Haberler

Ege'ye ikinci Meryem Ana

Tarih: 25 Haziran 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Osman Akça
Marmaris'teki Kameriye Adası'nda bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi kilise, Marmaris Ticaret Odası tarafından restore edilerek inanç turizmine kazandırılacak.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Selimiye köyü yakınlarındaki Kameriye Adası'nda bulunan ve her yıl, başta Ortodokslar olmak üzere binlerce turistin akınına uğrayan bin 800 yıllık tarihi kilise, Marmaris Ticaret Odası tarafından restore edilerek inanç turizmine kazandırılacak.

Hoşgörü kenti

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, restorasyonun ardından etkili bir tanıtımla Kameriye Kilisesi'nin ikinci 'Meryem Ana' olabileceğini belirtti. Marmaris'e araçla 45 dakika mesafedeki Selimiye köyünde 1. derece doğal sit alanı olan Kameriye Adası'ndaki tarihi kilisenin restore edilerek inanç turizmine kazandırılması için Marmaris Ticaret Odası tarafından proje hazırlanarak 27 Nisan 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderildi. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından incelenen projenin onaylanması halinde restorasyon için gerekli bütçe oluşturularak çalışmalara başlanacağı bildirildi.

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, bölgedeki tarihi değerlere sahip çıkmayı ve turizme katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, "2001'de Kameriye Kilisesi restorasyonu için Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından proje hazırlanmıştı. Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği ve Marmaris'teki Robinson Hotel, sponsorluğu kabul etti. Ancak restorasyon projesine ek olarak hazırlanan eğitim merkezi projesinden dolayı tüm proje reddedildi. Şimdi yeniden girişimlere başladık. Restorasyona onay gelmesi durumunda, sponsorları ve Marmaris'i harekete geçirmek için adım atacağız" dedi.

Profil değişecek

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Başkanı İsmail Özbozdağ da, yapılacak restorasyon çalışmasının bölge turizmi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Marmaris'e gelen 1.5 milyon turistin yüzde 90'ının eğlence turizmi amacıyla geldiğini ifade eden Özbozdağ, "Restorasyon sonrası inanç turizmi, müşteri profilimizi geliştirecek. Bu sayede tek tip müşteriyi aşarız. Kameriye Adası restorasyon, iyi bir tanıtım ve altyapıyla ikinci bir Meryem Ana olabilir. Muğla'nın Türkiye turizm gelirlerindeki payının yüzde 10'dan 15'e çıkacak. Muğla çok önemli inanç ve tarihi merkezlere sahip. Tümünün ayağa kaldırılması ve bir yol haritası hazırlanması gerekiyor. Böyle bir girişimden dolayı Marmaris Ticaret Odası'nı kutluyorum" dedi.

Mum yakılıp dilek tutuluyor

Ortodoks kaynaklardan edinilen bilgilere göre Ortodoksların Kameriye Kilisesi'ni tercih etmelerinin başında, bir Ortodoks kilisesinde İsa'nın huzurunda evlenmenin, evliliği bir işlemden öte kutsal bir bağ haline getirdiğine inanmaları. Ayrıca Avrupa dışında bir Ortodoks kilisesinin Marmaris gibi düğün turizmiyle ünlü bir turizm merkezinde olması da ayrı bir tercih sebebi. Gelen turistler Kameriye'de tutulan dileklerin kabul göreceğine de inanıyor. Kilise önündeki zeytin ağacına kağıt mendil bağlayıp, İsa figürü önünde mum yakarak dilek tutuyor. İngiliz Veliaht Prensi Charles da, 9 yıl önce Kameriye Adası'na gelerek kiliseyi ziyaret etmişti.

Efes, Pompei'yi tahttan indirdi

Geçen yıl 2 milyon kişinin ziyaret ettiği, antik kentler arasında ziyaretçi sayısı bakımından uzun yıllar birinciliği elden bırakmayan, İtalya'daki Pompei kentini tahtından indiren Efes'te, bu sezon ziyaretçi sayısının 2.5 milyona ulaşması hedefleniyor. Dünyanın en büyük açık hava müzesi olma özelliğini de taşıyan Efes'te ziyaretçi sayısı 3 yıl içinde 1 milyon 600 binden 2 milyonun üzerine çıktı. Selçuk Turizm Danışma Müdürü Mehmet Falakalı, kruvaziyer turizmindeki artışın, Efes Antik Kenti ve Meryemana Evi'nin ziyaretçi sayısını doğrudan etkilediğini ifade etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.