Haberler

Tayyare Apartmanları

Tarih: 3 Kasım 2005 Kaynak: Türkiye
Laleli’ de Tayyare Apartmanları olarak bilinen binaların daha önceki adı Harikzedegan Apartmanları imiş.
918’de İstanbul, düşman işgalini beklerken bir başka felaketi daha yaşamış; en büyük yangınlardan biri çıkmış. Cibali, Altımermer ve Fatih’teki birçok ev bu yangında kül olmuş.
Sokaklar malını mülkünü kaybetmiş, canını kurtarmış yangınzedelerden geçilmez olmuş. İstanbullular’ın bağışlarıyla harikzedeganın (yangınzedelerin) hiç olmazsa bir kısmına başlarını sokacak evler yapılması planlanmış.

Bir yardım toplama kurulu oluşturulmuş.
Evkaf Nezareti 911 yangınında kül olan Koska Madresesi’nin arsasını vermiş.
Devrin meşhur mimarlarından Kemalettin Bey, Laleli’deki bu arsaya, altışar katlı dört blok... Toplam 124 daire tasarlamış. İstanbul’ daki ilk betonarme inşaat..İlk toplu konut..Başlayan inşaat 922’de bittiğinde Osmanlı da bitmiş..
Harikzedegan Apartmanları yangınzedelere verilmemiş, THK’ ya devredilmiş.
Bu devirden sonra adı da Tayyare Apartmanları olmuş.
Herkesin gözü bu evlerdeymiş. Herbirinin müstakil kömürlüğü, çamaşırlığı, kimi üç kimi beş odalı daireleri, avludaki merdivenle çıkılan üst katları, iç avludaki kat kat balkonları, üstü kapalı terasları mahrumiyet yıllarında cazibeymiş insanlar için.

Harap haldeydi ama 985 yılına kadar bu apartmanlarda oturanlar vardı.
985’te özel bir anlaşma ile yirmi yıllığına sadece otel olarak restore edilmek üzere içinde Net Turizm’in de olduğu bir gruba devredilmiş. önemli bir para harcanarak (26 milyon dolar) restore edilmiş ve otel olarak hizmet vermeye başlamış.
Sonra THK ile ihtilaf çıktı. Sonu nasıl bağlandı bilmiyorum.
Tayyare Apartmanlarının hikayesi yine en masum olanı..Hiç olmazsa bağışlarla yapılmış..Bağışlar yerine ulaşmamış ama doğrudan şunun bunun malını gasp yok işin içinde.
O dönemde ondan önce ve sonra şahıs, vakıf, hanedan nice mülkler çeşitli yollarla el değiştirmiş. Belki de bunların ahı İstanbulu bu hale getirdi.
Bugün bile “vakıflara ait yer” denilince insanların ilk aklına gelen hassasiyet olmuyor.
Bu talan ve gasp hastalığının derinlerde bir sebebi vardır.. Eskiler bitince hazine arazilerinin talanı başlamış. Hazine arazileri nasıl hazinenin arazisi olmuş...Çok ilginç, buradaki hastalığı Kuzey Kıbrıs’a da taşıdık biz.
.....
Bazan acımasız bir diktatör olduğumu hayal ediyor, gasp edilen, gayrimeşru yollardan ele geçirilen, üstüne yatılan ne kadar mülk varsa sahiplerinin vârislerine devretme hesapları yapıyorum ama işin içinden çıkamıyorum.
.....
Bayramınız mübarek olsun.
Takvim
<<Ocak 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.