Haberler

"Dönüşüm tek çözüm"

Tarih: 7 Mart 2011 Kaynak: Sabah
2011 Konut Kurultayı'nın gündemine dünyadaki konut ihtiyacı ve Türkiye'deki kentsel dönüşüm hareketi oturdu. Yabancı uzmanlar, hızla artan dünya nüfusu için tüm kurumları sağlıklı konutlar yapmaya çağırdı. Türk inşaat sektörü yetkilileri ise İstanbul'da deprem riski ve gecekondunun önlenmesi için "kentsel dönüşümün tek çözüm olduğu" mesajını verdi.

Ölüm oranından iki kat fazla doğum oranı nedeniyle hızla artan dünya nüfusu SABAH'IN sponsorluğunda düzenlenen Konut Kurultayı'nın da ana gündem maddesi oldu. Özellikle hızlı nüfus artışının yaşandığı ülkelerde konut sayısının da kontrolsüz arttığına dikkat çeken yabancı konuşmacılar, asıl önemli olanın nicelik değil nitelik olduğunu, hükümetlerin ülke genelindeki tüm kurumlarla birlikte sağlıklı konutlar yaratma çabası içine girmeleri gerektiğini vurguladı. Kurultay'ın diğer ana konusu ise İstanbul'un içinde bulunduğu deprem riski ve buna çözüm olarak geliştirilen Kentsel Dönüşüm Projeleri oldu. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ülke genelinde 248 noktada kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirdiklerini belirtti. Bu gelişmeye paralel olarak şehirlerin çarpık, plan dışı ve depreme dayanıksız yapılardan arındırılması gerektiğini belirten Bayraktar, kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek olmadığına, aynı zamanda sosyal dönüşümün de anahtarı olduğuna dikkati çekti. Bayraktar şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm yoksulluğu azaltır, doğal kaynakları korur, iş potansiyelini artırarak ekonomiyi canlandırır ve işsizliği azaltır, gettolaşmayı düşürür."

Tarım alanları ve havzalar tehdit altında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un 50 yılda 12 milyon göç alarak ciddi baskı altında kaldığını söyledi. İstanbul'da yılda 200-210 bin doğum, 60 bin ölüm vakası bulunduğunu belirten Topbaş, aradaki boşluğun şehrin konut ihtiyacını ortaya koyduğunu kaydetti. İstanbul'un aynı zamanda deprem riski taşıdığını, kontrolsüz ve düzensiz gelişmeler nedeniyle bu riskin ciddi anlamda hissedildiğini söyleyen Topbaş, 14 milyon nüfusu barındıran İstanbul'da plansız gelişme nedeniyle tarım alanları ve havzaların ciddi anlamda tehdit altında bulunduğunu anlattı. Kartal bölgesinde bir kentsel dönüşüm projelendirmesini yaptıklarını ve 1/5.000 ve 1.000 ölçekli planlarının Meclis'te onandığını ifade eden Topbaş, Maltepe Dragos'ta kentsel dönüşüm çalışmasının bittiğini, ocak ayında Cendere Vadisi ile Küçükçekmece-Avcılar arasında ve Fikirtepe'de kentsel dönüşüm için çalıştıklarını söyledi.

Hedef herkese sağlıklı konut
Uluslararası Şehir ve Bölge Plancıları Birliği (ISOCARP) Başkanı Ismael Fernandez Mejia, dünyada yaşanabilir ve sağlıklı konut projelerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Mejia, yerel yönetimlerin onay vermesi gereken inşaat ruhsatlarında alışveriş merkezi, park, okul, otopark gibi oluşumların şart koşmalarının gerektiğini söyledi. Mejia, konutların toplu ulaşım sistemiyle de bağlantısı olmasının daha yaşanabilir bölgeler yaratmada önemli olduğunu ifade etti.

BM'den iş yapma talebi
Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşim Yerleri Başkanı Joan Clos, önümüzdeki 30 yılda nüfusun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağını belirtti. Türkiye'nin, bölgenin ve dünyanın lokomotifi olduğunu vurgulayan Clos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben, "Siz kentleşme konusunda çok ilginç projeler gerçekleştirdiniz. Türkiye'nin siyasi konumundan biz de yararlanmak istiyoruz. Bölgede büyük bir siyasi etkiniz var, gelecekte bu etki daha da artacak. İşte bu yüzden sizinle burada çalışmaktan mutluyuz" dedi.

"Mülkiyet sorununu çözelim"
Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, kentsel dönüşümde mülkiyetlerle ilgili yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerisinde bulundu. Rahvalı, "Bir binada 1 malikin itirazıyla kilitlenen dönüşüm için İmar Kanunu'nun 39. maddesi incelenerek deprem olasılığına karşı risk arz eden binaların belediye ve valiliklere kanun ile verilen yetkilerin kullanılması ile çözüm bulunabilir. Yıkım gerçekleştikten sonra yeni kat irtifakının kurulup oluşturulması ise yüzde 80 çoğunluk ile sağlanabilir" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.