Haberler

İzmir Enternasyonal Fuarı

Tarih: 26 Ağustos 2010 Kaynak: Arkitekt, Wikipedia, İZFAŞ Derleyen: Selin Biçer
İzmir Enternasyonal Fuarı her yılın Ağustos ayı sonu Eylül ayı başında 10 günlük bir zaman dilimi içinde Kültürpark'ta düzenleniyor. Türkiye'nin en köklü, en tanınmış ve en kapsamlı fuarı olarak biliniyor. İZFAŞ tarafından 79.'su düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı 27 Ağustos - 5 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar İzmir'i terk ederken yakılan alanlarda Türkiye'nin en büyük fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı 421.000 m2'lik alanda ilk olarak 1936 yılında kuruldu.

Fuarın Kuruluş Hikayesi

İzmir Fuarı Türkiye'nin ilk uluslararası fuarı. Fuar'ın doğuş düşüncesi 1923 yılında Atatürk'ün emriyle İzmir'de toplanan Birinci İktisat Kongresi'ne kadar uzanıyor. Bu kongreye yurdun çeşitli yörelerinden katılan çiftçi, sanayici, tüccar ve esnaf grupları mallarını tanıtmak amacıyla İkinci Kordon'da Osmanlı Bankası'nın deposu olarak kullandığı Hamparsumyan Binası'nda bir sergi açtılar. Bu sergiden esinlenerek, daha sonra 1927 ve 1928 yıllarında Mithatpaşa Sanat Enstitüsü'nde "9 Eylül Mahalli Sergileri" açıldı. Artık hem devlet hem de tüccar kesimi, bilinçli bir şekilde sergi fikrinden bir panayır kurmaya kadar daha kalıcı, daha çağdaş yöntemleri gündeme getirmeyi düşünmeye başladılar.


5. İzmir Panayırı'ndaki gazino, antre ve çeşitli pavyonlar (Arkitekt, 1935)

1934 ve 1935 yıllarının 9 Eylül günleri, şimdiki Büyük Efes Oteli'nin bulunduğu alanda, halkın büyük coşkulu desteği ile panayırlar açıldı. Başbakan İsmet İnönü tarafından açılan 1934 panayırı ile İktisat vekili Celal Bayar tarafından açılan 1935 panayırı, yepyeni bir alanda, uluslararası fuara giden yolda çok önemli kilometre taşları oldu.

İzmir'de bir uluslararası fuar kurma fikri, ilk olarak İzmir'in genç ve idealist belediye başkanı Dr. Behçet Uz'un aklına geldi ve çalışkan başkan tüm mesaisini bu fikri yaşama geçirmek için harcamaya başladı.

İzmir Belediye Meclisi'nde ve encümen üyeleri arasında gerçekleşen toplantılar ve çalışmalar sonucunda, birçok uzmana danışıldıktan sonra hazırlanan projeleri zamanın başbakanı İsmet İnönü'ye gösteren ve onayını alan Dr. Behçet Uz, hala moloz yığınlarıyla dolu yangın yerlerinde fuarı kurmak için kollarını sıvadı.



İzmir Fuarı'nın temeli, şimdi bulunduğu alana, 1 Ocak 1936 günü törenle atıldı. Yapılması düşünülen ilk proje öncelikle Kültürpark projesiydi. 360.000 metrekarelik bir alan yeşillendirilip İzmir'in oksijen kaynağı olması amaçlandı. Büyük bir moloz yığını halindeki alan düzeltildi ve yoğun bir ağaç dikimine başlandı. Kültürpark içindeki inşaatlar hızla tamamlandı.

1 Eylül 1936 günü İzmir Enternasyonal Fuarı, artık İzmir'in görkemli bir simgesi olarak kentin yaşamında baş köşeyi alıyordu. Lozan kapısı önünde düzenlenen parlak törende Başbakan İsmet İnönü ve İzmir Belediye Başkanı Dr.Behçet Uz konuşma yaptı. 1936 Fuarı'na Mısır, Yunanistan ve Sovyetler Birliği'nden 48 yabancı kuruluş, 32 vilayet pavyonu ve 45 yerli kuruluş katıldı.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ilk açılışında yeni teknolojiler tanıtıldı, Türkiye'nin dış tanıtımı yapıldı, kültürel, sanatsal ve turizm yönünden organizasyonlar yapıldı.




