Haberler

Denizli Sahipsiz Değildir

Tarih: 1 Temmuz 2010


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Denizli Kız Meslek Lisesi'ni yıkanlar hakkında suç duyurusu ile ilgili basına ve kamuoyuna bir açıklama metni gönderdi.

"Denizli Hükümet Konağı ve Çevresi" projesi Denizli kentine yeni bir hükümet konağı ve kent meydanı kazandırma amacı ile gündeme gelmiştir. Bunun devamında, Kız Meslek Lisesi ve mevcut Hükümet Konağı ile ilgili ciddi farklı görüşler oluşmuş, ancak konunun bir yarışma ile sonuçlandırılmasında uzlaşılmıştır.

Ardından Mimarlar Odası Denizli Şubesi önderliğinde bir sempozyum gerçekleştirilmiş, sempozyum sonuçları kamuoyu ve yetkililer ile paylaşılmıştır. Daha sonra proje ile ilgili ulusal ölçekte bir yarışma düzenlenmesi kararı alınmıştır. Türkiye'nin saygın bilim insanlarının jüri olarak görev yaptığı yarışmanın şartnamesinde sempozyum sonuçlarının dikkate alınması ile ilgili taraflar uzlaşma sağlamışlardır.

Bu konudaki uzlaşma 1 Haziran 2009 tarihinde bir protokol ile kayıt altına alınmıştır. Protokole Denizli Valisi Yavuz Erkmen, TMMOB Denizli İKK Sekreteri Fatih Yaşa, Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel, Bayındırlık ve İskan Müdürü Kasım Kayıhan, İl Özel İdare İmar İşleri Müdürü Niyazi Dayanır imza koymuşlardır. Protokolde korunması gerekli binalardan birisi de "Kent belleğinin oluşumunda iz bırakan, anı değeri olan, Cumhuriyet eğitim mirasının göstergesi" olarak nitelenen "Kız Meslek Lisesi" olarak belirtilmiştir. 

Devam eden süreçte, sempozyum sonucu oluşan kararlar göz önüne alınarak yapılan ulusal düzeydeki yarışmada birinci seçilen Yavuz Selim Sepin'e ait proje, planlama kararını; Kız Meslek Lisesi'ni "koruyarak kullanma" şeklinde vermiştir. Katılımcıların ve ödül alan projelerin %90'ı da zaten bu binayı korumuştur.



Ancak 2010 yılı Haziran ayında, binanın sökülmeye başladığı, çatı kiremitlerinin alındığı, kapı, pencere ve kalorifer peteklerinin söküldüğü görülmüş, binanın tamamen ya da kısmen yıkılacağı hazırlıklarına şahit olunmuştur.

Bu gelişmeler üzerine TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu harekete geçmiş, 18 Haziran 2010 tarihinde saat 18.00'de okul önünde kitlesel bir basın açıklaması yaparak, okulun yıkılmamasını ve bunun gerekçelerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Ancak bu basın açıklamasından birkaç saat sonra Kız Meslek Lisesi 18 Haziran 2010 gecesi yıkılmaya başlanmıştır. Yıkımın haber alınması üzerine çoğunluğu mühendis ve mimar meslektaşlarımızdan olmak üzere çok sayıda vatandaş gece olmasına rağmen yıkım yerine gitmiş, yetkililerle yapılan görüşmelerde, bu okulun yıkımı ile ilgili gerekli belgeler istenmiş ancak hiçbir belge ibraz edilememiştir.

Tartışmaların ardından, Denizli Emniyet Müdürü Atilla Çınar olay yerine gelmiş, Denizli Valisi Yavuz Erkmen ile görüşmelerinin sonunda; "Okulun sadece toplantı salonunun yıkılacağı, okula dokunulmayacağı" bilgisini iletmiştir. Israrlar üzerine gece gerçekleştirilen yıkım durdurulmuş, ancak ertesi gün tüm okul yerle bir edilmiştir.

Denizli İl Koordinasyon Kurulumuz, sürecin başından itibaren kent için bu derece önemli projelerin yeterince tartışılmasını ve birlikte üretilmesini istemiştir. Kız Meslek Lisesi'nin korunması da bu uzlaşı kararlarından biridir. İl Koordinasyon Kurulumuz ısrarla bu yapı ile ilgili protokole ve uzlaşmaya aykırı kararlar verilmemesini ve uygulamalar gerçekleşmemesini istemiştir.

Ancak binlerce öğrencinin yetiştiği, yarım asırdan fazla bir süredir Denizli gençliğinin eğitimine hizmet eden bir kültür yuvası kentin kamu gücünü kullanan iki yetkilisinin emri ile kanunsuz olarak yerle bir edilmiştir. Bu yıkımın gerçekleşme tarihi, biçimi ve sonuçları ise birçok acı gerçeği karşımıza çıkartmaktadır.

Yapılan görüşmeler ve oluşturulan protokollere aykırı olarak hukuki dayanaktan yoksun bu yıkım her şeyden önce devletin güvenilirliğini zedelemiştir. Kenti yönetenler inandırıcılığını yitirmiştir. Denizli Valiliği bu kanun dışı tutumu korumuştur.



Yıkım için gerekli izinler alınmamış, yasal süreç işletilmemiş ve yapılan protokolde bulunmayan bir yol projesi Denizli Belediyesi tarafından bahane edilmiştir. Kısaca Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi kamu gücünü kanunsuz biçimde kullanmış, kamu malına zarar vermiştir. Denizli Valisi bu kanun dışı tutuma karşı üzerine düşen görevi yerine getirmemiştir. Öte yandan, yıkım proje müellifi Yavuz Selim Sepin'in bilgisi ve onayı alınmadan gerçekleştirilmiştir.

Bugün gelinen noktada okul tamamen yıkılmış bulunmaktadır. Ancak yıkımın üzerinden yaklaşık 15 gün geçmesine rağmen, ne Denizli Valiliği'nden ne de Denizli Belediyesi'nden bir açıklama yapılmamıştır.

Bu durum sözün bittiği yerdir.

TMMOB, bu aşamadan sonra kamu yararını önde tutma tavrının bir parçası olarak konunun tüm hukuki boyutlarını araştıracak, ilgililere karşı yasal yollardan hak arama çalışmalarını sürdürecek ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacaktır."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.