar
vermedim" dedi. Bu durumda, hasılat paylaşımı ihalesi, ilk ihaleden 45milyon lira yüksek bir fiyatlar yine direkt satışa döner ve TOKİ bunu makul bulabilir.

Ancak İdare, tüm bunlara rağmen, yine rakamın yetersizliğini göz önünde bulundurur ve yeni talip çıkabileceğine ihtimal verirse tabii ‘İptal' kararı da çıkarabilir. Sonuç 10 gün içinde belli olacak.
Dün yapılan ihalede Aşçıoğlu, ilk teklifindeki 387milyon TL'lik payı 1.2milyar TL'lik hasılattan TOKİ'ye yüzde 45, yani 461.5 milyon TL önererek yükseltti. İkinci katılımcı Teknik Yapı ise TOKİ'ye 971milyon 428 bin TL'lik toplam hasılatın yüzde 43.41'ini, yani 421milyon 428 bin TL önerdi.

Aşçıoğlu: 45 Milyon TL Fazla Verdim Bence Kabul Edilecektir

İlk ihalede 416.5 milyon liralık teklifi az bulunduğu için kabul görmeyen Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, bu defa da en yüksek teklifi sundu. Hasılat paylaşımı ihalesinde miktarı 461.5 milyon liraya çıkaran Aşçıoğlu, "30-40 milyon lira eksik demiştiler. 45 milyon lira verdim. Bu, kesinlikle kabul edilecek rakamdır. Bunu kabul etmemeleri mümkün değil" dedi. "Ben şimdiden hazırlıklarıma başladım" açıklamasını yapan Aşçıoğlu, şöyle devam etti:

Afet Merkezi Kuracak
"Likör arazisi de dahil, yaptığım plana göre, 60 dönümlük toplam arazi üzerinde sadece 9 dönümde bina yükselecek. Kalan 51 dönüm yeşil alan olacak. 550 milyon dolar yatıracağım. Ayrıca, ben burada 30 dönümlük bodrum katında belediyeye bir otopark ve gerekirse afet merkezi olarak kullanılacak bir yer yapacağım. Bu da metrekaresi bin dolardan 30 milyon dolar eder. Ayrıca 20 dönüme yakın yerde kamu için rekreasyonu ve yeşil alanları de ben yapacağım. bunlar da göz önüne alınmalı. Madem burası bu kadar değerli, niye kimse para vermiyor. Yandaki araziye sahip olduğumdan mecbur olmasam ben de vermem. Fiyat yüksek, ekonomik ortam kötü..."

461 Milyon TL'lik Teklif 416 Milyondan Büyük mü?
Ali Sami Yen Stadı için açılan yeni ihalede en yüksek teklif 461.5 milyon TL oldu. TOKİ'nin yetersiz bulduğu için iptal ettiği ihalede ise tutar 416 milyon TL seviyesindeydi. Bu kez TOKİ gelir paylaşım modeli ile ihale yaptı ve ilk ihaleye oranla çok daha yüksek bir tutarı kasasına koymak için yola çıktı. İlk ihalede yatırımcı için iki seçenek bulunuyordu. Yatırımcı ya parayı peşin ödeyecek ya da yüzde 20'si peşin geri kalanını eşit taksitlerle her ay ödeme yapmak suretiyle 48 ayda TOKİ'nin kasasına koyacaktı. Yatırımcı açısından 416 milyon TL'lik ihalenin
maliyeti 4 yılda ödemeyi seçerse yıllık yüzde 10 faiz üzerinden hesap edildiğinde 488 milyon liraya denk gelecekti. Dünkü ihaledeki şartlara göre yatırımcı ihale bedelinin yüzde 20'sini peşin ödeyecek. 12, 18, 24, 30'uncu aylar sonunda ihale bedelinin yüzde 15'ini, 36 ve 48'inci ayların sonunda ise yüzde 10'unu ödeyecek.

Baş Başa Fiyat Ne?
Dünkü ihale şartlarına göre taksit tutarları projeden elde edilen gelirden ödenirse TOKİ yatırımcıdan vade farkı almayacak. Aksi olursa TOKİ taksit tutarlarını TÜFE+ÜFE ortalaması kadar artıracak. Peki 4 yılda ödenecek 461.5 milyon liralık teklifin TOKİ için bugünkü değeri nedir? Yıllık yüzde 10 faizle vadeler dikkate alınarak yapılan hesaplamada 461.5 milyon TL bugüne indirgenirse değeri 395 milyon liraya geliyor. Yani tutar ilk ihaledeki 416 milyon liranın altına iniyor. Dünkü ihale bedelinin ilk ihaledeki tutarın altında kalmaması için ise başa baş rakamının yıllık yüzde 10'luk para maliyeti dikkate alındığında en az 495 milyon lira olması gerekiyor. Ancak unutulmaması gereken iki nokta var.

Birincisi yatırımcı dünkü ihale bedelini peşin ödeme yolunu seçerse ilk ihaleye oranla dünkü rakam avantajlı hale geliyor. İkinci nokta ise proje beklenenin üzerinde hasılata ulaşması halinde TOKİ'nin kasasına girecek tutarın daha da artacağı gerçeği.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.