Haberler

Petra, Dünyanın 7 Harikasından Biri

Tarih: 7 Ocak 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Işılay Saygın
UNESCO tarafından dünyanın yedi harikasından biri olarak seçilen Petra'nın sadece yüzde 15'i ortaya çıkartılmış. Nebatilerin kum taşını oyarak gül kurusu rengindeki kayalar üzerinde yarattığı dev binalar hayranlık duygusu uyandırır.

Petra, Ölüdeniz ile Akabe Körfezi arasındaki topraklar üzerinde yer alan antik bir kenttir. M.Ö 400 ile M.S 106 yılları arasında Nebatiler'e başkentlik yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilinceye kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür. MS. 400 yıllarından sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı kent önemini kaybederek zaman içinde unutulmuştur.

1812 yılında İşviçreli gezgin Johann Burckhardt şehre girebilmek için önce dinini ve ismini değiştirmiştir. İbrahim (Abraham)adını almış. Arap Bedevi kıyafetlerine bürünmüş ve şehre girmeyi başarmıştır. Bir süre orada yaşadıktan sonra gördüklerini ve izlenimlerini yazarak şehri yeniden ortaya çıkarmıştır.

7 Temmuz 2007 tarihinde Petra UNESCO tarafından dünyanın yedi harikasından biri olarak seçilmiştir. Şehrin bugün için sadece yüzde 15'i ortaya çıkartılmış olup, yüzde 85'i halen yer altındadır ve gerekli kazıların yapılıp şehrin tamamının restore edilebilmesi için çok yüksek miktarda paraya ihtiyaç duyulmaktadır.

Pedra antik kentinde tiyatro, tapınak, ev gibi yapılar kum taşına oyularak yapılmıştır. Nebatilerin kum taşını oyarak gül kurusu rengindeki kayalar üzerinde yarattığı dev binalar hayranlık duygusunu uyandırmaktadır. El-khna ve Roma döneminde yapılan basamakları taştan oyulmuş anfitiyatro ve hazine tabir edilen muhteşem yapı en çok bilinen eserlerdir. Hz.Salih Peygamberin yaşadığı yer olarak da bilinen Petra, Ortadoğu'nun en görülmeye değer yerlerinden birisidir.

Semud'un Yurdu

Petra'nın Kuran'da Hicir ismiyle anılan ve yok edildiği bildirilen kavimlerden Semud'un yurdu olduğu da sanılmaktadır. Hz.Muhammed'in Tebük seferine giderken buradan geçtiği de söylenmektedir.

Kayalara oyulmuş anıtlarda klasik Mısır, Mezopotamya, Roma ve Yunan sanatlarının etkileri bir arada görülmektedir. Muhteşem ve rengarenk kayalar arasındaki dar yollarda yürürken tarihin derinliklerine gidilmekte ve 2000 yıl önce yapılan su toplama kanalları hayranlık uyandırmaktadır. Petra vadisinin sonunda yer alan 800 basamaklı patikayı takip ederek Addeir dağının içine oyulmuş manastıra ulaşabilenler burada vadinin nefes kesici güzelliğini izleyebilirler.

İndiana Jones'un Seti

Petra'da ünlü film yıldızı Indiana Jones'un son macera filminin çevrilmesi de yörenin dünyada ün yapmasında etkili olmuştur.

2 km'lik uzun yürüyüş yolunu yürümeyi göze alamayanlar için at, merkep ve develerden veya yöreye özel at arabalarından yararlanabiliyor.

Kraliçe Nur, mağaralar içersinde yaşayan Bedeviler için bu tarihi kalıntıların ilerisinde küçük bir köy inşa ettirerek Petra halkını buraya yerleştirmiştir ve şu anda şehirde insan yerleşimi yoktur.
Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.