Haberler

Seferihisar şimdi de ‘çocuk dostu' olacak

Tarih: 23 Kasım 2010 Kaynak: Milliyet Ege Yazan: Efsun Yılmaz
Türkiye'nin ilk ‘Sakin Şehir'i, bu kez de ‘çocuk dostu kent' olma yolunda. BM Çocuklara Yardım Fonu'na başvurulacak. Sonrasında, çocuklar için ‘cennetten bir köşe' yaratılacak.

Seferihisar Belediyesi, "sakin şehir" (cittaslow) unvanının ardından şimdi de ‘çocuk dostu şehir' olabilmek için Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) başvuruda bulunacak. Başkan Tunç Soyer, ‘sakin şehir' kavramının Seferihisar'la örtüştüğünü, ilçeyle bütünleşen bir başka özelliğin de ‘çocuk dostu şehir' olacağını belirtti.

Bunun, UNICEF projesi olduğunu, unvanı alabilmek için kentin geleceğine, gelişim vizyonuna çocuğu koymak gerektiğini anlatan Soyer, "Dünyada 800 civarında ‘çocuk dostu kent' var. Kimi, çocuklar için yasal düzenlemeler, kimi de alan düzenlemeleri yapıyor. Her kent kendi dokusuna uygun düzenlemeler üretiyor" dedi, şöyle devam etti:

"Eğer yapabilirsek Seferihisar'ın cittaslow kriterlerine de uyan çocuk dostu şehir projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu kapsamda ‘çocuk belediyesi' kurabiliriz. Çocukların kenti yönetmesine olanak veren, kente sahip çıkmalarını mümkün kılan, çocuğun kentle ilgili sorumluluklarını geliştiren bir belediye oluşturabiliriz. Çocuklar, kendi başkanlarını seçip, mevcut belediye içindeki tüm kurumları taklit edebilirler. Zabıtasıyla, fen işleriyle, park ve bahçeler müdürlüğüyle kenti yönetmeye çalışabilirler. Böyle bir uygulama hayal ediyorum, bunu yapmaya çalışacağız." Bu amaçla UNICEF'e başvuru yapacaklarını belirten Soyer, öngörülen şartları yerine getirmek için şimdiden çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Neler yapılacak?
UNICEF'in resmi internet sitesinde yer alan "Önce Çocuklar: Çocuk Dostu Şehirler" başlıklı bölümde, ‘Çocuk Dostu Şehir'lerden şunlar isteniyor: Kız çocuklarını okullu yapmaya yönelik çalışmalar, düşük gelirli ailelerde yoksulluğu hafifletmeye yönelik
tedbirler, caddelerin ve sokakların çocuklar için daha güvenli hale getirilmesi, bebek dostu hastanelerin artması, çocuk hakları konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması,
çocuklar için daha fazla oyun ve spor etkinlikler...

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.