Haberler

Dünya'daki En Önemli Alışveriş Caddeleri

Tarih: 8 Mart 2011 Kaynak: Wikipedia, Haber Türk, Milliyet Emlak Derleyen: Dilek Öztürk
Dünya'da trendleri belirleyen, yaratıcı endüstrilerin yer seçtiği ve birden bire inanılmaz bir tüketim cenneti haline gelen alışveriş caddeleri, her ne kadar AVM'lerin içine sıkıştırılmaya çalışılsa da, hiçbir zaman kent hayatı içinde popülerliğinden ödün vermeyecek. Kentte sektörlerin yer seçimi, beraberinde birçok dinamiğe etki edip, değiştiriyor. Kentin fiziksel formunu da... Ünlü markaların yer seçtiği caddeler, birkaç blok ötesindeki ekonomik hayatı canlandırıyor. Yer seçim kriterleri bu yüzden özellikle büyük metropoller için çok önemli. Arkitera Mmarlık Merkezi olarak Arkiparc 2011 öncesi "Cadde Perakendeciliği" başlığı altında Dünya'nın en önemli alışveriş caddelerini mimari özellikleri ve gayrimenkul piyasası açısından inceledik.

Champs-Élysées, Paris



Sinemaları, kafeleri, lüks mağazaları ile Dünya'nın en ünlü caddelerinden biri olan Champs-Élysées Bulvarı 100 metrekaresi 1.5 milyon Dolar olan yüksek kira fiyatlarıyla, gayrimenkul piyasasında Avrupa'da Bond Caddesi'nden sonra en pahalı ikinci Alışveriş caddesi.

Bulvarın ismi Yunan mitolojisinde Eliza'nın Tarlaları anlamına geliyor. Champs-Élysées aslında Marie de Medici'nin Tuileries Bahçeleri'ni genişletmek amacıyla 1616 yılında yapılmıştı. 18. yüzyıldan itibaren Paris'in en moda bulvarı oldu.

Bulvar, Paris'in 8. Mahallesi'nde, doğusunda Place de la Concorde, Obelisk of Luxor, batısında Place Chales de Gaulle ile 2 kilometre boyunca uzanıyor. Champs-Élysées, sonunda Napoleon Bonaparte'ın zaferleri üzerine yaptırdığı Arc de Triomphe ile son buluyor.

Prestijli bulvarın son tasarımı 1994 yılında Bernard Huet tarafından yapıldı. Bulvarın her iki kenarı yayalaştırıldı, bir yeraltı otoparkı inşa edildi ve böylece bulvarın üstünde de yeni ağaçlar ekildi.

Bugün bu bulvara özel bir web sitesi bile bulunuyor: http://www.champselysees.org/

Corso Vittorio Emanuele, Milano



Milano'da Duomo Meydanı'nın yanında uzanan Corso Vittorio Emanuele, tarihten bu yana alış veriş caddesi olma anlamında çok önemli bir yer kapsıyor. Çünkü Dünya'nın ilk alışveriş merkezi sayılan Galleria bu cadde üzerinde bulunuyor. Yanında sıralanan ve Piazza San Babila'ya kadar giden yolda ise Max Mara, Moreschi, Bruno Magli and Pollini gibi birçok ünlü moda markasının mağazası, restoranlar, kafeler, sinemalar ve galeriler bulunuyor.

Bu cadde yayalaştırılmış, trafik akışı yok ve Milano'daki iki önemli meydanı (Piazza Duomo ve Piazza San Babila) birbirine bağlaması açısından da çok işlek bir cadde. Saat 17:00'dan sonra barlarda "apero" zamanı başlıyor. Yemek kültürünü hayatlarına ve günlük rutinlerine sokan ve bunu bir yaşam tarzı haline getiren İtalyanlar, mekanları da bazen bu rutine göre kullanıyor. Yalnız, cadde bu kadar işlek, tarihi ve merkezi olmasına rağmen, Milano'da hala metrekare fiyatlarıyla yanına bile yaklaşılamayan başka bir cadde daha var: Via Montenapoleone.

Via Montenapoleone, Milano



Tabii Milano moda kenti. Tekstil, üretim ve endüstrinin etkisini şehirde hissediyorsunuz. Armani'nin, Dolce&Gabbana'nın, Versace'nin kenti. Montenapoleone siz kışın ortasında soğuktan ağlamak üzereyken, incecik çorapları ve topuklu ayakkabılarıyla dergiden fırlamış hissi veren kadınlar ve şık beylerin mahallesi. Buraya gitmeden aynaya bir daha bakın derim zira moraliniz bozulacaktır. Moda alışkanlıklarını belirleyen bu mahallede, mağaza tasarımları dikkat çekiyor. Bu cadde üzerinde kira oranları metrekare başına yaklaşık 7000 Euro.

