Haberler

Otellerde ikinci dil Arapça oldu

Tarih: 18 Şubat 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Dilek Taş
Geçen yıl Ortadoğu'dan gelen 3.6 milyon Arap turist otellerde uluslararası dil sıralamasında değişikliklere neden olurken Arapça bilen rehber talebini de patlattı. Arapça İngilizce'den sonra otellerde en çok tercih edilen dil haline geldi. Türkiye Rehberler Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen, otellerdeki uluslararası dilde Arapça'nın ikinci sıraya çıktığını doğrulayarak "Oteller, alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler, talep patlaması nedeniyle Arapça bilen eleman bulundurmayı tercih eder duruma geldi" dedi. Yenen, son yıllarda Arap turist sayısında meydana gelen artışla doğru orantılı olarak Arapça dilinden rehberlere gelen taleplerde de yüzde 30-40 talep artışı olduğunu söyledi.

KAÇAK REHBERLER ARTTI
Arapça bilen rehber talebinin artması rehberlik sektöründe bazı sorunlara da neden oldu. Yenen, "Arapça dilinden çok sayıda kaçak var , bunlar kaçak rehberlik yapmaya çalışıyorlar. Böyle olunca Turizm Bakanlığı'ndan belgeli Arapça dilinde çalışan meslektaşlarımız iş almakta zorlanabiliyor. Bu da yapılan turizmin kalitesini düşürüyor" dedi. TUREB'e bağlı Arapça rehberi Ahmet Muhaffel, "Arapça bilen rehbere ihtiyaç var. Ancak kokartlı rehber sayısı çok olmadığı için bu sene büyük açık oldu. Çok fazla kaçak rehber çalışmak durumunda kaldı" diye konuştu. Muhaffel, rehberliğin eğitim gerektirdiği dil kadar kültüre hakim olması gerektiğine dikkat çekerek Arapça bilen çok sayıda kişinin dil konusunda eğitimsiz ve kalitesiz hizmetin verilmesine neden olduğuna vurgu yaptı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.