Yalova, Sıhhat Müzesi, Çimento Pavyonu, Mimar Halit Femir (Arkitekt, 1937)


Ticaret odaları, Yunan Pavyonu, Şark Halı Pavyonu (Arkitekt, 1937)

1937 İzmir Enternasyonal Fuarı, diğer yıllara göre çok daha büyük bir coşkuyla hazırlandı. Açılışı İktisat Vekili Celâl Bayar yaptı. Fuar'ın en büyük özelliği Kültürpark'ın sürekli bir kurumuna dönüşecek olan Paraşüt Kulesi'nin açılışı oldu.


Paraşüt Kulesi, Bedri Tümay ve Algrandi (Arkitekt, 1938)


1938 İzmir Enternasyonal Fuarı, Yüksek Mühendis Muammer Tansu (Arkitekt, 1938)


Sergi Sarayı, Y. Mimar Ferruh Orel ve Y. Mühendis Cahit Çeçen (Arkitekt, 1939)


9 Eylül Antresi,
Y. Mimar Ferruh Orel (Arkitekt, 1939)


Kültür Pavyonu, Mimar Bruno Taut (Arkitekt, 1939)


Fransa Pavyonu, Mimar M. Gautier (Arkitekt, 1939)

1940 yılında sürmekte olan II. Dünya Savaşı yüzünden katılımın olmayacağı ileri sürülmesine karşın yerler çok önceden kiralandı, ancak fuar zararla kapatıldı. 30 Ağustos tarihinde Milli Piyango ilk kez fuarda çekildi. Savaşa karşın 1941 yılında Fuar hazırlıkları eksiksiz gerçekleşti. 1942 fuarı ise sürmekte olan savaş gerekçesiyle Hükümet kararı ile açılamadı. 1943 İzmir Enternasyonal Fuarı Başvekil Şükrü Saraçoğlu himayesinde açıldı. 1944, 1945, 1946 İzmir Enternasyonal Fuarı, "milli mahiyette" açılabildi. Uluslararası fuarlar 1947 yılından itibaren kesintisiz ve giderek önem kazanarak devam etti.


Fuar Alanı (Arkitekt, 1939)


Fuar Alanı (Arkitekt, 1943)


Fuar Alanı Krokisi

Kültürpark



Kültürpark'ta, büyük kısmı yurtdışından getirilmiş 200´den fazla değerli ağaç ve çeşitli bitki türü bulunmakta olup, her ağacın ve bitki örtüsünün künyesi çıkarıldı. Toplam 421.000 m2´lik alanda 156.000 m2´lik yeşil alan bulunuyor. Kültürpark içinde koşu yolu, yüzme havuzu, kapalı spor salonu, tenis kortu, nikâh salonu ile 13.500 m2´lik alanda kurulu bir Lunaparkı da var.

İZFAŞ

1947 yılında İzmir Enternasyonal Fuarı, Dünya Fuarlar Birliği (UFİ)´ ne üye oldu ve 7 Şubat 1990'da İZFAŞ kuruldu ve fuar daha çağdaş biçimde organize edilmeye başlandı.

İZFAŞ, düzenleyeceği organizasyonların bölge ve ülke ekonomisine ticari faaliyet ve tanıtım açısından katkı sağlaması amacıyla, çalışmalar yapmak, düzenlenen ulusal ve uluslararası fuar organizasyon sayısını artırmak ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak Türkiye'de fuarcılığın gelişmesine katkıda bulunmak misyonuyla yola çıktı.
Fuarlar ve Kongreler Kenti İzmir hedefi ile mesleki eğitim, bilgi ve beceriyi ön planda tutan bir ekip yaratarak, kaliteli hizmet anlayışını tüm şirketin benimsemesini sağlamak, uluslararası boyutları olan fuarcılık hizmetlerini kurum kültürü haline getirmek ve sürekli iyileştirmeyi sağlayarak hizmet kalitesini artırmayı kalite politikası olarak benimsedi.

Fuar'da Eğlence Dünyası



San'at Güneşimiz

1950'lerden itibaren büyük rağbet görmeye başlayan fuar gazinoları çok kanallı televizyonlar dönemine kadar Türkiye eğlence hayatının zirvelerinden ve referanslarından biri olarak kaldı. Fuar Göl Gazinosu, Mogambo Gazinosu, ismini Zeki Müren'in verdiği Manolya Bahçesi bu gazinoların en önemlilerindendi. Safiye Ayla, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Gönül Yazar, Sezen Aksu, Tanju Okan ve daha pek çok sanatçı, isimleri İzmir Fuarı ile özdeşleşti. Günümüzde de fuar günlerindeki müzik faaliyetleri daha çok açık hava konserleri ağırlıklı olarak sürdürülüyor.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.