Gotgatan, Stockholm



"Basitlik tek başına hiçbir şey. Esas olan fonksiyon" Stockholm'de Gotgatan Caddesi'nde bulunan Flippa K markasının yaratıcıları bunu diyor.

İskandinavlar fazla şaşalı, süslü şeyleri sevmezler. Kendi tasarım markaları da bunu yansıtır. Gotgatan Caddesi bu anlamda, ünlü tasarım mağazalarının bulunduğu sade ama Stockholm'un en işlek alışveriş caddesi. Cadde şehrin güneyindeki Södermalm Adası üzerinde, 12. yüzyıldan beri Stockholm'un merkezinde bulunuyor.

Cadde, Stockholm'un ilk ünlü gökdeleni olan Scotscraper'dan geçiyor ve Medborgarplasten Meydanı'na bağlanıyor. Cadde üzerinde iki adet de metro istasyonu var.

5. Cadde, New York



5. Cadde şüphesiz, New York Manhattan'ın gözbebeği. Özellikle 49. ve 60. sokaklar arası en prestijli mağazaların bulunduğu bir alışveriş koridoru aslında. Burası "Dünya'nın en pahalı sokağı". (Forbes Dergisi, 2008) Mağaza kiralarının metrekare başına 13.000 Euro olduğu cadde, Dünya için trend belirleyici bir mekan.

5. Cadde, Washington Square Park ile başlıyor, kent merkezinin kalbinden geçiyor, Central Park'ın doğusundan Yukarı Doğu Yakası'na geçiyor ve Harlem Nehri boyunca devam ediyor. Evet gün geçtikçe neredeyse tüm Amerikan dizilerinin seti olarak kullanılan bu cadde bize de yabancı gelmiyor artık.

Peki şu ünlü caddede neler var? Prada, Chanel, Dior, Gucci, Louis Vuitton, Vercace, Fendi...
Cadde, mimari anlamda önemli binaları barındırıyor. 1922 yılında şehirde cadde üzerinde bulunan konakların apartman binalarıyla değiştirilmesine karşı büyük bir tepki oluşmuştu. Mimar J.E.R. Carpenter, 1923'te bulvarın lüks apartmanlarla değil, eski konaklarla gelişebileceğini savundu. 5. Cadde birçoğu 1920'lerde inşa edilen dikkat çekici binalara sahip. Rosario Candela ve J.E.R. Carpenter gibi mimarların inşa ettiği binaların ahengini, arada çok az sayıda 2. Dünya Savaşı sonrası yapılmış binalar kesiyor.

Causeway Bay, Hong Kong



Causeway Bay, Hong Kong'da yapılaşma oranı oldukça yüksek bir bölge. Bölge, Wan Chai ve Eastern mahallelerini kapsıyor. Buradaki kira oranları da New York'taki 5. Cadde ile yarışıyor, metrekare başına 11.000 Euro.

Bölge, Victoria Park, Royal Hong Kong Yat Klubü, Queen's College ve Hong Kong Kütüphanesi'ni içinde barındırıyor.

Causeway Bay, Hong Kong'un en önemli ve işlek alışveriş caddesi. Cadde üzerinde 13 katlı Japon mağazası Sogo bulunuyor. Caddede büyük bir alışveriş merkezi de var. (Times Square) Bunun dışında, Windsor House, Dünya Ticaret Merkezi, Fashion Islandi Fashion Walk gibi küçük alışveriş merkezleri de var. Bu bölge gençler için önemli bir buluşma noktası ve şehrin en kalabalık bölgesi. Birçok mağaza geceyarısına kadar açık. Caddeler burada gece gündüz yaşıyor.

Ginza Caddesi, Tokyo



Tokyo'daki Ginza Caddesi, Dünya'daki en lüks alışveriş bölgelerinden biri olarak biliniyor. Çok katlı mağazaları, butikleri, restoranları ve kafeleriyle bu cadde, şehirde batı kökenli markaların en yoğun olduğu yer. Chanel, Dior, Gucci, Louis Vuitton gibi ünlü markalar cadde üzerinde konuşlanmış. Ayrıca, Ginza Caddesi büyük ticaret merkezleri, büyük teknoloji marketleri (Sony ve Apple Store) ve geleneksel tiyatro salonları ile kira oranı açısından Dünya'da 5. sırada yer alıyor. Fiyatlar metrekare başına 5.000 Euro.

Ricoh, 2006 yılında Minato'da bulunan genel müdürlük binalarını Ginza'ya taşıdı.

Mahallenin merkezinde metrekare başına fiyatlar 10 milyon Yen'in üzerinde. Japonya'nın gayrimenkuldeki en pahalı bölgelerinden biri. Kahve fiyatları da, bir fincan için 10 Dolar.

