Haberler

Şehirlerin Yaratıcılığını Keşfetmek

Tarih: 12 Kasım 2010 Yazan: Derya Yazman

Kentlerin yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak adına çalışmalar ve kavramlar geliştiren Charles Landry, John Howkins ve birçok bilim adamı bu seferde İstanbul'un yaratıcılığını ortaya çıkarmak adına İstanbul'da "21. Yüzyılda Yaratıcı Şehirler ve Endüstriler Sempozyumu"nda bir araya geldiler.

Sempozyumun ilk gününde sempozyumun amacını "Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) ile işbirliği yaparak İstanbul'un yaratıcılığını ortaya çıkarmanın yol ve yöntemini bulabilmek" olarak tanımlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın ardından UNCTAD Genel Sekreteri Dr. Supachai Panitchpakdi açılış konuşmasını yaptı.



UNCTAD Yaratıcı Ekonomiler ve Endüstriler Programı Başkanı Edna Dos Santos Duisenberg Dünya'nın tümünde hakim olan ekonomik krizin sonucu oluşan sıkıntıyı, yaratıcı ekonomiyle çözebilmenin yollarını anlattı. Bunun için 1947 yılında ilk olarak ortaya çıkan kültür endüstrileri kavramının günümüze değişerek 2000'li yıllarda "yaratıcı şehir", "yaratıcı ekonomi" ve "yaratıcı sınıf" tanımlarıyla ekonomiye girdi sağlayacak yöntemlerden bahsetti. Yaratıcı endüstrileri miras, sanatlar, medya ve fonksiyonel kreasyonlar olarak tanımlayan Duisenberg, yaratıcı ekonomiyi geliştirmek adına tüm sektörler arası işbirliğinin önemini vurguladı. Türkiye'nin ticaret performansına bakılarak yaratıcı sektörlerini "halı, dokuma ve tasarım, moda, ev dekorasyon" olarak tanımladı. Son olarak da "creative nexus (yaratıcı bağlar)" kavramını tanımlayan Duisenberg, bu kavramı sektörlerle işbirliği, stratejiler üretme, dijital teknolojiden yararlanma, dinamik ekonomik ve bilgi paylaşımı olarak ifade etti.


Charles Landry

2000 yılında "yaratıcı şehir" kavramını ilk olarak ortaya çıkaran Charles Landry ise kentler üzerinde örneklerle kentlerin yaratıcılığını nasıl ortaya çıkarmak gerektiğine yönelik öneriler verdi. Yaratıcı şehri, farkındalığı ortaya çıkarmak, basitleştirmek ve geri dönüp bir daha düşünebilmek olarak tanımlayan Landry, İstanbul'un da yaratıcı bir şehir olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.


İsmail Ertürk

Diğer bir konuşmacı olan Manchester Üniversitesi, Kültür Ekonomisi uzmanı İsmail Ertürk, yaratıcı ekonominin finansal boyutu hakkında konuşma gerçekleştirdi. Kamu- özel sektör girişimlerinin yaratıcı ekonomilerdeki rollerini vurgulayan Ertürk, kendi yaşadığı yer olan Manchester'daki bir dönüşüm projesi örneğini vererek İngiltere'de yaratıcı ekonomi odaklı bir heyecanın varlığından söz etti.



Yurt dışından yaratıcı ekonomiye yönelik örneklerle başlayan konuşmalar Türkiye'den Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in Gaziantep'te yapılan kültürel ve sosyal projeleri katılımcılara tanıtmasıyla devam etti. Gaziantep'in sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlere dikkat çeken Güzelbey, Gaziantep'i Dünya'ya tanıtmak adına yaptıkları müzeler, park, eğlence merkezleri ve restorasyon projelerinden bahsetti.



Şangay Yaratıcı Endüstriler Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Jin Pan, merkezlerinin çalışmalarından bahsederek Şangay'ın yaratıcı ekonomisini nasıl canlandırdıklarını hazırlamış oldukları video gösterisi ile katılımcılara aktardı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.