Haberler

Türkiye'nin İlk Hızlı Tren İstasyonları

Tarih: 9 Aralık 2010 Kaynak: World Architecture News Çeviren: Barış Göğüş
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de, başta hızlı tren işletmesi olmak üzere demiryollarına bazı yatırımlar yapıldı. Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Konya gibi Türkiye'nin önemli şehirleri arasında hızlı tren ile ulaşıma yönelik bazı bağlantılar planlandı ve bunların bir kısmı yapıldı.

Bu projelerden Ankara ve Eskişehir hızlı tren istasyonlarının projelerini SUDOPAK Mimarlık ve Mühendislik firması tasarladı.

Ankara Hızlı Tren İstasyonu



Bu proje tüm hızlı trenleri Ankara'da kesiştirecek, kısa vadede günde 20.000, uzun vadede ise günde 50.000 yolcuya hizmet verecek modern bir hızlı tren istasyonu tasarımı.

Amaç, Ankara tren istasyonu alanında, geleneksel trenlerin ve banliyö trenlerinin, önerilen hızlı trenlerin işletmeleriyle beraber düzenlenmesi. Bu projenin altında yatan kentsel tasarım konsepti, yeterince kullanılmayan mevcut tesisleri potansiyellerine göre yeniden yapılandırmak ve tarihi duyarlılık ve fonksiyonel planlama yaklaşımıyla tren istasyonu alanını kentsel çekim merkezi haline getirmek.

80.000 m²'lik istasyon, araçların park edeceği zemin kata ek olarak yukarıya dört, aşağıya ise iki katıyla birlikte beş katlı bir bina. Bu katlar ise şöyle, altı hızlı tren hattı ve üç peronun bulunduğu peronlar katı; peronlarla girişi birbirine bağlayan bekleme katı; hol, bilet satış gişeleri gibi tren istasyonu fonksiyonlarının bulunduğu giriş katı; kilitli dolapların, hızlı servis kargo ofislerinin, ibadethanelerin, restoran ve kafeteryaların, alışveriş mekanlarının, bekleme odalarının, danışma ve ilk yardım/acil odasının bulunduğu VIP - CIP katı; otel ve ona bağlı tesislerin yer aldığı birinci ve ikinci katlar ve yine ofis ve buluşma mekanlarının yer aldığı üçüncü kat.



Binanın yapısı, tasarımı eşsiz ve bizzat hızlı trenin kendisinden esinlenilmiş. Tasarım konseptini yansıtabilmek için uygulanan tasarım ilkeleri ise, işlevsellik, oransallık, baskınlık ve zıtlık.

Eskişehir Hızlı Tren İstasyonu



Türkiye'nin iki büyük şehri arasında bulunan Eskişehir tren istasyonu, hızlı tren hattının tamamlanmış kısmı için şu an son durak konumunda. Proje mevcut tesislerle karşılanamayan talepleri karşılayabilecek bir hızlı tren istasyonu. Yapı şehir merkezinin kalbinde bulunuyor ve toplu ulaşım bağlantıları çoktan kurulmuş. Bu 60.000 m²'lik çevre dostu istasyon binasının tasarımında fotovoltaik paneller ve sıcak ısı pompaları kullanılmış. İstasyon binasına giriş iki yöndende yayalaştırılmış bir meydandan sağlanıyor ve yanında onu çevreleyen, içinde yerel zanaatkarlık için bir kültür merkezinin ayrıca bir de 400 odalı beş yıldızlı bir otelin bulunduğu 40.000 m²'lik bir park bulunuyor.

Tasarım ilkeleri tekrar ve harmoni. Harmoni, bir aradalık duygusu veren benzer nesnelerin kullanımı ile yaratılmış. Tekrar ise, birbirini izleyen aynı zamanda hızlı trenin dinamizmini ve hızını simgeleyen dalga formları ile sağlanmış. Çelik konstrüksiyondan dalgalar, yapının sağlamlık sorununu çözmek amacıyla değişik yerlerde konumlandırılmış ki bu da yapı içerisinde çeşitli avlular yaratmış.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.