Bond Caddesi, Londra



Bond Caddesi, Londra'nın merkezindeki en büyük alışveriş caddesi. Mayfair'den güneyde Piccadilly'e ve kuzeyde Oxford Caddesi'ne kadar uzanıyor. Burası 18. yüzyıldan beri Londra'nın en ünlü alışveriş caddesi olarak biliniyor. Cadde artık "New Bond Street" olarak bilinse de, İngilizler eski ismi tercih ediyorlar. Burada da fiyatlar metrekare başına 5.000 Euro.

Bond Caddesi, 1876'dan beri antika dükkanları, sanat simsarlarıyla güzel sanatlar camiasının gözdesi. Caddede hala birkaç tane antika dükkanı bulunuyor. Çoğunun yerini de moda butikleri ve tasarım markaları almış. Bond Caddesi, Jane Austen'in "Sense and Sensibility" romanında ve Virginia Woolf'un "Mrs. Dalloway" adlı romanında geçiyor.

Cadde, 2010 yılında kiraların %19.4 oranında artmasıyla Avrupa'nın en pahalı merkezlerinden biri haline geldi.

İstiklal Caddesi, İstanbul



İstiklal Caddesi, 19. yüzyıldan beri İstanbul'un en önemli alışveriş caddesi. Bugün içinde birçok ünlü markayı, sarayları, konsolosluk binalarını, sanat galerilerini, sinema, tiyatroları barındıran cadde, mimari anlamda birçok dönemi adeta yaşayan bir müze havasında sergiliyor.

19. yüzyıl Osmanlı kentlerinde, çarşı-pazar değişmeye başlamıştı. Geleneksel alışveriş merkezleri geri plana düşerken, özellikle Galata-Pera Bölgesi'nde, "bonmarşeler" dönemi başladı. Fransa'da 1852'de, "Le Bon Marché" mağazasından esinlenilerek ortaya çıkmış "büyük mağaza" anlayışı, aynı isimle hayatımıza girdi. Bonmarşe vitrinleri, modern hayat tarzının statü sembolü oldu. İstiklal Caddesi'ndeki Fransız etkisi de böyle başladı. Şapkacılar, lostra salonları, kürk dükkanları, terziler yavaş yavaş cadde üzerinde yer seçmeye başladılar. Cadde, Türkiye'nin istisnasız en kozmopolit bölgesi olma özelliğini de taşıyor. Bölgede kiralar metrekare başına 200- 250 Dolar arasında değişiyor.

Bağdat Caddesi, İstanbul



Kızıltoprak'tan başlayarak Cevizli'ye kadar uzanan Bağdat Caddesi'nde dükkan kiraları metrekare başına 100 $- 150 $ arası değişiyor.

Bağdat Caddesi bugün üst gelir grubunun yoğunlaştığı bir bölge. Böyle olmasının sebebi de 2. Abdülhamit dönemine kadar gidiyor. Padişah'ın sarayına yakın oturmak isteyen paşalar, devlet görevlileri ve zengin tüccarlar Kadıköy'de arazi alarak köşkler, konaklar ve evler yaptırmışlardı. Günümüzde bu evlerden azı hala Bağdat Caddesi'nin ilk evleri olarak mevcuttur.

Vali konağı Caddesi, İstanbul



İstanbul'un küçük New York'u, 5. Caddesi... Bazılarına göre alternatif oluşturabilecek bir mahalle. Ne için, kim için bilinmez ama Nişantaşı'nın İstanbul içindeki önemi ve geçen yıllara rağmen pek de bozulmayan kimliği göz önünde tutulursa hakkını yememek gerekir.

Nişantaşı aslında bir konut alanıydı ve Abdülmecit döneminde iskana açıldı. (1854) Padişahlar, Yıldız Sarayı'na taşındıktan sonra hanedan mensuplarını ve yüksek devlet görevlileri burada yer seçmeye başladı ve o dönemde en modern bölge olan Pera'ya olan yakınlığından dolayı da popülerliği arttı.

Nişantaşı eskiden beri üst gelir grubuna hitap eden bir mahalle oldu. 1930 yılına kadar konakların yoğun olduğu semtte, sonra apartmanlaşma başladı. 70'lerden sonra ise İstiklal Caddesi'nin eski niteliğini yitirmeye başlaması ünlü mağazaları da Nişantaşı'na çekti. Özellikle Vali Konağı ve Abdi İpekçi Cadeleri'nin üzerinde bulunan dünyaca ünlü moda evleri, son yıllarda sayıları hızla artan sanat galerileri, tasarım atölyeleri ve moda okullarıyla, şüphesiz İstanbul'da modanın kalbinin attığı en önemli bölge. Bu fiyatlara da yansıyor tabii. Nişantaşı'nda fiyatlar metrekare başına 80- 120 Dolar arasında değişiyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.