Haberler

Kuzeydeki ormanlardan adalara manzara

Tarih: 7 Mart 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Ömer Kanıpak
İstanbul Sapphire Avrupa'nın en yüksek gökdeleni. Ancak yerden aniden fışkırmış gibi duran, kentle alakasız gökdelenlerden değil.

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan İstanbul Sapphire sadece İstanbul'un değil, Avrupa'nın da şu anda en yüksek gökdeleni unvanına sahip. Yerden 236 metre yükseklikte herkesin erişebileceği bir seyir terası planlanmış. Boğaz köprülerinin İstanbul'a belki de en büyük faydası, İstanbul'un büyük bir kısmını bir bütün olarak uzaktan görmemizi sağlamak olmuştur. Aynı şekilde İstanbul Sapphire'in de yüksekliği ile İstanbul'u algılamamıza ve anlamamıza katkısı büyük olacaktır. Kuzeydeki ormanlardan Adalara dek çok geniş bir coğrafyayı bir noktadan görebilmek çok heyecan verici. Bü yüzden bina sahiplerinin en üst katı herkesin erişimine açma kararlarının takdir edilmesi gerekir.

Gökdelen mimarlarının en zorlandıkları husus sanıldığı gibi yükselmekle ilgili değildir. Aksine yüksek yapıların zeminle, yayalarla ve caddeyle kurduğu ilişkiyi doğru bir şekilde kurgulamak ve çözmek zordur. Tasarımlarının çoğunda mimarlar çoğunlukla yapının uzaktan nasıl görüneceğini düşünerek çalışırlar. Bu yüzden pek çok gökdelen yapısı güzel görünse bile aslında yerden aniden fışkırmış gibi duran, kentle kurduğu ilişki açısından kötü binalardır.

İstanbul Saphire'in mimarları bu zorluğun üstesinden gelmiş sayılabilir. Cepheyi oluşturan cam yüzeyin bir perde gibi sarkarak alttaki alışveriş merkezinin üstünü kaplaması ile binanın karakteristik formu oluşturulmuş. Bu kararla mimarlar binanın ihtişamı ile yukarıya odaklanan bakışları ustaca bir hareketle bina girişine ve zeminle binanın kurduğu ilişkiye taşıyor.

Öte yandan binanın sadece konut olarak planlanması konusunda çekincelerim var. Öncelikle İstanbul'a yüksekten bakan bir ev çok cazip görünse de, çift cidarlı cephe ve öndeki kat bahçeleri nedeniyle aslında manzara ile beklediğiniz ilişkiyi kuramıyorsunuz. Ayrıca kimileri için 9 ayrı dairenin aynı ortak kat bahçesini kullanmaları sıkıntı yaratabilir. Oysa katların bir kısmı ofis olarak planlansa, bu kat bahçeleri çok daha işlevsel olabilirdi. Elbette Büyükdere aksını yeniden şekillendiren bu tip nitelikli binalar kadar hemen arkasındaki ihmal edilmiş devasa kentsel doku için nasıl çözümler üretileceği de unutulmaması gereken çok daha önemli bir husus.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.