Haberler

Ali Sami Yen ihalesinde son karar!

Tarih: 21 Haziran 2010
Aşçıoğlu Grubu'nun kazandığı ihaleyle ilgili sonucu TOKİ Başkanı açıkladı.

AA'nın haberine göre TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasının gelir paylaşımı yöntemiyle satılması ihalesinde Aşçıoğlu firmasının teklifini uygun bulduklarını açıkladı. Bayraktar, Seyrantepe'nin üzerini kapatmayacaklarını, orada başka iyileştirmeler yapacaklarını söyledi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), hasılat paylaşımı modeliyle tekrar ihaleye çıkardığı Ali Sami Yen Stadı arazisi için en yüksek teklif 461.5milyon TL ile Aşçıoğlu Grubu'nun olmuştu. Önceki ihalede yetersiz bulunduğu için kabul edilmeyen 416.5 milyon TL'nin üzerine böylece 45 milyon TL daha koyulmuştu. Ancak, satış ihalesindeki rakamla rekabet etmesi için en az yüzde 20 üzerine çıkması beklenirken, daha düşük kalan fiyat nedeniyle yine ‘iptal' sesleri yükselmeye başlamıştı. Sektör temsilcileri ve değerleme uzmanlarının çoğu bu görüşü seslendirirken ihale sonrası Habertürk Gazetesi'ne konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, olaya ilginç bir yorum getirmişti. Bayraktar, "Esnafa eziyet etmek devletin terbiyesine yakışmaz" diyerek, bir anlamda ihale süresinden herkesin yorulduğuna işaret etmişti.

Bayraktar, Seyrantepe spor kompleksinin ''üzerinin kapatılması'' tartışmalarına da son noktayı koyarak, ''Stadın üzerini kapatmayacağız, başka iyileştirmeler yapacağız'' dedi.

Erdoğan Bayraktar, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasının satışıyla ilgili ihaleyi sonuçlandırmak için, ihalede oluşan durumu, protokolün taraflarından olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne (GSGM) bildirdiklerini, GSGM'nin de ihaleyle ilgili uygun görüş verdiğini söyledi.

Bunun üzerine ihaleyi onayladıklarını bildiren Bayraktar, ''Toplam 1 milyar 25 milyon 555 bin lira satış geliri üzerinden 461 milyon 500 bin lira idare payı, ayrıca artan gelir fazlasının da yüzde 45,10'unun TOKİ'ye verilmesi taahhüdü dikkate alındığında, TOKİ'nin gelirinin 500 milyon liraya yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Bu konuda firmayla da görüştük, şimdilik bu gelir 475 milyon lira olarak hesaplanıyor. Ama projenin gerçekleşmesine bağlı olarak daha da artacaktır'' dedi.

Ali Sami Yen Stadyumu arsasının gelir paylaşımı yöntemiyle satışı ihalesinde, 28 Mayıs'ta yapılan ikinci oturumunda, Aşçıoğlu firması, toplam 1 milyar 25 milyon 555 bin lira satış geliri üzerinden 461 milyon 500 bin lira idare payı önermişti. Firma, satış gelirinin 1 milyar 25 milyon 555 bin liranın üzerine çıkması halinde, gelir fazlasının da yüzde 45,10'unu TOKİ'ye vermeyi taahhüt etmişti.

Edinilen bilgiye göre, Seyrantepe Projesi'nde, özellikle stadın üzerinin kısa sürede kapatılması gündeme gelince, masrafların artması üzerine, TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasından sağlanacak gelirin 500 milyon liranın üzerinde olması gerektiği yönünde hesap yaptı. Bu amaçla, son ihalede en yüksek teklifi veren Aşçıoğlu firmasıyla da teklifin artırılması konusunda görüşüldü. Firma, idare payını değiştirmezken, projenin gerçekleşmesine bağlı olarak satış gelirlerinin yükselebileceğini, dolayısıyla buradan TOKİ'ye yüzde 45,10'luk pay kapsamında ödenecek paranın artabileceğini ifade etti.

SEYRANTEPE'NİN ÜZERİNİ TOKİ KAPATMAYACAK
TOKİ Başkanı Bayraktar, Seyrantepe Stadyumu'nun üzerinin kapatılmasıyla ilgili tartışmalara da son noktayı koydu.

