Haberler

Ulus’ta Tarih Yeniden Doğuyor…

Tarih: 18 Mart 2011 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
-Büyükşehir Belediyesi, "Ulus, Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı" Çalışmalarını Sürdürüyor.

-Başkent'in Tarih ve İnanç Merkezi Ulus'u Yeniden Canlandıracak, Eski Prestijli Günlerine Kavuştaracak Projeler Bir Bir Hayata Geçiyor.

-Başkan Gökçek:
"Bölgedeki Eski Binaların Yıkımı ve Tescilli Binaların da Restorasyon Çalışmaları Sürüyor"

"Eski Ankara, Ulus'ta Yeniden Doğacak"

Başkent'in tarih ve inanç merkezi Ulus'un değerini yeniden ortaya çıkaracak çalışmalar ve yıkımlar devam ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bölgede görüntü kirliliği oluşturan ve tarihi örten yaklaşık 200 binayı ortadan kaldırdı.

Başkent Ankara'nın binlerce yıllık geçmişini örten metruk ve virane haldeki yapıları bir bir yıkan, tarihi değeri bulunan tescilli binaların da restorasyonunu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Ulus'un canlandırılması ve tarihi dokunun ortaya çıkarılması amacıyla "Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı" kapsamındaki çalışmalarını sürdürüyor.

Hacı Bayram Cami'nin restorasyonunu yapan ve tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaran Büyükşehir Belediyesi, ek binasını da yıkarak modern ve orijinal binaya uygun olarak yeniden inşa etmişti. Geçtiğimiz ay açılışı yapılan ve yurdun dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan Cami'ye ve tarihine uygun bir çevrenin yapım çalışmalarını da sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Başkent'in en geniş tarihi alanlarından olan Ulus'un dört bir yanında sürdürdüğü çalışmalarıyla göz dolduruyor.

- 200'E YAKIN METRUK VE VİRANE HALDEKİ BİNA YIKILDI
Başkent Ankara'nın tarih boyunca yerleşim ve inanç merkezi olmuş, ancak zaman içerisinde tarihi örterek, bu göz dolduran güzelliği kapatan binaları bir bir yıkan Büyükşehir Belediyesi, tescilli durumdaki tarihi yapıları da restore ediyor.

Tarihi dokusuna uygun yepyeni bir Ulus'un ortaya çıkarılması için çalışmaların süratle sürdüğünü kaydeden ve projelere ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ulus'ta tarih yeniden canlanıyor. Bugüne kadar bölgede yaklaşık 200 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Bunların arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait 4 katlı bina, İlksan Öğretmenevi, Anıl Otel ve son olarak yıktığımız 5 katlı betonarme bina başlıcaları. Ayrıca Genelev diye tabir edilen alanda da 30 binadan 19'unun yıkımını gerçekleştirdik. Geri kalanların da hukuki süreçleri sürüyor, inşallah yıl sonuna kadar hepsini yıkmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Ulus'un baştan sona tarih kokan yepyeni görüntüsünü ortaya çıkaracak olan çalışmaların ilk güzelliklerinden birinin Hacı Bayram Camii olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi:

"Hacı Bayram Camii'nin açılmasıyla birlikte bu bölgede yaptığımız çalışmalar da kendini göstermeye başladı. Cami'ye yakışır bir çevre için burada çok büyük, titiz ve ayrıntılı bir çalışmaya imza atıyoruz. Çevredeki ve yenileme alanı içerisindeki tescilli ve tarihi binaların restorasyonunu yapıyor, sonradan yapılan, görüntü kirliliği oluşturanları da bir bir sorunsuz ve güvenli bir şekilde yıkıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla birlikte Hıdırlıktepe, İsmet Paşa ve Atıfbey'i yeniden ele alacağız. Hıdırlıktepe'yi, Hacı Bayram ile bütünleştirmeyi düşündüğümüz dev bir müze haline getireceğiz.

Hacı Bayram'ın altındaki kitapçılar da alt kısma alınıp, bu bölge de ondan sonra yıkılacak. Alt kısmındaki geniş alan dev bir rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Dolmuş durağının üstü kısmında da 3 bin kişilik bir konferans salonu inşa etmeyi düşünüyoruz."

- YIKIMLAR SÜRECEK
Son yıkımın ardından Hükümet Caddesi sırasında bulunan tüm binaların yıkımlarına devam edeceklerini kaydeden Başkan Gökçek, tescilli olan alanlara eski Ankara evleri yapılacağını, tescilli olmayan parsellerde de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayladığı projelerin inşa edileceğini söyledi.

Bölgede yaklaşık 60 binanın daha yıkılması gerektiğini, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Başkan Melih Gökçek, Ulus Projesi'nin "Yahudi Mahallesi ve Altındağ Belediyesi'nin olduğu kısım, Kale ve Civarı ile Hacı Bayram ve Civarı" olmak üzere 3 etaptan oluştuğunu kaydetti. Ankara Kalesi'ne çıkışta bulunan 5 bin kişilik Antik Tiyatro kazı çalışmalarının da sürdüğünü belirten Başkan Gökçek, "Kurul'dan onay aldığımız andan itibaren Nisan-Mayıs aylarında Kale'nin alt yapısının da tamamını yenilemeyi planlıyoruz. Ayrıca elektrik gibi tesisatlar da yer altına alınacak" dedi.

Başkan Gökçek, Hacı Bayram ve civarındaki 6 sokağın alt yapısını da tamamladıklarını söyledi.

- ESKİ ANKARA YENİDEN DOĞUYOR
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması güç bir çalışmaya imza attıklarını ve bölgede "Eski Ankara'nın yeniden doğduğuna" şahit olduklarını kaydeden Başkan Gökçek, "Bu çok büyük bir çalışma. Şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Hacı Bayram Cami, Roma Antik Tiyatrosu, Augustus Tapınağı, tarihi Ankara Evleri ve bunlar gibi sayısız eser yeniden Ulus'a kazandırıldı" dedi.

Hacı Bayram Cami ve çevresinde 40'a yakın binanın restore işlerinin de tamamlandığının altını çizen Başkan Gökçek, "Ayrıca Güvercinlik Sokak tarafında da sokak sağlıklaştırma proje çalışmaları bitti. Orada da 82 tane binanın restorasyonu başladı.
Tüm bu çalışmalar Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi kurumların bilgilendirilmesi ve onaylarının alınmasının ardından yapılıyor" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.