Bayraktar, protokolde olmasına karşın Seyrantepe'nin üzerini kapatmayacaklarını bildirirken, ''Orada başka iyileştirmeler yapacağız ama üzerini biz kapatmayacağız'' dedi.

Seyrantepe spor kompleksi projesinin maliyetinin, yan yollar, kamulaştırmalar, hak sahiplerine verilecek konutlar dikkate alındığında giderek arttığına işaret eden Bayraktar, ''Bizim yapacağımız iyileştirmelerin maliyeti de oldukça yüksek. Bu iyileştirmeler stadın üzerinin kapatılmasından önemli. Üzerinin kapatılması şu aşamada çok da işlevsel değil. Ayrıca sonuçta bu bir kulüp stadı. Başka kulüpler de var'' diye konuştu.

Seyrantepe Spor Kompleksi'nin üzerinin kapatılmasının maliyetinin, ihale tutarının yüzde 10 üzerine çıkması halinde TOKİ'nin yeni ihale yapması gündeme gelmişti. Ancak TOKİ, stadın üzerinin kapatılmasından vazgeçti.

Galatasaray'ın 2011 yılından itibaren maçlarını yapması planlanan ve 29 Ekim 2010 tarihinde tamamlanması öngörülen Türk Telekom Arena'nın inşaatında önemli aşamaya gelinirken, Mayıs ayında yapılan tanıtım toplantısında da ''çatı'' tartışması yaşanmıştı.

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, tanıtım toplantısında, ''şu anki ihale içinde açılır-kapanır çatı bulunmadığını, Galatasaray Kulübüyle görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, ''Çatının çelik konstrüksiyununu zaten yapıyoruz, tribünlerin üstü kapalı. Ancak biz burada açılır-kapanır çatının daha sonra montajını kolaylaştıracak tüm altyapı imalatını da yapıyoruz. Çatının durumu bilahare yakın bir gelecekte netleşecek. Zaten inşaatla açılır-kapanır çatının aynı tarihte yetişmesi mümkün değil'' ifadelerini kullanmıştı.

461,5 MİLYON LİRANIN YÜZDE 20'Sİ 30 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK
Ali Sami Yen stadyumunun arsasının satış ihalesi şartnamesine göre, teklif edilen arsa satış karşılığı idare payının yüzde 20'si (92,3 milyon lira) sözleşme tarihinden itibaren 30 gün içinde, yüzde 15'i bir yıl içinde, yüzde 15'i 540 gün içinde, yüzde 15'i 720 gün içinde, yüzde 15'i 900 gün içinde, yüzde 10'u 1140 gün içinde, kalan son yüzde 10'luk bölümü de 1325 gün içinde olmak üzere, yaklaşık 4 yılda ödenecek.

Ali Sami Yen Stadyumunun arsasında toplam 138 bin 600 metrekarelik inşaat yapılabilecek. İstanbul-Şişli'de bulunan 34 bin 640,43 metrekare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı olan Ali Sami Yen arazisinin 10 dönümden fazlasının yeşil alan olarak değerlendirilmesi öngörülüyor. Rekreasyon, park ve ticaret, turizm alanı olarak planlanan alanın imar planı halen yürürlükte. Arsa üzerinde emsal bedel, brüt parsel üzerinden E=2,50 olarak gösteriliyor. Bu çerçevede, 52 bin metrekare bodrum, 86 bin 600 metrekare yer üstü olmak üzere toplam 138 bin 600 metrekare iskan edilebilecek şekilde inşaat yapılabilecek.

Arsada, otel, iş merkezi, rezidans, ofis, büro, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, eğlence merkezi, çok katlı mağaza, müze, kütüphane, sergi salonu, kültür tesisleri, restoran, gazino, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar yer alabilecek alanlar, planda yaklaşık 23 bin 100 metrekare olarak görünüyor. Alanın 10 bin metrekarelik bölümü rekreasyona ayrılırken, burada 500 metre kare inşaat yapılabilecek. Bu alanda, çeşmeler, oyun alanları, otoparklar ve yeşil bitki örtüsü yer alabilecek. Avan projesine göre büfe, lokanta, gazino, çayhane gibi tek katlı ve yüksekliği 3,5 metreyi geçmeyen, geçici yapılar yapılabilecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.